Emisiunea audio

Primarii consideră că Congresul Autorităților Locale este o instituție de unificare  a tuturor APL din Republica Moldova, misiunea acesteia fiind promovarea drepturilor  și  intereselor lor legitime. Această părere a fost exprimată de către primarul localității Baurci Moldoveni, raionul Cahul, Elena Enache, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM, de la Vocea Basarabiei. Elena Enache, care face parte din Reţeaua Femeilor din cadrul CALM spune că datorită întâlnirilor cu colegele sale, dar și cu experții CALM învață continuu să-și dezvolte abilitățile liderismului feminin în procesul decizional la nivel local.

„CALM ne adună în jurul unor idei, ne propune soluții la multiplele probleme cu care ne confruntăm, ne ajută să stabilim relații cu primari din alte țări, ne învață cum să implementăm proiecte. Suntem instruiți privind modificările în legislație. Grație CALM am aflat de un concurs privind cooperarea descentralizată între Republica Moldova și Franța. Am depus dosarul și chiar aseară am avut bucuria să descopăr că, dintre cei 9 primari care au participat la concurs, am fost selectată pentru a efectua o vizită de studiu în Franța. CALM e unica instutuție care ne este aproape, dacă nu ar fi CALM nu știu cine s-ar mai uita la noi”.

Prezent la emisiune, primarul de Ghidighici, municipiul Chișinău, Serafin Isac s-a arătat mulțumit de multiplele vizite de documentare și transferul de bune practici.

„CALM organizează diverse vizite de studiu, în diferite țări, pentru ca noi să putem să facem schimb de experiență. Recent am fost în județele Alba Iulia și Prahova, de unde ne-am întors cu foarte multe idei despre cum ar trebui să activăm. Când ești în compania mai multor primari îți îmbogățești bagajul de cunoștințe, afli multe lucruri noi. Știm că există presiuni asupra CALM, ceea ce nu este normal. CALM este organizația unde ne simțim ca acasă”.

Tradiţia înfrăţirii localităților din Republica Moldova cu cele din România s-a extins esențial în ultimii ani și contribuie la dezvoltarea, în special a localităților noastre.

Elena Enache a menționat că în luna octombrie a semnat Protocolul și Acordul de înfrățire cu localitatea Rădești, județul Galați. „Anul acesta am fost la niște cursuri de instruire, în cadrul Programului finanțat din fonduri europene, destinat Republicii Moldova și României. Ne dorim ca această înfrățire să nu fie doar pe hârtie, vrem o colaborare în toate domeniile pe care ni le-am asumat. Deja apar oportunități de a atrage fonduri europene în localitățile noastre.

Serafim Isac a declarat că Europa într-adevăr are multe subsidii, multe proiecte. „În România sunt implementate foarte multe programe europene. Când am ajuns în comuna Ciugud, o colegă primar de la noi a plans văzând că acolo se asfaltează și drumul ce duce spre camp.” Potrivit primarului, dezvoltarea rurală în RM se poate face doar prin apropierea de UE.

Serviciul de comunicare al CALM
tel.(022) 22-35-09
Imprimare