Primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari, este ferm convins că o reformă a raioanelor prin municipalizare va fi benefică pentru populație. „Serviciile de infrastructură, cele ce vizează iluminatul stradal, gestionarea deșeurilor etc, vor fi cu mult mai bune decât ceea ce poate să ofere astăzi Consiliul raional. Raionul nu are întreprinderi municipale pentru a gestiona aceste domenii. Totodată, inclusiv pentru primăriile sătești municipalizarea va oferi beneficii deoarece, în bună coordonare la nivel de municipiu, va crește calitatea serviciilor publice pentru cetățeni cu cel puțin 50%. Oamenii aleg primarii de sate, orașe sau municipii de la care așteaptă niște schimbări, iar reforma dată va eficientiza întregul proces de administrare publică.”
Alexandru Botnari crede că este irațională menținerea pe linia de plutire a Consiliilor raionale. „Care sunt rezultatele acestor structuri? Poate doar faptul că se adună consilierii raionali și primesc câte o mie de lei pentru fiecare ședință? Sunt Consilii raionale unde consilierii primesc și câte 1500 de lei salariul doar pentru că participă la o ședință. Care este eficiența strategiilor elaborate de aceștia? Cine a văzut vreun rezultat benefic înregistrat în ultimii ani de către Consiliile raionale? Eu nu le-am văzut.”
Edilul de Hâncești amintește că primarii sunt aleși de către cetățeni pentru a soluționa problemele ce vizează asigurarea cu apă, canalizare, iluminat stradal, serviciile de salubrizare, pentru a crea condiții bune în grădinițe, școli, licee. „De aceste aspecte se va ocupa primarul municipiului, implementând exemplul Chișinăului și Bălțiului, unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Doar se vede cu ochiul liber eficiența implicării primăriei Chișinău în dezvoltarea comunelor situate în componența acestui municipiu. Acest model trebuie implementat la nivel de țară. De comun acord cu primarii de sate pot fi adoptate mai multe decizii eficiente. Plusurile municipalizării sunt foarte multe. Da, în sarcina viitorilor aleși locali de municipii vor fi mult mai multe atribuții. Va fi mult de lucru, dar rezultatul va depinde și de felul în care va fi aprobată organigrama structurilor, a serviciilor la nivelul întregului raion.”
Fostul deputat amintește că Parlamentul a aprobat în termeni restrânși unele proiecte de decizii. „Dacă va exista dorință, în zece – paisprezece zile se poate examina la Comisie proiectul și apoi adoptat de către Parlament. Se vor face economii în buget și vor fi create premise pentru a avea administrații publice locale eficiente, ceea ce va fi și în avantajul administrației publice centrale. Dacă nu se dorește, atunci rămânem încă patru ani exact așa cum am fost, dar asta înseamnă că mai mulți primari nu vor mai candida pentru un alt mandat, deoarece ei sunt dezamăgiți de mecanismele existente, de deciziile care se iau, de lipsa de eficiență. Mulți aleși locali așteaptă să vadă ce va fi. Administrația publică locală deja se confruntă cu o lipsă acută de cadre și dacă nu se fac schimbări, vor pleca și cei care mai activează, acest lucru este valabil pentru toată țara. Cunosc foarte mulți primari care vor să plece la muncă peste hotare, ei au familii, copii de întreținut și salarii mizere. Inclusiv eu, cu o experiență de 20 de ani în calitate de primar, mă gândesc dacă mai merită sau nu să rămân în APL.”