Victor Mutruc este primar la al cincilea mandat în satul Egoreni, Soroca. Satul Egoreni este situat la 4 km de orașul Soroca și are 1070 de locuitori. Primarul consideră că localitatea sa ar avea de câștigat dacă ar face parte din municipiul Soroca. O altă  doleanță a sa este ca impozitul persoanelor care lucrează în localitățile din apropiere să ajungă acolo unde cetățeanul are domiciliul.

Care este principala ocupație a oamenilor din Egoreni?

Victor Mutruc: Agricultura este principala îndeletnicire. Avem 1200 de ha pământ arabil. Câțiva agenți economici au luat în arendă mai mult pământ, avem și doi agenți care au cumpărat câte vreo 200 de ha de teren. Avem și cariere de importanță locală, iar patru agenți economici dobândesc piatră.

În bugetul local ajung bani de pe urma acestor activități?

Victor Mutruc: Da, ei plătesc impozitul funciar în valoare de 350 de lei pentru un ha și pentru arenda terenurilor care aparțin primăriei Egoreni.

Primăria are bani pentru a contribui la dezvoltarea localității?

Victor Mutruc: Nu prea. După reorganizarea gospodăriei agricole clădirile și terenurile rămase fără stăpân au fost comercializate. În statele de personal ale primăriei trebuie să avem măcar o persoană responsabilă de scrierea proiectelor. Cu ajutorul Băncii Europene de Dezvoltare și Reconstrucție am asigurat satul cu apă potabilă, investiția a fost de circa 12 milioane de lei. A fost un proiect vast, iar de la populație nu a fost colectat niciun bănuț. Prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova am gazificat satul în proporție de 100%.

Ar fi avantajată localitatea Dvs dacă ar face parte din municipiul Soroca?

Victor Mutruc: Ar fi bine dar cu păstrarea primăriei locale, așa cum e și în municipiul Chișinău. Nu cunosc bugetul municipiului Soroca, dar știu că primăriile din cadrul municipiului Chișinău primeau câte două milioane de lei de la primăria Chișinău, iar într-o localitate se poate de făcut multe lucruri cu acești bani. Există așa un paradox, foarte multe sate din Republica Moldova mor iar Egoreniul înflorește. În 2003, atunci când am devenit primar erau 700 de locuitori, acum sunt  1070 de locuitori. Suntem aproape de oraș, până la intrarea în sat drumul e excelent, așezarea geografică este foarte bună, cred că astfel se explică faptul că numărul locuitorilor crește.

Despre activitatea CALM ce părere aveți?

Victor Mutruc: Una foarte bună. Am fost la multe întruniri organizate de CALM. Am avut întrevederi cu diverși miniștri, iar poziția primăriilor a fost mereu susținută, ideile care au venit din teritoriu au fost promovate de către CALM. Poate nu s-a reușit realizarea acestora în proporție de 100% dar datorită CALM au fost soluționate o parte din problemele noastre și aceste realizări ne ajută în activitate, cum ar fi adoptarea Legii finanțelor publice, redistribuirea impozitului pe venitul persoanelor fizice etc. O problemă ar fi faptul că mulți locuitori ai satelor lucrează la oraș și impozitul pe venit rămâne acolo unde este înregistrată întreprinderea, nu acolo unde locuiește cetățeanul.

Vă mulțumim!

Imprimare