Întrebat despre necesitatea activității Congresului Autorităților Locale din Moldova, primarul comunei Ruseștii Noi, Ialoveni Pavel Codreanu a explicat că aleșii locali vin la primărie din diverse domenii de activitate, iar serviciile CALM sunt extrem de necesare. „În ultimii ani ne-am convins de utilitatea CALM. Ne ducem la CALM cu orice problemă, ne sfătuim și încercăm să găsim cele mai bune soluții. Cu mâna noastră noi putem să deschidem chiar toate ușile, dar CALM-ul trebuie ascultat. Fie că e minister, CALM sau primărie, toți suntem în serviciul oamenilor și în comun trebuie să facem în așa fel încât viața cetățenilor să fie mai ușoară. Pavel Codreanu a vorbit în cadrul unui interviu la postul de radio „Vocea Basarabiei despre realizările, provocările și problemele din comuna Ruseștii Noi, Ialoveni.
Potrivit alesului local, una din funcțiile de bază ale primarului este elaborarea planului urbanistic general al localității pentru următorii 15 – 20 de ani. „Am elaborat un asemenea plan, după care am făcut strategia de dezvoltare a satului și în activitatea noastră ne conducem de aceste două acte. Deoarece drumul de acces spre liceu și grădiniță era într-o stare deplorabilă, iar pe vreme rea era chiar impracticabil obiectivul nostru era să-l reparăm. Din cauza lipsei resurselor financiare, am finisat lucrările la sfârșitul lunii mai, după cinci ani de la începerea acestora. A rămas să asfaltăm drumul din centrul satului, dar și drumul care duce spre cimitir. Se prevede o sursă financiară din cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova și pentru drumul de acces spre Ruseștii Vechi.
Pavel Codreanu a explicat că suma care ajunge în bugetul local din taxe și impozite este de 600 de mii de lei, iar pentru a menține viabilă localitatea sunt necesare aproape 8 milioane de lei. „Sunt circa 30 de agenți economici în Ruseștii Noi, fiecare a deschis unul-două locuri de muncă, ceea ce este foarte puțin pentru a acoperi necesitățile celor 6 mii de locuitori. Lipsa agenților economici și a locurilor de muncă nu ne permit să avem un buget local mai mare. Probabil în mediul acesta politic-economic oamenii se tem să deschidă afaceri mai mari. O altă problemă este că nici nu ajung forțe de muncă. În Ruseștii Noi, peste 40% din locuitori au plecat peste hotare. La ultimele alegeri comuna noastră a fost pe ultimul loc din raion după numărul care au participat la vot, nici 40%.
Primarul comunei Ruseștii Noi a menționat că cei care au rămas în sat au făcut ca cei care au plecat să înțeleagă că nu trebuie să uite de baștină. „Așa am reușit să facem parte din proiectul „Migrație și dezvoltare locală, implementat cu ajutorul Guvernului Elveției și al migranților care au reacționat pozitiv la îndemnul nostru. S-a cumpărat un tractor multifuncțional pentru colectarea gunoiului, serviciul de salubrizare fiind o necesitate stringentă. Din cele 560 mii de lei cu care a fost achiziționat tractorului, 20% a fost contribuția consătenilor care s-au stabilit peste hotare. Avem mare noroc de proiectele finanțate de Uniunea Europeană. Până acum în Ruseștii Noi au fost aduse proiecte în valoare de circa 30 de milioane lei, bani europeni. Apeductul, două fântâni arteziene, s-a deschis muzeul satului, dar și un mini stadion cu acoperire artificială, alte proiecte mai mici, toate au fost posibile datorită faptului că Uniunea Europeană ne acordă acest ajutor prin intermediul proiectelor.
Lipsa specialiștilor în APL este resimțită și la Ruseștii Noi. „Câțiva ani în urmă s-a anunțat concurs pentru suplinirea funcției de secretar al Consiliului local. Conform legislației în vigoare, secretarul trebuie să posede studii juridice. Dacă nu depune actele la concurs un asemenea specialist, de nevoie, acceptăm pe cine își manifestă interesul. Uneori mă gândesc că cu 6 oameni în primărie încercăm să cuprindem necuprinsul. Avem două înfrățiri cu comunele din România și uitându-mă la organigrama lor am văzut câte alte funcții au care la noi nu există, un exemplu ar fi consultantul special al primarului. De aceea și încercăm să implicăm oamenii în toate problemele satului, noi nu avem cum să reușim de unii singuri. Am noroc că oamenii de la Rusești sunt receptivi, altfel eu nu eram primar. Acum, de exemplu se dorește să fie demolată moara istorică construită în 1924 de mitropolitul Moldovei Gurie Grosu, vândută încă în perioada sovietică, iar de atunci s-au schimbat de mai multe ori proprietarii. Lumea din comună s-a mobilizat, am reacționat și noi împreună cu Consiliul local. Este un monument istoric, am sesizat și ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Inspecția în Construcții. Voluntarii care colectează semnături împotriva demolării acestui monument istoric au adunat deja peste 200 de semnături, sperăm să găsim o cale de a nu-l distruge.
Despre dialogul dintre APC și APL primarul spune că acesta face parte din atribuțiile de serviciu ale reprezentanților din APC – să lucreze pentru comunitățile noastre.
Departamentul de Comunicare al CALM