La 23 ianuarie, reprezentanții Asociației primarilor din UTA Găgăuzia, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut o întrevedere cu directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.
Descentralizarea financiară, dezvoltarea locală, cele mai recente legi ce vizează administrația publică locală au fost principalele subiecte ale discuției. Primarii din regiune s-au arătat îngrijorați de decizia Guvernului de a majora salariile angajaților din APL din contul bugetelor locale.
„Nu avem asemenea resurse, iar eliminarea plafoanelor la impozitul funciar și cel pentru bunurile imobiliare nu va salva situația”, a explicat Oleg Garizan, președintele Asociației primarilor din UTA Găgăuzia, primar de Copceac.
În alt context, Oleg Garizan a vorbit despre necesitatea modificării Codului Electoral, propunând ca primarul care câștigă alegerile să fie reprezentat de 50 plus unu dintre consilieri.
Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a explicat care sunt principalele prevederi ale noilor legi aprobate de Parlament ce vizează administrația publică locală, dar a vorbit și despre Adresarea CALM către conducerea statului privind necesitatea acoperirii majorărilor salariale în APL din resursele bugetului de stat.
Necesitatea descentralizării financiare, inclusiv a celei organizaționale, fiscale și salariale, astfel încât primarii să-și poată motiva angajații, au fost, de asemenea, subiecte abordate de către primarii din regiune și directorul executiv al CALM.
Viorel Furdui i-a invitat pe primarii din UTA Găgăuzia la evenimentul ce va fi organizat la 1 februarie de către CALM, în cooperare cu Guvernul și Președinția, de Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică locală.
Uniunea primarilor din UTA Găgăuzia este membru activ al CALM. De facto, primarii din această regiune se confruntă cu probleme similare ca și a celorlalți colegi din Republica Moldova. Din acest motiv, obiectivele comune de descentralizare, autonomie și dezvoltare locală constituie un deziderat comun care presupune unitate și conjugarea eforturilor. Totodată, deoarece UTA Găgăuzia beneficiază de o mai mare autonomie organizațională și financiară în anumite domenii, ea poate să devină un exemplu pentru restul APL din Republica Moldova în promovarea descentralizării și autonomiei locale, în conformitate cu standardele europene.