„Guvernul actual va rămâne la putere pentru mult timp dacă va reuși să facă schimbările necesare pentru activitatea administrației publice locale, acolo unde trăiesc oamenii. Dacă nu, istoria se va repeta ca și în cazul altor puteri care au guvernat acum patru, șase sau zece ani.” Declarația a fost făcută de primarul municipiului Comrat Serghei Anastasov pentru calm.md.

Edilul de Comrat consideră că resursele de care dispun autoritățile publice locale sunt insuficiente pentru a reuși soluționarea tuturor problemelor de la nivel local.  „Bugetul Republicii Moldova este de 50-60 miliarde de lei, inclusiv granturile, adică fiecărui cetățean (din cele trei milioane) îi revin circa 20 mii de lei.  Primăriile satelor și orașelor noastre primesc câte aproximativ 3 mii de lei pentru o persoană, ceea ce constituie 12-15% din bugetul statului. Nouă însă ne revin și circa 30-40% din serviciile publice prestate direct cetățenilor.  De exemplu, cu trei milioane de lei pe care îi primim din Fondul Rutier reparăm 2 km de drum, în aceste condiții avem  nevoie de 100 de ani pentru a repara  cei 120 de km pe care îi avem în gestiune.”

Problemele sunt locale, iar bani sunt la raion sau la centru, constată primarul Serghei Anastasov care speră că noua guvernare va schimba această abordare. „Unui oraș cu douăzeci de mii de locuitori i se transferau de câteva ori mai mulți bani decât altor orașe cu același număr de populație. Noi ne dorim să fie respectată Constituția și toți oamenii să beneficieze de șanse egale.”

Serghei Anastasov spune că atunci când se vorbește despre corupție, toată lumea arată cu degetul spre guvernarea locală, deși banii nu sunt la nivelul întâi. „De la cel mai înalt nivel s-a furat un miliard de dolari, acolo trebuie, inițial, asigurată transparența. Veniți și la noi, la APL, nu suntem împotrivă, dar atât timp cât hoții sunt căutați doar la nivel local, nu vom reuși niciodată să învingem în această luptă cu corupția.”  

Primarul municipiului Comrat a mai declarat că justiția selectivă și lipsa infrastructurii sunt probleme ce nu permit Republicii Moldova să avanseze. „Cetățenii nu trăiesc în pădure, dar în sate și orașe. Oamenii au nevoie de drumuri, de apă și canalizare, de condiții de viață decente. Chinezii ne spuneau că vom avea economie dacă vom construi drumuri. Altfel, cine va veni într-un oraș cu drumuri  într-o stare dezastruoasă?  Echipa care conduce astăzi Republica Moldova trebuie să creeze condițiile necesare de activitate pentru nivelul întîi de guvernare, acolo unde trăiesc oamenii”, a conchis Serghei Anastasov. 

Imprimare