Localitatea Selemet are mai multe proiecte în curs de realizare, unul dintre acestea are ca obiectiv revitalizarea traseului Valul lui Traian și a tradițiilor din regiunea de Sud prin diversificarea ofertei turistice locale. Totodată, festivalul „iProsop” a contribuit la creșterea interesului turiștilor pentru Selemet. Toate realizările au devenit posibile grație dedicației autorităților publice locale, susținerii partenerilor de dezvoltare și implicării cetățenilor din comunitate.
Ce presupune proiectul privind revitalizarea traseului Valul lui Traian?
Tatiana Badan: Acest proiect a fost înaintat către partenerii noștri de dezvoltare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. În cadrul acestui proiect a apărut o foarte bună oportunitate de dezvoltare a turismului rural, care este și o prioritate în agenda planului de dezvoltare socio-economică a localității. Vreau să menționez că avem rezultate, dar vom lucra și în continuare pentru dezvoltarea acestui domeniu. Localitatea Selemet are potențial în domeniul turismului rural, prin localitatea noastră trece Valul lui Traian – un monument natural și istoric.
Avem și un muzeu cu peste 8000 de piese, multe dintre ele au peste o sută de ani și toate au fost colectate de la cetățenii satului nostru. Ne bucurăm că s-a păstrat acest patrimoniu cultural-istoric al comunității noastre. Festivalul iProsop este un alt eveniment foarte important pentru comunitatea noastră, în cadrul căruia sunt reflectate podoabele sudului și care a devenit foarte cunoscut nu doar în Selemet și în țară, dar și peste hotare.
Festivalul iProsop s-a născut în 2016, de Duminica Mare și a devenit o tradiție ca în fiecare an, de Duminica Mare, toți localnicii să își scoată prosoapele ca să demonstreze tuturor acest tezaur din lădița strămoșilor. Pentru că anul acesta și anul trecut pandemia ne-a dat planurile peste cap, nu am putut organiza anul acesta Festivalul iProsop, sperăm că anul viitor vom avea o nouă ediție a acestui eveniment grandios și frumos. Chiar și așa, și în acest an am prezentat prosoapele noastre vechi, țesute manual, care reprezintă patrimoniul cultural din zona noastră. În afară de aceasta, localnicii din Selemet au și alte activități frumoase de Duminica Mare: curățarea fântânilor, sfințirea răstignirilor etc. Anul acesta, în cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală am inaugurat parcarea multifuncțională din centrul localității. Aceasta va asigura o infrastructură adecvată în cadrul activităților turistice, culturale și economice. Pe parcursul a doi ani am reușit în cadrul acestui proiect să realizăm mai multe obiective propuse. Am susținut apicultorii din localitate, a fost creată o asociație a acestora, a fost construit un magazin mobil apicol de o mare frumusețe. Acum apicultorii noștri au posibilitatea să-și vândă produsele în condiții bune. La fel, de Duminica Mare am inaugurat un popas turistic deosebit, se numește „La Fântâna lui Moș Gheorghe”, este un spațiu amenajat și pentru vizitatori, dar este și loc cu o încărcătură istorică pentru localitatea noastră deoarece acolo este fântâna primului fântânar al satului, Moș Gheorghe Popușoi. Mă bucur că comunitatea este deschisă și acum lucrăm la elaborarea unui ghid turistic al Selemetului, unde vor fi incluse cele mai interesante locuri turistice de la noi care merită a fi vizitate. De asemenea, în cadrul acestui proiect am reușit să mobilizăm comunitatea și astfel a fost dată în exploatare una din cele două agropensiuni rurale, făcută cu suportul agentului economic Larisa Jaloba. Totodată, a fost dat în exploatare și un mini hotel pentru a putea primi turiști în localitatea Selemet.
Un punct forte al localității Selemet este unitatea oamenilor. Această unitate e în sângele oamenilor sau s-a dezvoltat în timp această trăsătură care, din păcate, nu este caracteristică tuturor comunităților?
Tatiana Badan: Unitatea oamenilor depinde și de deschiderea, de mesajul autorității publice locale. Nu este ușor să poți uni oamenii în aceste timpuri dificile. Din experiență vreau să vă spun că atunci când se lansează, se dezvoltă sau se implementează un proiect de dezvoltare a comunității este foarte bine să se implice mai mulți cetățeni în tot acest proces. E bine ca oamenii să cunoască faptul că nu este ușor, că banii nu cad din pod, că autoritățile publice locale nu au resurse financiare suficiente, că bugetele locale sunt foarte sărace. Cu toate acestea, din experiența satului nostru putem constata că cu bani puțini, dar cu implicarea oamenilor din comunitate și a diasporei, noi putem să facem lucruri mari. Astfel, pas cu pas a reînviat această încredere reciprocă între autoritatea publică locală și comunitate. Pentru a avea aceste rezultate este nevoie de transparență și dialog permanent cu cetățenii. Noi am pus accent pe organizarea clăcilor sau acțiunilor voluntare, așa cum se spune mai modern acum. Tocmai în asemenea momente de unitate oamenii vin cu noi propuneri, aduc și alți participanți și doar astfel putem face schimbări în comunitățile noastre.
Vă mulțumim!