Veaceslav Sanduleac a activat mai bine de 20 de ani în calitate de specialist în reglementarea regimului funciar în cadrul primăriei comunei Bilicenii Noi, raionul Sângerei și cunoaște foarte bine provocările din acest domeniu. În 2019 a fost ales primar în localitatea sa și în această calitate a beneficiat de suportul statului norvegian, care constă în dotarea cu tehnică performantă, extrem de necesară pentru a gestiona corect patrimoniul funciar și pentru dezvoltarea localității.

Alesul local a declarat că primăriile sătești nu au posibilitatea să procure din resursele proprii asemenea tehnică. „Suntem extrem de bucuroși că prietenii noștri din Norvegia ne-au întins o mână de ajutor și deja putem să avem rezultate mult mai bune în activitate. La computerile primite în cadrul proiectului „Hărți pentru Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova” se muncește ușor și cu plăcere.  Cu ajutorul acesteia putem crea o hartă digitală a comunei cu digitalizarea și poziționarea geografică în formă de bază de date GIS a diverselor procese, obiecte de infrastructură, folosințe funciare și alte date necesare în procesul decizional la nivel local care, de ce nu, ar putea fi folosite prin servicii de rețea și de autoritățile publice centrale. Utilizând această tehnică și datorită cunoștințelor obținute în cadrul proiectului, primăria a început deja să efectueze diverse manipulări cu datele spațiale și să dezvolte diverse hărți digitale tematice. De exemplu, am efectuat o inventariere a terenurilor degradate, intervențiilor în timp și a celor planificate. Programul QGIS este foarte bun, din păcate, nu am avut timp suficient în cadrul instruirilor pentru a însuși întregul volum funcțional al acestuia. Consider că acest program este atractiv, în primul rând, pentru tinerii care sunt interesați să înregistreze performanțe în activitatea lor.”

Potrivit alesului local, dacă toate primăriile sătești ar dispune de asemenea tehnică, acces la date și specialiști calificați, autoritățile publice locale ar putea performa în procesul decizional, planificare, acordare de subvenții, identificarea ilegalităților care se produc și a datelor false prezentate de unii agenți economici. „De exemplu, o aplicație practică pe care aș vrea să o evidențiez este utilizarea datelor spațiale în vederea monitorizării volumului producției agricole de pe teritoriul unității administrativ-teritoriale, intercalând datele privind suprafața terenurilor agricole, potențialul de producere a acestora, volumul planificat și cel raportat. Acest exercițiu ne-ar permite să obținem datele exacte ce vizează volumul producției agricole și potențialul din teritoriu, volumul biomasei disponibile, cât și identificarea cu ușurință a mai multor raportări false pentru obținerea de subvenții în agricultură sau alte plăți și granturi din partea statului și a donatorilor.”

O altă aplicare, nu mai puțin importantă, constată de primar, este monitorizarea terenurilor fondului apelor, bazinelor acvatice și construcțiilor hidrotehnice de pe teritoriul administrat. „Sunt doar câteva exemple din multitudinea de domenii în care putem să avansăm cu ajutorul dotării tehnice și cunoștințelor corespunzătoare”, susține edilul.

Veaceslav Sanduleac a menționat că în perioada în care a participat la cursurile de instruire din cadrul proiectului, primăria încă nu intrase în posesia tehnicii și a fost nevoit să folosească calculatoarele din dotare. „Acum, când deja am primit tehnica nouă, am înțeles și mai bine cât de mare este diferența dintre utilizarea în acest proces a unui computer performant și a unui învechit. Ne-ar fi de mare ajutor să fie creat în cadrul CALM un Centru de Asistență, Expertiză și Instruire continuă în acest domeniu.”

Imprimare