În cadrul emisiunii „Regionalii de la TV 8, Mihail Sirkeli a discutat cu directorul executiv al CALM Viorel Furdui  și directorul executiv al ADEPT Igor Boțan despre rezultatele partidelor politice în primul tur al alegerilor locale și cum ar putea influența acestea asupra democrației locale din Republica Moldova.

Cum arată harta politică a Republicii Moldova după aceste alegeri importante care au avut loc la 20 octombrie?

Igor Boțan: Rezultate obținute de partidele politice au fost previzibile. Pentru cele mai importante partide, rezultatele obținute în cadrul alegerilor parlamentare din februarie s-au repetat. Este interesant faptul că Partidul Democrat, care este de opoziție, a acumulat cele mai multe mandate de primar. Deși este un rezultat foarte bun pentru democrați, totuși trebuie să avem în vedere faptul că acesta a fost unul obținut din inerție. Democrații au avut peste 500 de primari, iar acum, din primul tur au acumulat peste 190  de mandate și, probabil, vor mai obține și altele.

Cum au decurs, în general, aceste alegeri? Le putem compara cu cele parlamentare? În ce măsură autoritățile centrale s-au implicat în acest proces, au existat sau nu presiuni, cât de liber și-au putut exprima oamenii opțiunea de vot?

Igor Boțan: Faptul că democrații au obținut cel mai bun rezultat denotă că aceste alegeri s-au desfășurat în condiții normale. Au fost probleme privind înregistrarea unor candidați în municipiul Chișinău sau Comrat. Totuși, dacă în RM se aleg aproape 900 de primari, atunci 2-3 cazuri de abateri nu sunt condamnabile.

Acest scrutin pentru CALM este mai important decât cel parlamentar și prezidențial, deoarece se aleg membrii CALM-ului. Cum se vor schimba lucrurile în continuare în cadrul CALM și ce măsuri urmează să întreprindeți?

Viorel Furdui: Au fost aleși reprezentanții membrilor CALM, deoarece prin votul Consiliilor locale sau municipale devin membre ale CALM-ului unitățile teritorial-administrative, adică satele și orașele. Schimbările la nivelul conducerii acestor unități nu micșorează și nici nu mărește numărul membrilor noștri. Totuși, așa cum ați menționat, aceste alegeri sunt foarte importante, deoarece vin forțe noi în APL. De obicei, circa 30% din numărul aleșilor locali se schimbă. Din punctul meu de vedere, în această campanie schimbări au fost la capitolul atmosferei din societate, comparativ cu presiunea care a existat în administrația locală în ultimii ani, chiar și la alegerile precedente. Chiar și în 2015 exista o anumită presiune, partidele de la guvernare aveau anumite resurse și pârghii pe care le foloseau în calitate de instrumente de presiune. Aceste alegeri au fost mult mai calme, nu am văzut încălcări grave, sigur că nu a fost totul ideal, dar a existat această atmosferă de libertate, de descătușare.

La un moment dat, cei mai mulți primari erau membri ai Partidului Democrat. Cum se vor schimba lucrurile acum pentru CALM?

Viorel Furdui: Cred că rezultatele sunt bune și pentru CALM. Chiar și în acea perioadă grea, așa cum ați menționat, atunci când formal, mulți primari erau nevoiți să-și schimbe coloratura politică, oricum nucleul nostru era destul de puternic și toate încercările de implicare în activitatea CALM se soldau cu eșec. La crearea CALM-ului au fost puse temelii bune. Pe de altă parte, consider că pentru democrația locală este foarte bine când sunt reprezentate toate partidele politice, iar în Partidul Democrat sunt foarte mulți primari profesioniști, ei sunt o resursă importantă pentru a putea avansa la capitolul autonomiei locale și descentralizării. De asemenea, salutăm faptul că și Partidul Socialiștilor are de trei ori mai mulți primari decât în alegerile precedente, ceea ce sperăm că  va duce la o înțelegere mai bună a realităților de la nivel local, privind autonomia locală, descentralizarea în Republica Moldova. Este foarte important ca cel mai mare partid la nivel național să fie conectat la realitățile de la nivel local. Cred că în CALM se va schimba atmosfera, deoarece unii primari, din cauza presiunilor, ori nu veneau, ori erau nevoiți să ia anumite poziții. Noi ne întoarcem acum la o atmosferă normală, constructivă, de lucru, când nu mai există presiune, supărări că avem unele poziții ce nu coincid cu ale guvernării.

Ce ne puteți spune despre rezultatele partidelor după primului tur al alegerilor locale?

Igor Boțan: Trebuie să înțelegem că ACUM este un partid nou, nu a avut structuri teritoriale, din aceste considerente rezultatul blocului este formidabil. Viorel Furdui a remarcat importanța faptului că socialiștii au o mai mare reprezentativitate la nivel local, la nivel național PSRM fiind formațiunea care a acumulat cele mai multe voturi. În 2015, cu toate că socialiștii erau cel mai mare partid politic au acumulat un rezultat foarte modest la alegerile locale, acum însă și-au mărit reprezentativitatea la nivel local. Acest lucru este important pentru socialiști deoarece primarii lor și alți reprezentanți din puterea locală trebuie să le transmită semnale despre problemele reale de la nivel local care trebuie soluționate. PD a reușit să obțină acest rezultat bun datorită investițiilor făcute la nivel local.  Printre primarii democrați sunt mulți conducători buni care au confirmat acum că oamenii îi apreciază. Totuși, acesta nu este un motiv de bucurie, deoarece acest rezultat bun este mai mult din inerție. Având peste 500 de primari în luna mai, sigur că acum dacă vor avea circa 250 de primari rezultatul va fi unul bun, comparativ cu rezultatul obținut în 2015. Totuși, pentru societate acest lucru este bun deoarece este nevoie de opoziție care să țină guvernarea în tensiune.

