Primarii din Republica Moldova cer noii guvernări să implementeze de urgenţă reforma descentralizării. Aleşii locali susţin că în ţara noastră deciziile sunt luate de un grup restrâns de persoane, după un sistem moştenit încă din perioada sovietică, iar banii sunt distribuiţi primăriilor pe criterii politice.
În aceste condiţii satele din Republica Moldova rămân sărace, iar reformele rămân scrise pe hârtie.
Primarii, reuniţi în Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), au organizat astăzi o conferinţă de presă. Aleşii locali au adresat un apel guvernanţilor, în care îi îndeamnă să treacă la fapte.
„Din cauza sistemului excesiv de centralizat nu pot fi dezvoltate localităţile. În condiţiile unui asemenea sistem, noi în zadar vorbim de lupta contra corupţiei, de o justiţie reformată, de alte reforme în domeniile economic, social. Batem pasul pe loc. Un anumit grup de forţe politice deţine toată puterea asupra resurselor din stat, iar această centralizare excesivă este sursa tuturor problemelor. Nu putem să ne dezvoltăm, dacă toate deciziile sunt luate de un anumit grup de oameni”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.
„Avem nevoie de un mediu în care să putem rezolva problemele cetăţenilor. Oamenii sunt foarte decepţionaţi, faţă de lipsa de progrese în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, faţă de implicarea politicului în domenii unde nu ar trebui să se implice. Ei vor o guvernare pragmatică, matură”, a menţionat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu. Alesul local consideră că la guvernare nu trebuie să rămână oameni suspectaţi de corupţie şi cu reputaţia pătată.
Primarii au cerut autorităţilor centrale să permită accesul unui reprezentant CALM la şedinţele Guvernului, cu drept de vot consultativ. De asemenea, ar fi imperioasă participarea unui reprezentant la şedinţele legislativului.
„Evident, pe plan psihologic nimeni nu vrea să dea puterea de bunăvoie. Este tentant de a dirija totul. În statele unde este dictatură, de exemplu în Belarus, puterea este de sus în jos”, a mai spus primarul de Cimişlia.
„Mai mulţi reprezentanţi din APL încearcă să-şi găsească un loc mai cald pe lângă diferite partide de la guvernare. În acest sistem excesiv de centralizat, ştim bine cum se împart banii: strict după criterii politice. Banii publici care aparţin tuturor sunt împărţiţi după criterii absolut neobiective. Astfel aleşii locali se fac dependenţi de cei care gestionează aceşti bani”, a adăugat Viorel Furdui.
Aleşii locali cer adoptarea în regim de urgenţă a proiectelor de legi restante, adoptate în prima lectură, şi care vizează consolidarea reală a autonomiei locale din Republica Moldova.
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova întruneşte reprezentanţi din 600 de administraţii locale din toată ţara.