Maria Mihalcenco este primar la al patrulea mandat în comuna Pistruieni, Telenești. În 2007, atunci când a devenit pentru prima dată ales local, ușa primăriei era sprijinită de o piatră și legată cu o bucată de sârmă, iar celelalte instituții din comună nu erau într-o stare mai bună. În cazul în care ningea, locuitorii celui de-al doilea sat din comună puteau să iasă de acolo doar cu sania. Recunoaște că la început a fost cuprinsă de panică, credea că nu va reuși să facă față atâtor provocări, dar și-a suflecat mânicile și astăzi comuna Pistruieni are cu totul alt aspect.

Ați renunțat la un serviciu bun în capitală pentru a reveni în localitatea de baștină….

Maria Mihalcenco: Satul era într-o stare dezastruoasă, murea. Nu se implementa niciun proiect. De asemenea, m-am întors pentru părinți, eu sunt mezina și ei mă așteptau acasă. Un alt motiv a fost familia mea. Nu aveam resurse pentru a procura un apartament în Chișinău, soțul cu un fecior erau la Pistruieni iar eu făceam naveta.

Cum au fost aceste trei mandate ale Dvs pentru Pistruieni?

Maria Mihalcenco: Cred că s-a schimbat foarte mult. În primul rând am reușit să renovez toate instituțiile subordonate primăriei, inclusiv clădirea în care îmi desfășor activitatea. La Chișinău lucram într-o firmă de prestigiu iar când am intrat în clădirea gimnaziului, a grădiniței sau a primăriei și am văzut în ce stare se aflau am avut o temere că nu voi reuși să fac față acelor realități.  De profesie sunt contabil-economist și de la 1 ianuarie 2007 mi-am început activitatea în calitate de primar făcând curățenie în edificiul primăriei. Ușa era sprijinită de o piatră și legată cu o bucată de sârmă. Nu vreau să intru în multe detalii dar îmi amintesc că atunci când am mers la prima ședință a Consiliului o masă s-a prăbușit atunci când am pus mapa mea pe ea. Intrasem în panică fiind convinsă că nu voi reuși dar mi-am suflecat mânicile și am început să aduc în ordine sediul primăriei, apoi a gimnaziului, grădinița, cimitirul satului. Mai avem un sat în comună situat la 8 km de Pistuieni, acolo chiar nu era nimic, nici drum, nici apă, iar dacă cădea zăpada lumea putea să iasă de acolo doar cu sania. În primul mandat am făcut peste trei km de drum în variantă albă pentru ca oamenii să aibă acces la civilizație, dar și o fântână arteziană. În al doilea mandat de la Fondul Ecologic am câștigat două proiecte mari privind construcția sistemului de apeduct și a canalizării, suma fiind de peste 3 milioane de lei. Canalizarea am efectuat-o doar la obiectele cu menire social-culturală. Avem stație de epurare și la apariția surselor financiare am putea să conectăm și locuitorii. Primordial a fost să construim apeductul deoarece în alte sate au făcut inițial canalizarea iar la inițierea  construcției apeductului au descoperit că nu aveau apă. La Pistruieni am renovat o sondă arteziană, au fost instalate două turnuri de apă, avem 10 km de apeduct. Pe la noi trece râul Răut. Era un pod și o porțiune de drum care se surpa foarte des deoarece acolo este o râpă. În cel de-al doilea mandat am reușit să reconstruim podul peste râul Răut și calea de acces către traseul central.

Cât de mult contează pentru un ales local să aibă cunoștințe în domeniul economic?

Maria Mihalcenco: Este foarte important. Dacă nu poți desluși cifrele și ai un contabil care ar putea să te manevreze atunci e foarte greu.  Nu vreau să supăr bărbații, dar cred că o femeie este mult mai responsabilă, așa cum e și într-o familie.

Ce vă propuneți să realizați în acest mandat?

Maria Mihalcenco: Să finisăm proiectul privind asigurarea localității cu sistemul de canalizare, deoarece fiecare locuitor și-a făcut câte o hazna, dar de unde se iau toate bolile? Avem iluminat doar pe strada centrală, ne propunem să-l extindem și să renovăm obiectele cu menire socio-culturală, adică o luăm de la capăt.

Despre CALM ce cunoașteți?

Maria Mihalcenco: Se spunea undeva că Congresul APL este ca o punte de legătură între guverne și primari. Nu cred că este o pune, CALM este casa noastră. Sunt foarte recunoscătoare persoanelor care au fondat CALM-ul fiindcă nu este o zi în care să  deschid poșta electronică și să nu fim atenționați că s-a schimbat o anumită lege sau alta, că există un apel de proiect etc. CALM-ul este salvarea primarilor. Este important că aici noi, primarii, suntem fără apartenență politică. Eu cred că și în alegeri ar trebui să mergem ca și primari ai CALM-ului, să nu depindem de aceste partide care până la urmă ne hărțuiesc. Pentru noi CALM-ul este ca un scut, ca o protecție a noastră, a primarilor, doar știți că noi venim din diverse sfere de activitate și ne ajută să nu facem gafe. În afară de faptul că vei obține răspuns la toate întrebările, poți discuta și subiecte personale. Dacă ai o întrebare poți să te apropii de orice reprezentant al CALM și vei găsi soluția. Nimeni altcineva nu ne oferă acest suport.

Vă mulțumim!

Imprimare