Tatiana Badan este primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja la al patrulea mandat. În plus, ea este și președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM). De fiecare dată a câștigat alegerile cu o diferență mare față de ceilalți candidați. La ultimul scrutin, pentru ea au votat 96% din oamenii din sat. 

Tatiana Badan recunoaște că nu e ușor să fii un primar neafiliat politic, fiindu-i foarte greu să atragă finanțare de la bugetul de stat. Acest lucru n-a făcut decât s-o întărească. Și-a dat seama că nu poate sta cu mâna întinsă și a început să atragă în localitate investiții din exterior. A construit practic de la zero grădinița. Timp de 20 de ani, Selemetul n-a avut grădiniță, acum are una modernă, cu tot necesarul, cu mobilier nou și covoare moi. A deschis o cantină socială. A amenajat un mini hotel: nu de alta, dar vrea ca satul să devină o destinație turistică, iar vizitatorii să aibă unde sta. A deschis o sală de reabilitare cum la sat mai rar vezi.

O bună parte din străzile satului au fost iluminate, sute de gospodării care n-au avut niciodată apă, au fost conectate la rețea, fiind construit un apeduct și o stație de pompare nouă, câteva drumuri au fost reconstruite. În 2014, în Selemet a fost lansat un nou festival, unic în republică – „iProsop”. „Prin acest festival, am vrut să scoatem în evidenţă artizanatul şi prosopul, care ne leagă pe toate etapele vieţii. Sunt „bolnavă” de folclor şi de tradiţiile noastre şi-mi doresc ca toţi cetăţenii să valorifice patrimoniul nostru cultural”, povesteşte Tatiana Badan, care colecţionează ii şi prosoape. Ultimele achiziţii le-a făcut de la un preot, care a fost deportat în Siberia.

Cele mai multe dintre aceste proiecte au fost realizate cu bani oferiţi de partenerii externi ai primăriei – din Norvegia, Slovacia, SUA şi România. În 2014, primărița din Selemet a obținut mai multe diplome de merit pentru proiectele implementate în sat.

– Doamnă Badan, în 2012, a fost creată Rețeaua Femeilor CALM. Ce reprezintă această rețea? Ce succese a înregistrat ea? Cine poate deveni membră a Rețelei Femeilor CALM?

– Rețeaua Femeilor CALM constituie o platformă de comunicare pentru toate femeile ce activează în domeniul administrației publice locale, inclusiv primari, președinți de raioane, secretari ai consiliilor locale etc. Scopul principal al Rețelei este de a spori rolul femeilor în administrația publică locală, în CALM și în relațiile cu administrația centrală. Rețeaua organizează sistematic diverse întruniri ale membrilor săi, în cadrul cărora sunt discutate problemele generale și specifice cu care se confrunta femeile din APL, se identifică soluțiile și se înaintează organelor de conducere ale CALM pentru a fi promovate. Rețeaua organizează diverse activități de instruire, schimburi de experiență, vizite de studii, înfrățiri/colaborări cu autorități locale din țară și de peste hotare etc. Rețeaua femeilor desemnează reprezentanții săi în diverse structuri și grupuri de lucru de pe lângă Guvern și autoritățile publice centrale. În baza activității Rețelei Femeilor CALM, rolul și vocea femeilor din cadrul autorităților locale a crescut semnificativ, atât în cadrul organelor de conducere ale CALM, cât și în afara acestuia.

Un

Un eveniment la care participă de organizația de femei din cadrul CALM

– Dvs. personal sunteți tentată să faceți politică? Sau excludeți un asemenea scenariu?

– În primul rând, eu am fost și sunt un primar independent, aleasă din primul tur cu votul a peste 80% de locuitori. Deși, trebuie să recunosc că, în condițiile Republicii Moldova, independența și verticalitatea ne costa scump, mai ales atunci când este vorba de repartizarea mijloacelor financiare și de relațiile cu diverse instituții guvernamentale: totul este extrem de politizat sau condiționat de afilierea politică. Totuși, eu cred că rolul primarului, la nivel de comunitate, este unul de coagulare și unificare a comunității asupra soluționării problemelor foarte concrete care trebuie soluționate: aprovizionare cu apă, drumuri, iluminat stradal, curățenie etc. Aici nu trebuie să fie loc pentru politizare. În plus, ceea ce se întâmplă în politica noastră este într-atât de dezgustător și confuz, încât nu-ți lasă loc pentru unele decizii în acest sens.

În afară de cele menționate mai sus, implicarea mea în politică este exclusă, deoarece eu dețin funcția de președintă a CALM, iar conform spiritului și esenței acestei organizații neafiliate politic, această funcție este incompatibilă cu calitatea de membru al vreunui partid.

– Ziceați, cu ocazia unui eveniment, că vă doriți mai mult respect față de alesul local…

– Acest lucru îl împărtăşesc şi ceilalţi edili, membri ai CALM, care au semnat în preajma sărbătorii lor profesionale o declaraţie prin care atrag atenţia societăţii civile şi a publicului larg asupra faptului că „fără o reformă profundă și corespunzătoare a sistemului de administrație publică (centrală și locală), fără demolarea verticalei puterii, fără o administrație locală puternică și capabilă – fără o descentralizare reală politică, economică și administrativă, Republica Moldova nu are nici o șansă de a se moderniza, europeniza și dezvolta.

– Vă mulțumim pentru timpul acordat.

Imprimare