În cadrul unei întruniri a aleșilor locali, membri ai Consiliului de Administrare al CALM, primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru a amintit colegilor săi cu mai puțină experiență în APL că și în 2013 Parlamentul a decis să plafoneze taxele locale. „Acea inițiativă a fost supusă votului fără a fi discutată sau analizată, ceea ce demonstra interesul celor care au promovat această așa-numită reformă.”

Astfel, din cauza ingerinței în autonomia locală, potrivit calculelor făcute la acea vreme de specialiști, primăria municipiului Chișinău pierdea peste 40 milioane de lei, municipiul Bălți rata circa 20 milioane de lei, veniturile ratate în cazul celorlalte 8 municipii constituiau 3 – 6 milioane de lei, în bugetele orașelor reședință de raion ajungeau cu unu-trei milioane de lei mai puțin, iar satele, în dependență de mărimea lor, aveau de pierdut de la 100 de mii până la un milion de lei. Constantin Cojocaru a afirmat că după inflațiile care au urmat, sumele pe care le vor pierde comunitățile noastre locale vor fi mult mai mari.

„Dacă cineva încearcă deja prin altă formulă să ia din aceste venituri ale comunităților locale și poate nu știe că Înalta Curte s-a expus încă în 2014 asupra acestei probleme, atunci va trebui din nou să facem uz de acest drept al nostru”, a opinat vicepreședintele CALM.

„Este deja a treia oară când încercăm să ne apărăm în fața unor demnitari care de jumătate de an sau de un an dețin o anumită funcție și deja cred că sunt cei mai mari specialiști în domeniul APL. Dacă nu vom fi auziți atunci va trebui să ieșim în fața cetățenilor și să le explicăm că un demnitar-doi fură comunitățile în amiaza mare”, a conchis Constantin Cojocaru.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare