În comuna Sărata Veche din Fălești a fost confirmat primul caz de infectare cu COVID-19. Alte 163 de persoane se află în carantină la domiciliu, 51 dintre acestea au revenit de peste hotare iar 74 activează la fabrica din Fălești care produce jucării pentru ouăle „Kinder. Persoana infectată din Sărata Veche este soțul uneia dintre angajatele fabricii de jucării.
Potrivit primarului Maria Galiț, la întreprinderea din Fălești oamenii erau aduși din diverse localități ale raionului cu autobuzul. „Încă la prima ședință a Comisiei Situații Excepționale Raionale care a avut loc la 11 martie, mai mulți primari am solicitat să fie închisă fabrica. Cu toate acestea, activitatea acesteia nu putea fi sistată în baza deciziei Consiliului Raional, era nevoie de decizia Ministerului Economiei, în subordinea căreia se află toate întreprinderile cu capital mixt. Abia la 3 aprilie, după înregistrarea printre angajați a unor cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, a fost sistată temporar activitatea întreprinderii.
Primarul Maria Galiț este și ea în carantină la domiciliu. Izolarea a fost necesară după ce alesul local a ajuns la spitalul din Fălești cu pancreatită, iar la unul dintre pacienții instituției medicale a fost confirmată noua infecție.
Alesul local continuă să activeze de acasă. Telefonul și computerul sunt indispensabile în această perioadă pentru a păstra legătura cu angajații din primărie și locuitorii din Sărata Veche. „Monitorizăm situația, ținem legătura cu medicul de familie, telefonăm cetățenii și le spunem să stea acasă. Persoanele care vin de peste hotare mă contactează și le spun ce trebuie să întreprindă. În afară de aceasta, polițistul de sector le-a dat să semneze o recipisă tuturor celor care au revenit acum acasă. Astfel aceștia își asumă responsabilitatea să respecte regimul de carantină și conștientizează că altfel vor fi amendați.
Maria Galiț afirmă că administrația publică locală din Sărata Veche nu prea dispune de măști și nici nu prea știe de unde ar putea să facă rost de acestea. „Mănuși procurasem mai devreme deoarece le foloseam în grădinițe pentru dezinfectarea spațiilor.
Primarul a atras atenția că pentru o bună parte din copii din localitate, alimentarea de bază era în cadrul instituțiilor de învățământ. „Mă gândesc că acum pentru mulți dintre ei este foarte greu. Rezervele pe care le-am avut la grădiniță le-am repartizat acestor familii. Consider că banii din bugetul local destinați alimentației copiilor ar putea fi redirecționați pentru procurarea pachetelor cu produse alimentare și distribuirea acestora păturilor social-vulnerabile cu mulți copii, pentru ca ei să-și întărească imunitatea și să nu fie afectați de acest virus.
O altă problemă constatată de alesul local este inactivitatea agenților economici și riscul înregistrării pierderilor mari sau chiar a falimentului acestora. „Prin intermediul rețelelor de socializare invităm oamenii să procure marfă de la producătorii locali. Unii fac livrări la domiciliu, dar i-am avertizat să fie foarte prudenți și să respecte toate măsurile de precauție.
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM