Ciugud este prima comună din România pe care au vizitat-o cei circa 50 de primari din Republica Moldova în cadrul unei vizite de studiu. Această comună poate rivaliza cu mai multe orașe din România și Republica Moldova, situată la aproximativ 10 km de Alba Iulia. Localitatea este amplasată chiar pe stânga Văii Mureșului, în Podișul Secașelor și are cinci sate: Drâmbar, Hăpria, Limba, Șeușa și Teleac. Imediat ce ajungi în Ciugud întâlneşti o rânduire parcă desprinsă dintr-un sat din străinătate: străzile sunt asfaltate, trotuarele îngrijite, spaţiul verde şi copacii tăiaţi. Ordinea, parcă nemţească se vede atât pe străzile şi străduţele comunei, dar şi în curţile oamenilor, în modul în care îşi îngrijesc casele. Comuna are peste trei mii de locuitori, fiind singura din judeţul Alba unde populaţia creşte de la an la an. Primarul Gheorghe Damian spune că acest lucru se datorează celor care aleg să se mute acolo, mulţi dintre ei fugind de aglomeraţia din Alba Iulia. În 2011, Ciugud a devenit prima comună din România unde impozitele și amenzile se puteau plăti online. Astăzi acest sistem este implementat pe o platformă națională. Modelul autorităților locale din Republica Moldova este Ciugudul – o bijuterie a României și un model de administrare conștiincioasă. Primarii noștri au fost primiți mai întâi la primărie de George Damian, primarul de Ciugud, dar și de către alți primari din comună. Primarii noștri și-au făcut aici cunoscute intențiile de înfrățire și au vizitat terenul inaugurat pe 14 octombrie, curent, chiar de președintele României, Klaus Iohannis. Planul administrației de la Ciugud este unul simplu – vor veni oameni cu bani, vor juca golf, prestigiul localității va crește, dar și prețurile terenurilor, iar locuitorii vor rămâne aici. E un plan pe care Gheorghe Damian a început să-l pună în aplicare după ce a văzut, în Spania, în 2002, cum un orășel de lângă Madrid și-a sporit de trei ori populația anume după amenajarea unui teren de golf. Gheorghe Damian: „Este important ca Republica Moldova să-și croiască un drum alături de România și Uniunea Europeană. Schimbul de bune practici între noi și DVS. ajută ambele comunități să se dezvolte, să învețe împreună, iar de când Republica Moldova are un parcurs european sunt multe oportunități”.
Viorel Furdui, director executiv al CALM: Apreciem foarte mult faptul că ne sunteți alături. Am fost acum câțiva ani în comuna Ciugud, iar ceea ce am văzut astăzi este o schimbare radicală în bine. În Republica Moldova toate primăriile sunt focusate pe probleme cum ar fi apa și canalizarea, grădinițe, școli, aici am văzut cum trebui să arate viitorul localităților noastre rurale. Este nevoie de contacte directe între primăriile de pe cele două maluri ale Prutului, pentru ca primarii noștri să poată prelua din experiența DVS., exemplele localităților din România fiind modele pentru noi.”
Cleopatra Cobzac, primar de Codreanca, raionul Strășeni a menționat că de fiecare dată când trece Prutul se simte ca acasă, le-a mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și le-a invitat în Republica Moldova.
După întrevederea cu primarii din judetul Alba, primarii din Republica Moldova au făcut o scurtă vizită și la Sibiu, oraș rămas în amintirea tuturor drept capitala culturală europeană în 2007. Sibiul i-a surprins plăcut pe toți fiind împânzit de stradele vechi și înguste, de vestigii arhitectonice și medievale care astăzi fac parte din viața urbană și au căpătat o nouă identitate. La Primăria din Sibiu, delegația CALM a discutat cu funcționarii și a încercat să afle din secretele unei administrații de succes.
În județul Prahova, primarii noștri au fost întâlniți de vicepreședintele Consiliului Județean, Ludmila Sfârloagă, care este și reprezentant al României la Congresul Puterilor Regionale și Locale al Consiliului Europei de la Strasbourg. „Cred în rezultatele acestui proiect și în ceea ce se va întâmpla după aceste vizite. Nu trece săptămâna să nu se înfrățească cineva. Aceste parteneriate au început să producă și roade. Prahova a fost primul județ care a venit cu investiții concrete de finanțare, acum și alte județe, comune, orașe fac același lucru.”
Următorul popas al primarilor din RM a fost în comuna Cornu, situat la 100 de km de București. În comună este o fabrică de medicamente, una de industrie mecanică pentru farmaceutică, una de confecții, o turnătorie de neferoase, ceea ce însumează mai mult de 700 de locuri de muncă. Primarul localității, Cornel Nanu a menționat că din 1990, de când deține această funcție, împreună cu cei 11 funcționari pe care îi are primăria localității au accesat toate fondurile europene posibile. „Astăzi desfășurăm în localitate două investiții. Implementăm un proiect în valoare de un milion de euro, de modernizare a drumurilor, în cadrul căruia sunt reparate 16 străzi. În cadrul celui de-al doilea proiect, de 2,5 milioane de euro, avem ca obiectiv finalizarea canalizării localității, construim un bazin de apă de o mie de metri cubi și mai schimbăm niște conducte de apă”. Delegația CALM a vizitat complexul sportiv modern, recent dat în exploatare, școala și primăria din localitate. Rezultatele absorbției fondurilor europene se văd peste tot în Cornu. Această comună poate servi drept exemplu pentru localitățile din RM, iar timp de trei zile, primarii noștri au avut posibilitatea să preia din experiența colegilor lor din România.
Vizita de stiudiu a primarilor din RM în România a avut loc în perioada 2-4 noiembrie, curent și a fost posibilă grație acordului de cooperare pe care îl are Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu Asociația Comunelor din România (ACoR), dar și cu sprijinul Institutului pentru Cultură și Drepturi Europene (Chișinău).
Serviciul de comunicare al CALM
tel.(022) 22-35-09, info@calm.md