Pentru a crește încrederea cetățenilor în autoritățile locale, primăria comunei Obreja Veche, raionul Fălești pune accent pe transparență. Chiar dacă este la primul mandat, primarul Zinaida Mocanu implică și cetățenii în procesul decizional, periodic îi informează despre cum se formează bugetul local, cum sunt cheltuiți banii și împreună adoptă cele mai importante decizii ce vizează soarta comunității.  Alături de primari în acest proces sunt Congresul Autorităților Locale din Moldova și Programul Comunitatea Mea.

Anul acesta s-a abătut peste noi pandemia și seceta. A avut de suferit bugetul localității Dvs. din aceste motive?

Zinaida Mocanu: Cel puțin deocamdată nu putem spune că bugetul local a fost afectat foarte mult. Totuși, până la ora actuală, doar doi din cei zece agenți economici din comunitate au achitat impozitele. După 15 octombrie vom ști exact cât de mult le-a afectat activitatea cele două năpaste. Anume atunci va fi clar cum vom contura bugetul pentru anul viitor. Chiar dacă anul acesta este unul destul de greu, am reușit să construim unele porțiuni de drum din ambele localități, să iluminăm unele străzi. Totuși, ținând cont de faptul că nu știm cum vor evolua lucrurile, încercăm să cheltuim banii rațional, astfel încât să avem unele rezerve.

Cum credeți, de ce este important să asigurați transparența în procesul bugetar?

Zinaida Mocanu: Până a fi aleasă de către populație în calitate de primar, am activat în funcția de director de școală. Și atunci îmi propuneam ca părinții să cunoască pentru ce se cheltuie banii publici. Cu cât oamenii vor fi mai informați, cu atât vor avea mai mare încredere în administrație, iar noi asta ne dorim. Anul acesta, datorită Programului Comunitatea Mea  am învățat cum să organizăm și să desfășurăm dezbaterile publice cu privire la formarea și executarea bugetului comunității. După acel eveniment am avut o întrunire cu majoritatea cetățenilor și contabila s-a străduit să vorbească în termeni cât mai simpli, să fie pe înțelesul tuturor ce este un buget, am făcut o paralelă cu venitul unei familii și astfel am încercat să îi informăm despre acest proces. Ne propunem să mai organizăm un asemenea eveniment înainte de formarea bugetului pentru anul viitor, să vedem însă în ce condiții va fi posibil acest lucru, astfel încât să asigurăm respectarea distanței fizice. Vom prezenta poze, diagrame, cifre, pentru a explica pentru ce necesități s-au cheltuit banii și ce ne propunem să întreprindem în perioada următoare.

Întâmpinați unele dificultăți atunci când încercați să le explicați cetățenilor pentru ce sunt cheltuiți banii?

Zinaida Mocanu: Oamenii spun că acum le este clar acest proces. Noi credem că cetățenii trebuie să cunoască de unde vin banii publici și pentru ce necesități aceștia sunt cheltuiți. În afară de aceasta, toate aceste date le publicăm pe site-ul primăriei și oricine dorește poate să le acceseze. Mai mult decât atât, atunci când avem vreun eveniment festiv în localitate, obișnuiesc la început de ceremonie să le spun ce s-a mai întâmplat important de la ultima noastră întrunire. Am observat că și oamenii se implică atunci când este nevoie, ceea ce mă face să cred că au încredere în administrația publică locală și în ce urmează să facem.

Cum credeți, este nevoie de descentralizarea financiară și ce am putea face pentru a avansa în acest domeniu?

Zinaida Mocanu: Ar fi o oportunitate pentru primari, dar în acest caz trebuie să se decidă care ar fi rolul administrațiilor publice locale de nivelul II și nu mi-aș dori ca oamenii de acolo să rămână fără serviciu. Școlile doar tot au trecut la autogestiune și instituția din localitatea noastră (în care își fac studiile 243 de elevi) avea un buget extraordinar de bun.

Sunteți la primul mandat și localitatea pe care o administrați deja a devenit parte a Programului Comunitatea Mea…

Zinaida Mocanu: Da, implementăm un proiect ce vizează pavarea a unui km de trotuare. Suntem fericiți că din mai multe localități a fost selectată Obreja Veche. Probabil faptul că avem experiență în scrierea proiectelor încă de pe când activam la gimnaziul din localitate ne-a ajutat să înregistrăm și această victorie.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare