Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei au organizat la 23 mai un atelier de lucru ce a avut ca obiectiv identificarea recomandărilor administrației publice locale pentru al cincilea Plan Național de Acțiune privind Guvernarea Deschisă. Alături de primari au fost experți ai Consiliului Europei și ai CALM, dar și reprezentanți ai puterii centrale.
Evenimentul a fost o continuare firească a sesiunilor din 10 și 11 mai, atunci când primarii au făcut schimb de experiență cu experții Consiliului Europei despre ce înseamnă guvernare deschisă și au identificat obiective care ar trebui să se regăsească în noul Plan de Acțiuni pentru componenta locală.
La atelierul din 24 mai, circa 35 de primari din diverse localități ale Republicii Moldova, ghidați de experții CoE Veronica Crețu și Adrian Ermurachi, au identificat cele mai slabe elemente ale guvernării deschide din R. Moldova, astfel încât în viitorul plan de acțiuni să fie pus accentul anume pe acești piloni ai democrației. În urma exercițiilor făcute de primari s-a ajuns la concluzia că utilizarea datelor, implicarea cetățenilor și lucrul cu societatea civilă sunt elemente ale guvernării deschise care necesită cel mai mult să fie dezvoltate.
Potrivit expertei Veronica Crețu, acest exercițiu este extrem de valoros deoarece sunt implicați cei care lucrează direct cu cetățeanul. „Cu cât mai aproape de cetățeni mergem, cu atât mai clare sunt problemele. I-am provocat pe primari să ofere note componentelor de guvernare deschisă pentru că ei știu exact cum stau lucrurile.”
Expertul Adrian Ermurachi a subliniat faptul că ideile acumulate vor fi valorificate și se vor regăsi într-o notă de concept care va fi îmbunătățită și validată de aleșii locali după care va fi conceptualizat un plan concret de acțiuni pe componenta locală care se va regăsi în Planul Național.
„Asemenea exerciții trebuie să existe pentru orice domeniu de politici și strategii iar nivelul de interes a primarilor a fost sporit deoarece, probabil, nu chiar atât de des sunt implicați în asemenea procese importante.”
Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a mulțumit Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru susținerea democrației locale din R. Moldova, dar și primarilor care au găsit timp să vină la Chișinău pentru a fi parte a acestui proces.
Din anul 2012, Republica Moldova este membră a Parteneriatului Global pentru o guvernare deschisă. Astfel, statul nostru și-a asumat să elaboreze periodic noi planuri de acțiuni pentru guvernare deschisă. La moment, R. Moldova este la etapa de elaborare al celui de-al cincilea Plan de Acțiuni în care se propune și integrarea componentei locale.
Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului și a guvernării deschise și etice în Republica Moldova”, implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024. Proiectul are drept scop consolidarea dialogului politic între autoritățile locale și centrale, îmbunătățirea calității guvernării locale prin integritate, prevenirea corupției, guvernare deschisă, etică publică și egalitate de gen la nivel local, precum și susținerea autorităților în gestionarea migrației.