Tudor Țurcanu este primarul comunei Ratuș, Telenești. Comuna este formată din cinci sate: Ratuș, Mândra, Sărătenii Noi, Zăicani și Zăicanii Noi. Tudor Țurcanu ne spune cum e să gestionezi atâtea sate, de ce specialiști ar fi nevoie într-o primărie și dacă funcția de primar este una respectată de către cetățeni.

E complicat să aveți în gestiunea atâtea localități?

Tudor Țurcanu: E foarte greu, cel mai îndepărtat sat (Sărătenii Noi) este situat la 11 km de localitatea Ratuș.

O eventuală reformă administrativ-teritorială v-ar ajuta cumva?

Tudor Țurcanu: Cred că va fi și mai greu. Populația va fi nevoită să se deplaseze la o distanță și mai mare pentru a obține anumite servicii. Poate ar fi nevoie de o anumită reformă dar deocamdată nu-mi dau seama ce beneficii ar avea populația ca urmare a implementării acesteia.

Ce preocupări au oamenii din comuna Ratuș?

Tudor Țurcanu: Satul Mândra este situat la traseu și mulți s-au angajat la fabrica de cablaje din Orhei, o altă parte sunt angajați la o întreprindere de prelucrare a nucilor din Telenești. Oamenii care locuiesc mai aproape de codru, în Sărătenii Noi, nu prea au locuri de muncă. De fapt, populația tânără de acolo a plecat, au rămas, în mare parte, bătrânii.

Au nevoie aceste localități mici de o primărie?

Tudor Țurcanu: Activăm pentru a fi mai aproape de oameni și, în măsura posibilităților, de a le soluționa problemele. Până în anul 1992 satul Ratuș a fost în componența primăriei Sărătenii Vechi. În satele mici nu s-a construit absolut nimic, investiții se făceau în localitățile mai mari, acolo unde era amplasat sediul primăriei. Astfel, satele mici dispar. Din 1992 am început să construim infrastructură și în multe sate mici. Deja avem apeduct în comună, am renovat unele drumuri și situația s-a schimbat.

Funcția de primar este una onorabilă, respectată de locuitori sau mai este loc de mai bine?

Tudor Țurcanu: De către unii cetățeni este respectată, de alți nu, în sat există diferite categorii de oameni. Unii nu cunosc care sunt atribuțiile unui ales local. Dacă s-a defectat telefonul sună la primar, dacă nu-i lumină tot la mine apelează, sunt multe asemenea abordări care chiar nu depind de noi.

Ce calități ar trebui să aibă un primar ca să poată face față tuturor acestor provocări?

Tudor Țurcanu: Să fie pregătit pentru a face față oricărei situații și să aibă un car de răbdare.

Ce priorități aveți în acest mandat?

Tudor Țurcanu: Să asigurăm toate satele din comună cu iluminat stradal. Până acum m-am ocupat de construcția apeductului, reparația grădinițelor de copii și de drumuri.

De ce specialiști ar mai fi nevoie în primăria Dvs ca să puteți avea mai multe rezultate?

Tudor Țurcanu: La moment nu avem inginer cadastral și nici secretar. În fiecare primărie ar trebui să avem câte un jurist deoarece sunt multe acte normative pe care noi, cei care nu avem studii în domeniu, nu știm cum să le aplicăm corect. Eu, de exemplu, am studii economice și am activat în calitate de contabil șef timp de 20 de ani la o fabrică mare de păsări. Aceasta, din păcate, a dat faliment și din 2004 am început să activez în primărie, tot în calitate de contabil șef.  Un specialist în construcții și unul în scrierea proiectelor ar fi, de asemenea, necesari.

Despre colaborarea dintre primari în cadrul CALM ce părere aveți?

Tudor Țurcanu: În Telenești există o colaborare frumoasă între toți primarii, indiferent de apartenența politică. Aflăm cine și ce proiecte implementează,  preluăm din experiența celorlalți, chiar și cei cu mai multe mandate au ce învăța.

Vă mulțumim!

Imprimare