Viorel Furdui: Alegerile locale se deosebesc de cele parlamentare. În cazul alegerilor locale se pune mare accent pe personalitatea candidaților. Iar în ultimii ani s-a pus accent pe personalitatea primarilor și s-a încercat de a-i atrage în unele partide. Cred că primarii au fost motorul care au adus rezultatele pe care le au partidele.

La nivel local se aleg Consiliile raionale, primarii, Consiliile locale. Care dintre aceste trei alegeri este mai importantă?

Viorel Furdui: La noi încă se consideră că sunt foarte importante alegerile nivelului II de administrare, cred că aceasta este o abordare învechită, deși fiecare nivel are rolul său. Totuși, mulți consideră că influența nivelului II în ultimii ani descrește, sistemul de funcționare a acestuia s-a învechit. Raioanele aveau cu totul alt rol administrativ și politic acum 20 de ani sau în perioada sovietică. După ce în 2015 s-a schimbat sistemul de finanțare, chiar dacă s-a făcut doar jumătate de pas în această privință, resursele financiare au început să vină direct către primării, ocolind raioanele și lucrurile au început să se schimbe. Același lucru s-a întâmplat și acum doi ani când banii din Fondul Rutier au început să vină, parțial, direct în primării. Importanța nivelului I de administrare a crescut mult mai mult în ultimii ani, iată de ce cred că sunt mult mai importante alegerile primarilor și a Consiliilor locale. Dacă acest proces va continua, acest lucru va deveni și mai evident.

La Bălți, de exemplu, a revenit la primărie Renato Usatîi…

Viorel Furdui: Bălțiul era membru al CALM și funcționarii de acolo sunt destul de activi, participă la evenimentele noastre. Nu doar Bălțiul, dar și alți reprezentanți ai „Partidului Nostru au aleși locali foarte buni. Dacă vă amintiți, după alegerile din 2015 au avut mai mulți primari de orașe la nordul Republicii Moldova.

Partidele de la guvernare au fost pregătite pentru aceste alegeri?

Viorel Furdui: Una dintre problemele majore ale Republicii Moldova de până acum era implicarea prea mare din partea centrului în procesul politic de la nivel local. Cineva de la nivel central decidea dacă la nivel local se face sau nu o coaliție, se votează sau nu în Consiliu o anumită inițiativă, pentru ca nu cumva să întărească poziția unor anumiți primari.

Igor Boțan: Noi știm că guvernarea încearcă să schimbe sistemul de distribuire a impozitelor, pentru ca să nu se mai implice centrul în deciziile de la nivel local, iar primarii să fie interesați să aibă mai multe locuri de muncă, ceea ce va avea legătură directă cu veniturile care se vor acumula în bugetele locale. Dacă acest lucru se va întâmpla va fi ceva extraordinar. Pe de altă parte, nu trebuie să fim invidioși pe succesul PD, trebuie să învățăm de la ei, fără a folosi măsurile lor de convertire a primarilor, dar de lucrat cu oamenii din localități, cu administrația locală pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

Care sunt așteptările DVS privind descentralizarea?

Viorel Furdui: Este foarte important faptul că actuala guvernare dorește să întărească autonomia locală și să le transfere anumite venituri, deoarece problema principală la nivel local este lipsa veniturilor. Este o abordare învechită de a încerca să coordonezi de la centru totul. Trebuie să folosim tot potențialul pentru dezvoltare, iar o resursă imensă sunt autoritățile locale, doar că în loc să li se ofere niște instrumente ca să soluționeze problemele, acestea au fost transformate în niște cerșetori. Toată această energie care putea fi utilizată în interesul țării era transformată în cu totul altceva. Cu câteva luni înainte de alegeri, mai mult de jumătate de primari nu voiau să candideze și doar după ce s-a schimbat guvernarea ei și-au schimbat opinia. Cât privește descentralizarea, vom vedea în foarte scurt timp dacă guvernarea actuală va trece acest test, atunci când se va aproba bugetul de stat pentru anul viitor, iar acolo sunt prevăzute câteva inițiative importante ce vor întări autonomia locală. De asemenea, trebuie să menționăm că în cazul în care  vom întări puterea locală, vom întări și puterea partidelor, deoarece nu vor mai fi aceste transferuri masive de la un partid la altul.

Igor Boțan: Atunci când autoritățile locale vor începe să câștige bani datorită acestui sistem de descentralizare fiscală, acestea vor da un semnal autorităților centrale că doresc și reforma administrativ-teritorială a țării. Ne uităm la rezultatele alegerilor și vedem că în multe cazuri primarii au câștigat alegerile cu 200-300 de voturi. Tot atunci, în contextul dezvoltării regionale va apărea întrebarea privind utilitatea Consiliilor raionale. Poate ar trebui de efectuat reforma administrativ-teritorială ținând cont de dezvoltarea regională? Cred că vor apărea multe abordări interesante pentru Republica Moldova.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare