Primarii și președinții Asociațiilor de băștinași din cele 38 localități partenere MiDL s-au întrunit pentru a discuta reușitele localităților, în special ale celor 13 localități din faza II a proiectului care, au încheiat campaniile de colectare de fonduri.  

Prezent la eveniment, Adrian Ermurachi, Secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova a spus: ”Dumneavoastră ați demonstrat că doar prin eforturi comune, muncă și dorință se pot realiza proiecte de succes care, mai apoi, să devină un exemplu demn de urmat pentru alte localități din țară. Prin crearea Asociațiilor de băștinași și consolidarea acestora, ați reușit să atingeți scopuri și rezultate concrete. Vă felicit și vă doresc să aveți parte de realizări frumoase în continuare”. 

Olesea Cazacu, managera proiectului Migrație și dezvoltare locală a menționat că toate localitățile au reușit să depășească cu mult sumele țintă stabilite spre colectare. „Unele localități au ajuns până la 300% bani colectați. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii de la Copceac, peste 13 mii USD”.
Primarii localităților din faza II susțin că această primă experiență de a implementa proiecte de dezvoltare locală cu ajutorul băștinașilor i-a făcut mai uniți și le-a trezit dorința de a face și mai multe lucruri frumoase pentru comunitatea lor”.

Oxana Maciuca, responsabilă coordonatoare componenta migrație MiDL a menționat: ”Ați reușit să transformați migrația din problemă în oportunitate. Ceea ce este foarte frumos. Vă mulțumim pentru că sunteți un exemplu pentru alte localități. Oamenii vă cunosc, vă apreciază și își doresc mult să vă urmeze”. 

”Noi am decis să colectăm banii doar online, pe platforma Guvern 24 pentru a fi transparenți. Ne bucurăm că această primă interacțiune a fost reușită. Cu siguranță nu va fi ultima pentru că avem planuri mari în lucru cu merenenii de pretutindeni”, a spus Ludmila Colesnic, primara satului Mereni.

”Pentru noi a fost o experiență bună. Inițial eram sceptici, dar mai apoi optimismul a câștigat. Am încercat toate metodele și au dat roade. Mulțumesc echipei că ne-a susținut și ne-a încurajat”, susține Vitalie Gargaun, primarul orașului Leova. 

Îmbucurător este faptul că odată cu încheierea proiectelor de crowdfunding, nu se încheie și inițiativele de succes. Cel puțin asta susțin autoritățile locale, car au planuri mărețe și pentru viitor. 

”Practic toți băștinașii care au donat sunt din SUA, iar asta ne bucură. Iar de Paști ne-am propus să facem o campanie mare de sensibilizare ca să continuăm această frumoasă tradiție. Prin strângerea banilor, noi de fapt am atins un alt scop: cel de a apropia băștinașii din toate colțurile lumii”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina. 

Și dacă primarii din faza II au vorbit despre campania de crowdfunding, cei din faza I au vorbit cu mândrie despre proiectele implementate cu ajutorul băștinașilor și inițierea altor proiecte frumoase pentru care, în scurt timp, vor lansa alte campanii de colectări de fonduri. Și așa cum fiecare experiență dobândită este una care merită a fi împărtășită, primarii și reprezentanții Asociațiilor de Băștinași au discutat realizările, dar și planurile pentru anul 2018.

Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași:”Am fost conștienți din start că suma nu ne ajunge pentru că avem un proiect măreț. Atunci am găsit o metodă de comunicare și promovare, iar discutând cu migranții noștri, am reușit să colectăm până în prezent în jur de 290 %. Cred că am ajuns să dobândim încrederea cetățenilor față de administrația locală, învățându-ne unii pe alții. Au existat și oameni care nu aveau nicio tangență cu satul nostru, dar totuși au donat”. 

Datorită campaniilor implementate și evenimentelor organizate, Asociațiile de băștinași din cadrul proiectului MiDL au devenit poduri de legătură între APL și diasporă, pârghie esențială pentru dezvoltarea locală. 

Tatiana Badan, primara satului Selemet: ”La 8 martie băștinașii migranți din Irlanda au donat 8.000 de lei, bani destinați mamelor și tuturor alte doamne rămase în sat din care s-au cumpărat flori și mărțișoare. Să ne învățăm nu numai să cerem, ci să facem și noi ceva pentru băștinașii migranți. În acest context, noi am creat o tabără pentru copiii lor, iunie și august, este un ecou frumos”. 

Victor Stână, primar Gura Galbenei: ”Inițial, am planificat în cadrul primului proiect să renovăm 700 de metri de drum, ca până la sfârșit să ajungem la 1.200 metri în varianta albă. În urma audierilor publice, am colectat bani în continuare, ca să reușim să asfaltăm întreaga porțiune. Și nu ne-am oprit aici. Astăzi am lansat cea de-a doua fază de crowdfunding. La noi în localitate practic s-a început o competiție între băștinași ca să facem câte un proiect pentru cele 4 sectoare din sat”. 

Ion Veste, primar Zaim:”Campania ”Adoptă un scaun” pe care am lansat-o pentru a dota sala renovată a Casei de Cultură a fost o punte de legătură înre băștinași și administrația publică. După ce au donat, la noi oamenii au senzația că scaunul deja e proprietatea lor, pentru că ei știu că au contribuit pentru scaun și chiar dacă avem și scaune mai confortabile în sală, ei vor să se așeze doar pe scaunul personalizat cu numele lor”. 

Silvia Țurcanu, primara satului Chișcăreni: ”Deja fiind anul acesta la cea de-a 8-a ediție a Festivalului

Sarmalelor și Plăcintelor, am realizat că nu avem locuri de cazare. Astfel, după prima experiență cu MiDL, am decis să lansăm cel de-al doilea proiect, de lansare a unor agropensiuni. Deci un succes naște alt succes. Așa și cu proiectele MiDL. Un proiect naște alt proiect frumos”.

În cadrul întâlnirii, primarii localităților partenere din faza I au vorbit despre Programul Cooperării Descentralizate și ce măsuri au fost deja inițiate pentru a obține noi performanțe și succese. 

”Evreii reprezintă o comunitate foarte strânsă. Am discutat cu frații Akkerman care sunt evrei ce locuiesc în Edineț și sunt ajutați din Israel la întreținerea celui mai vechi cimitir evreiesc ce se află la Edineț. Se duc tratative cu două orașe din Israel (Carniel și Nazaret) pentru că vrem poate să încheiem și tratate de înfrățire pentru a lua exemple de la ei. Planificăm și o călătorie acolo ca să facem și cunoștință cu băștinașii plecați în Israel”, a declarat Rodelia Vasilcov, viceprimara orașului Edineț. 

Întâlnirea trimestrială cu primăriile partenere s-a încheiat cu seminare de succes susținute de Anatolii Pânzari, directorul parcului Dendrariu din Capitală care a vorbit despre întreținerea spațiilor verzi, asta în contextul în care noi proiecte de amenajare a parcului urmează să fie demarate în cadrul localităților partenere ale proiectului MiDL. De asemenea, cei prezenți au primit sfaturi practice de a gestiona mai bine piețele agro-alimentare din localități de la Veaceslav Bălan, ex-director al IM ”Piața Centrală Chișinău.

 
















Imprimare