Deși dosarele penale fabricate nu mai sunt o practică obișnuită, primarii continuă să fie supuși unor forme „subtile” de presiune, susține Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM). Printre cele mai frecvente metode de constrângere, acesta menționează deciziile Autorității Naționale de Integritate (ANI), care pot duce la sancționarea și chiar suspendarea edililor, dar și alocarea fondurilor publice „pe criterii politice”. Contactată pentru un comentariu, ANI nu a comentat acuzațiile, în timp ce Guvernul a respins afirmațiile. Autoritatea centrală afirmă că respectă autonomia locală și sprijină localitățile prin investiții și reforme.

„Sunt mai multe cazuri când primarii sau aleșii locali pentru niște încălcări minore și neintenționate chiar se ajunge la încetarea mandatului. Chiar și în cazul primarului de Bălți, tot o modalitate de presiune poate fi considerată atunci când pentru o anumită presupusă faptă sau încălcare poate fi sancționat prin suspendarea mandatului. Poate fi considerată o formă de presiune deoarece mandatul alesului local sau al primarului direct ales este un drept fundamental. Nu poți să îl lipsești pe un primar de acest mandat pentru niște fapte minore, cu atât mai mult care de regulă nu sunt intenționate. Avem mai multe cazuri de acest fel”, a declarat Furdui pentru Teleradio-Moldova.

Modalitatea de distribuire a fondurilor pentru investiții în localitățile din țară, deși s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, continuă să ridice semne de întrebare, mai spune Furdui.

„Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani situația s-a schimbat spre bine și a crescut foarte mult gradul de distribuire a fondurilor după criterii mai obiective. Noi am atras atenția asupra acestui moment, dar cu siguranță există mari suspiciuni și discuții că, totuși, mai persistă anumite favoruri în dependență de culoarea politică în distribuirea fondurilor. Dacă comparăm cu ceea ce a fost 3-5 ani în urmă, cu siguranță diferența este foarte mare. Noi avem îmbunătățire în acest domeniu, dar întotdeauna există spații pentru mai bine”.

CALM propune modificarea legislației pentru a pune mandatul primarului „la adăpost”

Congresul Autorităților Locale propune, în acest context, o revizuire a legislației care reglementează activitatea ANI și codul contravențional, pentru ca primarii să nu fie lipsiți de mandat pentru „erori administrative minore”. De asemenea, se propune perfecționarea sistemului de distribuire a fondurilor publice, astfel încât alocările să fie „cât mai obiective”, iar factorul politic să fie limitat la maximum.

„Trebuie revizuită și îmbunătățită legislația în așa fel, pentru ca mandatul alesului local să fie securizat și pus la adăpost, iar lipsirea de mandat să fie ca una din cele mai drastice și ultimele sancțiuni care ar putea fi aplicate față de un ales local care a fost ales direct de cetățeni. Trebuie, cu siguranță, de perfecționat sistemul de distribuire a fondurilor investiționale, pentru infrastructură în mod special. Cu siguranță, aici mai este spațiu pentru a asigura cât se poate mai mult caracterul obiectiv de distribuire a fondurilor, astfel ca politicul să fie limitat la maximum în implicarea sa în distribuirea fondurilor. Cerem cât mai mare transparență în tot ce înseamnă procesul decizional și în tot ce înseamnă distribuirea fondurilor”.

Guvernul: Implementăm reforme menite să reducă influența politică în APL

Guvernul susține dezvoltarea locală și autonomia primarilor prin investiții masive în infrastructură și prin reforme care reduc influența politică în administrația locală, a declarat, în reacție, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, pentru Teleradio-Moldova. Cât despre acuzațiile legate de implicarea ANI, Vodă reiterează că aceasta este o instituție independentă, iar Executivul nu intervine în activitatea sa.

Executivul precizează că, începând cu anul 2022, au fost realizate peste 1.600 de proiecte prin programele „Satul European” și FNDRL, cu investiții de peste 5 miliarde de lei, majoritatea din bugetul de stat.

De asemenea, potrivit lui Daniel Vodă, au fost implementate mai multe măsuri pentru consolidarea autonomiei locale, printre care descentralizarea financiară, care permite primăriilor să gestioneze direct veniturile din taxe locale, alocările directe pentru infrastructura locală prin FNDRL, digitalizarea serviciilor, precum și creșterea autonomiei decizionale în gestionarea proiectelor din „Satul European”. Totodată, Guvernul informează că deciziile centrale sunt luate în consultare cu CALM.

Menționăm că, recent, liderii Blocului politic „Împreună” – care reunește patru partide politice – au condamnat „tentativele frecvente de imixtiune în activitatea administrației publice locale” și au solicitat guvernării să respecte principiile autonomiei locale și separației puterilor în stat. „Atestăm, cu regret și îngrijorare, tot mai multe cazuri de abuz asupra primarilor și tentative de a înlătura acei aleși locali care devin vocali și incomozi”, se arată în declarația comună semnată de reprezentanții blocului.

Tot recent, primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov, a declarat, în cadrul emisiunii „Pe Față”, de la Moldova1, că ar fi ținta unor presiuni politice menite să ducă la suspendarea sa din funcție și organizarea unor alegeri anticipate.

„Dacă se va permite la Bălți, toți primarii, din întreaga țară, vor fi sub această presiune. La indicația politică, unele organe, serviciile deconcentrate subordonate Guvernului, au primit indicații directe și asta deja se vede cu ochiul liber. Sunt presiuni sub formă de contravenții, nu dosare penale, să nu credeți că sunt sub urmărire penală, care au toate, una ca una, o finalitate – suspendarea din funcție a primarului de la o perioadă de nouă luni până la 12 luni”, a declarat Petkov.

În reacție la acuzațiile lui Petkov, reprezentanții partidului de guvernare au declarat pentru Teleradio-Moldova că „îndeamnă toți reprezentanții autorităților publice centrale și locale să își facă munca cinstit și în folosul cetățenilor”.

Imprimare