În contextul întrunirii regionale cu genericul „Primarii pentru Copii ce s-a desfășurat recent la Atena, Grecia, primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș a explicat pentru calm.md cu ce provocări se confruntă APL în procesul de creare a condițiilor favorabile pentru copii și tineri, dar și ce politici ar motiva tânăra generație să se regăsească în orașele din Republica Moldova.

Ați participat la reuniunea regională a „Primarilor pentru Copii de la Atena…

Nicoale Dandiș: Am fost invitați să participăm pentru a discuta despre rolul primarilor, autorităților locale în domeniul protecției și drepturilor copiilor, dar și crearea condițiilor pentru copii la nivel local. Evenimentul a fost organizat de UNICEF Europe&Central. În funcție de țara pe care au reprezentat-o, majoritatea participanților au venit cu exemple, cu problemele cu care se confruntă, ce măsuri întreprind în acest domeniu la nivel local, dar și care sunt provocările comune în zona Europei și a Asiei Centrale. Noi am putea să învățăm din experiența altora, să ne asumăm unele angajamente de a face mai mult pentru generația viitorului, dar și să evidențiem rolul autorităților locale în crearea condițiilor mai bune pentru copii. Au fost prezentate și exemple când autoritățile locale se confruntă cu migrația, dar și cum sunt integrați în acele zone copiii migranților, cum sunt asigurate condițiile necesare pentru studii, care sunt provocările în lipsa descentralizării sau insuficienței resurselor, mă refer la grădinițe, școli care ar trebui să corespundă tuturor normelor. Am vorbit despre implicarea copiilor în procesul de dezvoltare a comunităților, în procesul decizional, voluntariat, etc.

Este Cahulul o localitate prielnică pentru copii, pentru adolescenți?

Nicolae Dandiș: Este. Noi avem un centru regional, educațional, universitar, cu foarte multe instituții de învățământ. Respectiv, ponderea tinerilor este destul de mare în Cahul și încercăm să creăm condiții pentru ca ei să fie implicați, așa cum prevede curriculum școlar, atât în cadrul activităților instituțiilor, cât și în cele extrașcolare, să petreacă util timpul liber, de exemplu, în cluburile sportive, să practice sportul, dansul, activități de voluntariat în cadrul diferitor ONG-uri, etc.  Cahul a fost de două ori în ultimii 5 ani capitala națională a tineretului. Majoritatea percep în calitate de copii doar pe cei de la grădiniță însă, conform cadrului legal, copii sunt toți cei de până la 18 ani, respectiv sunt foarte multe activități cu participarea adolescenților, implicarea lor în structurile de autoadministrare, în instituțiile de învățământ, fie că sunt consiliile elevilor, fie că sunt organe decizionale în cadrul unor asociații obștești în care avem fonduri pentru tineri, etc. Cred că în Cahul este un mediu favorabil pentru tineri. Sigur că este nevoie să-i susținem mai mult, să alocăm mai multe resurse, în funcție de posibilități, cert este că avem potențial și cu siguranță este loc de a face și mai mult pentru ei.

Ce provocări întâmpinați când vă propuneți să realizați unele obiective în acest domeniu?

Nicolae Dandiș: Sunt două direcții. Una ține de proiectele mai mari privind infrastructura, în special cea sportivă, care implică costuri sporite și aici avem o provocare. În procesul de consultare a tinerilor, când am elaborat strategiile de dezvoltare a localității, erau foarte multe solicitări privind crearea unor terenuri de tenis, de fotbal, bazin de înot, etc, iar din lipsă de resurse aceste obiective devin niște provocări. O altă provocare constă în elaborarea mai multor acțiuni de motivare a tinerilor. Deseori constatăm că avem mulți tineri pasivi, că e nevoie de mai mulți organizatori sau lideri care să-i motiveze să se implice, să nu participe unii și aceiași în cadrul inițiativelor noastre. Deci, este nevoie de mai mulți lideri, organizatori comunitari care să direcționeze energia, timpul și potențialul tinerilor în activități utile.

Locuri de muncă atractive pentru tineri sunt în Cahul?

