Membrii CALM au avut posibilitatea de a descoperi sau redescoperi frumusețea locurilor pitorești din Maramureș, de a stabili noi contacte de colaborare cu colegii din România, dar și de a prelua din experiența acestora privind organizarea unor asemenea evenimente culturale. Totodată, într-o atmosferă neoficială, primarii din Republica Moldova au discutat subiecte de interes comun, cunoscându-se mai bine și stabilind chiar unele relații de prietenie.
Aleșii locali au vizitat cunoscutul Cimitir Vesel, dar și atelierele meșterilor locali. Comunitățile din România, Serbia și Republica Moldova au format o frumoasă paradă a portului popular, mergând în alai prin comună, prezentând astfel autenticitatea costumului popular specific fiecărei zone. Fiecare delegație a evoluat pe scena instalată pe o imensă pajiște, cu căpițe de fân, miros de iarbă și aer de munte. În acest sens, primarii din Republica Moldova au interpretat o suită de cântece populare.
La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, precum și reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale din România. Gazdele și-au manifestat toată deschiderea pentru colaborarea cu delegația din Republica Moldova în vederea realizării unor proiecte comune. Gabriel Zetea și Ioan Doru Dăncuș le-au mulțumit primarilor din Republica Moldova pentru că au parcurs drum lung pentru a fi la Săpânța și le-au promis că în scurt timp vor vizita Republica Moldova pentru a identifica noi modalități de cooperare.
Primarii din Republica Moldova au menționat că parteneriatele cu comunele din România îi ajută să aducă idei și proiecte în comunitățile pe care le reprezintă. Din acest motiv, orice vizită de studiu în România este una foarte utilă, iar cele aproape 1000 de grădinițe renovate cu sprijinul contribuabililor români sunt un adevăr de necontestat că România este un susținător al dezvoltării Republicii Moldova.
Peter Hurley, irlandezul care este unul dintre organizatorii evenimentului ne-a spus că acum 25 de ani s-a stabilit cu traiul în România și de la bun început a fost impresionat de profunzimea, spiritualitatea puternică a oamenilor. „Pentru prima dată am vizitat Republica Moldova în ianuarie-februarie 1995, am stat șase săptămâni la Chișinău și am simțit și mai puternic aceste emoții. Pe parcursul anilor m-am îndrăgostit de România și am înțeles că această valoare izvorăște din cauza că aveți o legătură foarte puternică cu conceptul de cultură, cu pământul. Livada, vița de vie sau pământul omului este ca un membru al familiei. Peter Harley a menționat că în organizarea evenimentului cel mai ușor i-a fost să colaboreze cu CALM-ul. „Nu-mi vine să cred că au venit 50 de primari și sunt recunoscător pentru acest lucru.
Viorel Furdui, directorul executiv al CALM a menționat că în cadrul acestui festival folcloric primarii din Republica Moldova au avut posibilitatea să evolueze cu o suită de cântece, aducând pe aceste meleaguri puțin din spiritul basarabean. „Totodată, primarii noștri s-au revăzut cu mai mulți colegi din România și au stabilit noi contacte de colaborare. În alt context, Viorel Furdui a menționat că Săpânța poate fi numită sufletul Maramureșului și pentru mulți oameni din Republica Moldova ar fi interesant să descopere aceste locuri extraordinar de frumoase.
Prezentă la eveniment a fost și Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (ACoR). Mariana Gâju a menționat că în aprilie –iunie, curent, a fost de trei ori la Chișinău. „Asta înseamnă să simțim, să gândim și să trăim aceleași sentimente, de a ne uni eforturile ACoR și CALM pentru a realiza obiective majore, atât pentru comunele noastre, dar mai ales pentru oamenii acestor localități. Important este să avem credință, voință, să depunem efort, tenacitate și rezultatele nu vor întârzia.
În context, Mariana Gâju a declarat că împreună cu președintele ACoR Emil Drăghici și primarul comunei Dudeștii Noi, Timiș, Alin Nica, în calitate de membri ai Comitetului Regiunilor au solicitat prezența reprezentanților CALM-ului la întrevederile de la Bruxelles, atunci când se discută despre exercițiul financiar 2018-2022. „Vorbim despre dezvoltarea localităților, atât din mediul rural, cât și din mediul urban din Republica Moldova. E firesc ca noi să solicităm acest lucru ca țară membră a Uniunii Europene.
În calitate de președinte al Ligii Femeilor Primar de Comune din România, în perioada 14-16 septembrie, Mariana Gâju va fi gazdă a unui eveniment ce va avea loc la Constanța, cu genericul „Femeia –suflet și echilibru. „Pe lângă participantele din România, prin intermediul CALM, ACoR a lansat invitația pentru 50 de colege-primar din Republica Moldova. Va fi un program de instruire a practicării unei administrației publice locale europene, venită în ajutorul administrației publice din ambele țări: România și Republica Moldova.
Departamentul de Comunicare al CALM