Emisiunea radio

Primarii de Costești (Ialoveni) Natalia Petrea și Budești (Chișinău) Nina Costiuc au vorbit în cadrul emisiunii Vocea Administrației Publice de la Vocea Basarabiei despre realizările din 2017, așteptările pentru 2018 și problemele cele mai importante cu care se confruntă în administrarea comunităților locale.

Edilul de Costești, Natalia Petrea a menționat o serie de proiecte, inițiative și acțiuni care au fost realizate cu succes în anul 2017. „Anul 2017 a fost unul fructuos. Am început megaproiecte, care au fost așteptate zeci de ani. În 2016 am depus un proiect privind construcția unui Complex turistic-sportiv, care a fost aprobat și parțial implementat. În 2018 ne propunem să-l dăm în exploatare. Aproape nu ne vine a crede că vom avea un stadion pe care se vor desfășura competiții regionale și chiar naționale. Am continuat proiectul pornit în 2013 privind sistemul de canalizare, la fel, tragem nădejde că vom finaliza în acest an rețeaua de canalizare. Tot în 2017 am pornit construcția capitală a străzii Unirii, mai ales că anul 2018 este dedicat Centenarului. Sperăm să reușim, căutăm resurse.

Potrivit Nataliei Petrea, resursele financiare din Fondul Rutier nu sunt suficiente, remarcând importanța contribuției cetățenilor. „Avem o practică reușită de betonare a unor străzi. Acolo unde este inițiativă din partea cetățenilor încercăm și noi să-i ajutăm. Primăria a cumpărat beton, oamenii au muncit. Am extins asistența socială. Am venit cu propunerea de a extinde serviciul de plasament. Am îmbunătățit site-ul costesti.md, prin care ținem legătura cu cetățenii. Sunt și proiecte care deocamdată nu sunt palpabile, deoarece mai avem foarte mult de lucru la ele. 

Mai multe proiecte  au fost implementate și la Budești, susține primarul Nina Costiuc: „Am continuat proiectul început în 2015, privind sistemul de alimentare cu apă potabilă, mai avem de construit un sector aparte, un proiect adăugător de canalizare. Am transmis stația de salubrizare și pompare la Apă Canal. Suntem limitați în surse. Am reparat terenul adiacent grădiniței. Împreună cu Fondul de Investiții Speciale din Moldova am termoizolat clădirea grădiniței. Am modernizat unele blocuri sanitare și cel alimentar din grădiniță.  Împreună cu Ambasada Slovaciei am reușit să reparăm un sector de canalizare,  dar și fațada Centrului pentru copii și tineret. Avem o colaborare frumoasă cu Coreea de Sud. În fiecare an primim câte patru elevi de la Seul, pentru schimb cultural. Am avut schimb de experiențe cu localitatea Cumpăna (România), am încheiat contracte de colaborare cu localități din Suedia.

Primarul de la Budești a declarat că după atâția ani parcurși în administrația locală a putut să înțeleagă că funcția de primar nu poate fi definită ca una de administrator. Este o funcție mult mai amplă. Primarii, împreună cu administrația centrală, ar trebui să lucreze cot la cot pentru a dezvolta autoritățile locale. Dacă vorbim despre o dezvoltare europeană, dacă vorbim despre turism, noi trebuie la nivel de țară să reparăm drumurile, dar nu fiecare primar să tragă la turta lui. Nu trebuie să ne lăudăm cu ce am făcut, trebuie să ne lăudăm cu țara, că am asigurat îndeplinirea proiectelor naționale. Trebuie să avem o Strategie de dezvoltare comună.

Natalia Petrea s-a referit și la lipsa de resurse umane în administrația locală: „Primarul trebuie să știe totul: limba engleză, contabilitate, să scrie proiecte, să le obțină și să le implementeze. Este necesară implementarea Strategiei de dezvoltare. Unde sunt planurile regionale de dezvoltare a rețelelor de apă și canalizare, așa cum este în Elveția?, a întrebat primarul de Costești.

Cele două doamne primar au fost de acord că buna guvernare și implementarea unei Strategii comune cu autoritățile centrale de dezvoltare a administrației locale, regionale și naționale este soluția ca lucrurile să progreseze.

Imprimare