Nicolae Dandiș: E greu să spui astăzi că nu prea sunt locuri de muncă, doar că ele nu sunt suficient de motivante pentru ca tinerii, chiar și imediat după absolvirea facultății, să dorească să rămână pe loc, să-și poată întemeia o familie, să aibă condiții unde să locuiască… În administrația publică locală sunt mai multe funcții unde aș dori să atrag tineri, dar anume mărimea acestor salarii este unul din factorii ce nu-i motivează să se angajeze la noi. În Cahul sunt locuri de muncă dar, la fel cum e și în întreaga țară, ele nu sunt suficient de motivante. Atât în sectorul public cât și în sectorul privat se solicită persoane cu înaltă pregătire profesională, iar pentru a fi mai bine plătiți candidații trebuie să aibă experiență. Din păcate, cei care nu au această experiență nu pot pretinde să obțină asemenea funcții. În cadrul Centrului regional de inovații și dezvoltare tehnologică ce va fi creat în Cahul ne propunem ca în domeniul IT să fie implicați tineri care studiază specialitățile respective la Colegiu sau la Universitate, astfel încât cei care au capacități în domeniul tehnologiilor informaționale să aibă oferte salariale mult mai mari. Aceasta este una dintre direcțiile la care se lucrează. Evident că atunci când se confruntă cu lipsa de angajați, anumite instituții sunt determinate să majoreze salariile pentru a putea găsi pe piața locală forța de muncă de care au nevoie sau acceptă oameni cu mai puțină experiență dar care sunt motivați să învețe.

Faptul că la Cahul aveți o instituție superioară de învățământ vă ajută să atrageți această forță tânără de muncă sau nu?

Nicolae Dandiș: Sigur că acesta este un avantaj. Studiind aici, mai mulți tineri și-ar dori să rămână acasă, să-și găsească un loc de muncă și un loc de trai și este o precondiție bună faptul că avem cu cine lucra, avem potențial. În același timp, acest lucru nu garantează că absolvind la Cahul va rămâne să lucreze la noi dacă nu găsește pe piață niște salarii care să răspundă așteptărilor.  Totuși, din acest punct de vedere suntem mai favorizați comparativ cu alte localități care nu au asemenea instituții de învățământ și, cu siguranță, devine mai complicat pentru cineva care absolvește într-o altă localitate să-și caute la baștină sau în altă parte un loc de muncă. Așa cum este și firesc, mulți tineri încă din anii studenției încearcă să studieze piața și să decidă unde ar putea să se integreze imediat după absolvire.

Autoritățile locale ar putea oferi spații locative pentru tinerii care ar dori să  se angajeze, de exemplu, în administrația locală?

Nicolae Dandiș: Ne dorim acest lucru, dar pentru aceasta este nevoie de investiții mari. Avem niște imobile care ar putea fi transformate în locuințe de serviciu pentru tinerele cadre didactice, pentru cei care lucrează în instituțiile publice. Astăzi, din păcate, autoritățile publice locale nu își permit din sursele proprii să construiască imobile, pentru aceasta ar fi binevenite niște programe naționale, anumite granturi sau niște oportunități de finanțare nerambursabilă care să finanțeze anumite reabilitări sau reconstrucții a unor imobile puse la dispoziție de administrația locală. Cred că în mai multe localități sunt astfel de imobile sau proprietăți care nu sunt valorificate. În Cahul avem vreo două cămine care am putea, dacă ar fi mai multe resurse financiare, să le utilizăm în acest scop. Ne dorim acest lucru, căutăm resurse dar fiind bugetele prea mici evident că nu este real ca doar cu posibilitățile noastre să reușim. Acest obiectiv rămâne o prioritate deoarece ar fi un factor foarte important să-i motivăm să rămână aici, chiar și cu salariile care sunt pe piață. Astăzi acest salariu se cheltuie tot pentru plata chiriei ceea ce nu este deloc încurajator. Dacă tânărul specialist ar avea o locuință salariul îi va permite să rămână aici, la Cahul.

Vă mulțumim!

Imprimare