Mai mulți primari din țară se declară nemulțumiți de faptul cum Autoritatea Națională de Integritate tratează legea în raport cu ei. Aceștia spun că interpretările abuzive și carențele legislației macină resursele autorităților locale, și așa extrem de limitate.

Într-o conferință de presă la IPN, primarul de Colonița, Angela Zaporojan, a relatat că în sat există un centru de creație, care însă nu a funcționat mai mult timp. În acest centru este și biblioteca din sat, deschisă în ianuarie 2019. Dar nu s-a găsit însă un bibliotecar care să accepte să lucreze cu un salariu de circa o mie de lei. La inițiativa sefului centrului de creație, acesta a angajat-o pe fiica primarei în funcția de bibliotecar, cu jumătate de salariu. În consecință, Autoritatea Națională de Integritate a invocat conflictul de interese, iar inspectorul ANI a emis ordin de ridicare a mandatului. Angela Zaporojan contestă decizia, menționând că doar instanța de judecată poate suspenda primarul din funcție sau cetățenii care i-au dat vot de încredere.

Primarul din Satul Nou, raionul Cimișlia, Eugenia Sîrghi, a relatat că, în noiembrie 2019, după alegerile locale, a sesizat ANI că, din 2006, cumnata sa este contabil șef la Primărie. În răspunsul parvenit, Autoritatea precizează că poate constata conflictul de interese doar ca urmare a unui control de specialitate inițiat și realizat, în condițiile legii, de un inspector de integritate. Mai târziu, cineva din localitate a depus plângere, fiind inițiat controlul juridic. În consecință, în actul de constatare din 15 decembrie, ANI o acuză că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, a admis nedeclararea conflictului de interese. „Cred că este atât legea imperfectă, cât și modalitatea inspectorilor de a investiga primarii”, a remarcat primarul.

Eugenia Sîrghi

Primarul de Ciorescu, Ion Scripnic, a relatat că ANI a constatat în raport cu el că a primit un copil al rudei sale la grădiniță prin emiterea unei dispoziții în acest sens. Primarul se întreabă, dacă nu emitea acea dispoziție, trebuia să nu exist o soluție în privința acelui copil? Primarul nu înțelege care a fost conflictul de interese văzut de ANI. Ion Scripnic mai spune că, pe 8 martie, a alocat prime la peste 200 de femei bugetare, urmare a unei decizii consiliului sătesc. Printre acele femei era și o rudă a sa, în privința căreia nu ar fi declarant conflictul de interese. În opinia sa, cum tratează ANI legea, la toți primaro ari trebui să le fie ridicat mandatul.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Imprimare