Primari din localităţi partenere a Programului comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) au împărtăşit experienţa de a decide transparent. Toate acestea în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii transparenţei care este marcată în R. Moldova în perioada 12-18 octombrie în contextul Săptămânii Europene a Democrației Locale.

Conform unui studiu realizat de PCDLI pe parcursul anului 2014, circa 50 la sută din populaţia chestionată susţine că nu este deloc informată referitor la deciziile Consiliului Local şi ale Primăriei. Totodată, persoanele cu nivel de bunăstare sporit sunt de 1,6 ori mai informate decât cele cu venituri reduse.

În acest context autorităţile centrale şi partenerii de dezvoltare au îndemnat autorităţile locale să realizeze cât mai multe activităţi menite să aducă cetăţenii mai aproape de deciziile primăriei. Tema Săptămînii Europene a Democrației Locale 2015 este „Trăind împreună în societăți multiculturale: respect, dialog, interacțiune, iar activităţile sunt realizate la iniţiativa Cancelariei de Stat cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), implementat de PNUD şi UN Women cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcii.

Sergiu Ceauş, Secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova a ţinut să menţioneze că fiind parte a evenimentelor de importanță și amploare europeană, Guvernul R. Moldova reiterează angajamentul în promovarea autonomiei locale, descentralizării, dezvoltării şi transparenţei  decizionale la nivel  local. Punem un accent deosebit pe îmbunătăţirea procesului de guvernare locală prin acţiuni de promovare a transparenţei decizionale şi îmbunătăţirii dialogului cu membrii comunităţilor. Sunt îmbucurătoare exemplele primarilor prezenţi aici. Ne dorim mai multe astfel de realizări. Încurajăm autoritățile locale să asigure continuitatea acestor inițiative pe parcursul întregului an, or numai astfel poate fi stabilită o comunicare eficientă cu cetățenii.

Dafina Gercheva,  Coordonatoare rezidentă ONU / Reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova a declarat că  la moment, putem constata că sunt anumite probleme în domeniul accesului limitat a persoanelor în vârstă, precum și celor cu handicap în luarea deciziilor la nivel local. Un exemplu îmbucurător este faptul că, pentru prima dată, în rezultatul alegerilor locale din anul curent, două femei de etnie romă au fost alese în calitate de consiliere locale. Este un rezultat, însă este puţin. Pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărei localităţi, dar şi a ţării în ansamblu, este indispensabilă mobilizarea diferitor grupuri de femei și bărbați marginalizate, în special, minoritățile etnice și religioase pentru a participa activ la elaborarea şi monitorizarea planurilor și bugetelor locale. În general, este importantă implicarea fiecărui om.

În cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Transparenţei, Silvia Ţurcanu, primarul de Chişcăreni (Sângerei) a menţionat: „Localitatea este ca o familie cu multe provocări pentru care pot fi găsite soluţii doar implicând toţi oamenii din comunitate, indiferent de statutul social, confesiunea religioasă sau alte criterii. Doar întrebând oamenii poţi afla necesităţile lor şi soluţiona cu adevărat problemele stringente ale satului. La nivelul localităţii noastre a fost creată o reaţea a celor  ONG-uri, avem post de radio  local, mergem în sat ca să vorbim cu oamenii.

În cadrul evenimentului a avut  loc prima transmisiune on-line a evenimentului de lansare a Săptămânii transparenţei în satul Larga (Briceni). Primarul Radu Urechean a vorbit despre soluţiile inovative pe care le utilizează pentru o bună organizare a vieţii comunităţii. Pentru a ajunge cu mesaje la toate categoriile de populaţie folosim mai multe instrumente: actualizăm site-ul primariei, facem transmisiuni online a şedinţelor consiliului local, trimitem SMS-uri către toţi locuitorii satului, avem discuţii cu cetăţenii din localitate. Cu cei plecaţi peste hotare discutăm prin Skype. Toate acestea ne ajută să informăm cetăţenii şi să-i organizăm mai uşor.

Săptămâna Transparenței include peste 100 activități organizate de cele 30 de primării pentru ca cetățenii să cunoască mai bine bugetul localității, cum sunt cheltuiți banii, cine sunt consilierii locali, și cum se pot înscrie la audierile publice ale primarilor. 

Imprimare