Recent, o delegație CALM a participat la un seminar care a avut drept ax director diseminarea experienței Austriei în ceea ce privește asigurarea unor servicii impecabile populației în domeniul gestionării situațiilor excepționale, și anume crearea și funcționarea posturilor pompierilor voluntari. Transferul de bune practici a avut loc grație cooperării dintre CALM și autoritățile locale din Austria și, fără îndoială, datorită prietenului autorităților locale din Republica Moldova, Hans Kohler, fost primar și membru al Parlamentului austriac.

Reprezentanţii CALM, dar și cei ai Departamentului Situații Excepționale, au vizitat mai multe unităţi de pompieri voluntari din regiunile Austriei, în cadrul proiectului  de cooperare moldo-austriac „Consolidarea structurilor de securitate din Republica Moldova – un program  de dezvoltare a oraşelor, regiunilor şi protecţiei civile”.  Turul de familiarizare a cuprins regiunile Ludesch, Rankweil şi Vorarlberg, unde activează unități ale pompierilor voluntari care intervin în situaţii de risc, după ce primesc apelul de urgenţă. Civilii calificaţi lichidează consecinţele situaţiilor excepţionale, fiind dotaţi cu utilaj şi echipament de intervenţie.  Pompierii voluntari nu sunt salarizaţi, dar au posibilitatea să activeze stabil în alte locuri de muncă şi sunt chemaţi doar la necesitate. Întreţinerea unităţilor locale de pompieri este efectuată din sursele comunitare, iar o parte din buget este alocată de către primăriile regiunilor. Scopul funcţionării unităţilor voluntare este de a asigura securitatea comunităţilor în situaţii de risc. Conform hărţii administrativ-teritoriale, în Austria sunt 120 de comunităţi unde activează  pompieri voluntari.

În Austria, 5 la sută din bugetul localităților sunt destinate anume asigurării funcționalității acestor unități. La noi este nevoie de inițiative legislative, care să stipuleze clar care sunt regulile de joc.

Maria Galiț, primar de Sărata Veche, președintele Asociației CALM a primarilor din raionul Fălești a menționat că vizita în Austria a fost una memorabilă și cu foarte multe lecții de învățat: ”Autoritățile locale sunt cel mai aproape de nevoile cetățenilor, sunt primele interesate în asigurarea funcționării bune a serviciilor publice, inclusiv a celor care se află în subordinea autorităților centrale. Suntem siguri că dacă în Republica Moldova s-ar întreprinde acțiuni concrete în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale, atunci și programele care funcționează ca unse în Austria s-ar înrădăcina în localitățile noastre. Cu sprijinul CALM, am avut oportunitatea să vedem cum funcționează în practică aceste posturi, ca apoi să implementăm și în țara noastră proiecte de acest gen. Austriecii au o tradiție de 150 de ani în acest domeniu, iar mândria de a fi pompier voluntar este în sângele lor, este o onoare și un prestigiu. Și oamenii din jur conștientizează cât de important este să-și securizeze viața și averea. Și la nivel de autorități centrale este înțeles acest lucru. În Austria, 5 la sută din bugetul localităților sunt destinate anume asigurării funcționalității acestor unități. La noi este nevoie de inițiative legislative, care să stipuleze clar care sunt regulile de joc. Deocamdată, ne mișcăm înainte cu ceea ce avem: am identificat un local potrivit, am aplicat la un proiect polonez prin care ne dorim să pregătim un mic grup de voluntari. Sperăm, cu implicarea lui Hans Kohler, să putem merge înainte. Domnia sa a vizitat țara noastră chiar în cadrul evenimentelor din 2009, atunci când a fost incendiat Parlamentul. Atunci, a înțeles că Republica Moldova are un sistem de intervenție în situații excepționale cu mari probleme. Astfel, cu ajutorul domniei sale, timp de 15 ani în localitățile noastre au ajuns peste 25 de autospeciale moderne, dar și alte echipamente importante.

În Austria, pompierii voluntari reprezintă o comuniune de oameni pentru care a-și asuma această sarcină este o datorie și o onoare civică!

La rândul său, Sergiu Lazarchevici, viceprimar, Sipoteni, Călărași, care a mers alături de alți edili locali în Austria, a rămas impresionat de faptul că activitatea în cadrul unităților de pompieri voluntari este considerată o onoare și o datorie civică de către cetățeni: ” Ceea ce am văzut acolo este o comuniune de oameni pentru care a fi pompier voluntar este o datorie civică. În satul nostru, practic, avem dezvoltat acest serviciu, am delimitat șase sectoare, în care au fost desemnați câte patru voluntari. Totuși, suntem nevoiți să acționăm după formule primitive: atunci când este vorba despre un incendiu de vegetație sau unul în sectorul privat, stingem focul cu măturile și gălețile cu apă.  Am avut o discuție cu Hans Kohler și i-am explicat că, pentru satul Sipoteni, problema gestionării bune a situațiilor excepționale este o prioritate. Doar de la începutul anului, două persoane au decedat în incendii. Domnia sa mi-a promis că, în luna mai, va vizita localitatea noastră și va dona pompierilor voluntari 24 de echipamente individuale. După ce se va documenta la fața locului, e posibil să primim și o autospecială, astfel încât până ajung pompierii din Călărași, să putem interveni cât mai eficient cu forțele proprii.

Vasile Casian, primar de Sculeni, Ungheni, a reiterat necesitatea dezvoltării unei rețele de astfel de servicii în localitățile din Republica Moldova: ” În Austria, imaginea pompierului se cultivă din fragedă copilărie, iar aceasta întruchipează un erou național, un salvator, iar fiecare copil visează să i se asemene. Aceste unități sunt pentru și foarte aproape de oameni. Într-o localitate, sediului unității este construit chiar în preajma unei grădinițe și acest fapt nu este unul întâmplător, pentru că astfel cei mici sunt educați în spirit civic. Cele văzute mă determină și mai mult să dezvolt un astfel de serviciu în localitate. Încercăm să introducem ceva inovativ. De ce nu? Avem în sat și noi eroii noștri, care au trec prin Afganistan, Transnistria sau Cernobîl. Am identificat deja o clădire, am asigurat un suport de la Consiliul raional de 250 de mii de lei ca să dezvoltăm serviciul, dar suntem în căutarea fondurilor suplimentare, pe care vrem să-i obținem în cadrul unui proiect transfrontalier.”

Amintim că, prima unitatea de pompieri voluntari a fost deschisă la sfârşitul anului 2015 în localitatea Terebna, raionul Edineţ. Deschiderea postului a fost posibilă în urma susţinerii proiectului de administraţia publică locală care a susţinut voluntariatul şi a promovat mesajul securităţii în rândul localnicilor.






Imprimare