Valentina Meșină este primară la primul mandat în comuna Ruseștii Noi, Ialoveni. Cooperarea cu cetățenii, prioritizarea problemelor din localitate, transparentizarea proceselor decizionale și determinarea mai multor oameni să se implice în viața comunității au devenit unele dintre obiectivele majore ale alesei locale.

Transparența proceselor decizionale a devenit o prioritate pentru Dvs. în calitate de primară…

Valentina Meșină: În ultimii ani trei ani, de când am câștigat mandatul de primară, sătenii noștri au aflat cu mirare că deciziile sunt luate de Consiliul comunei. Eu, în calitate de primară, realizez ceea ce se decide la ședințele Consiliul local. O altă noutate pentru unii a fost că primarul nu are drept de vot.

Cum îi informăm pe cetățeni, cum îi facem să devină interesați de ce se întâmplă,  doritori de a participa în procesele decizionale?

Valentina Meșină: La acest capitol pot să adaug că audierile publice au fost organizate pentru prima dată în acest mandat al meu. Am încercat să asigur transparența în activitatea APL și să motivez oamenii să se implice în procesele decizionale și mă mândresc cu aceste realizări. Cred că pe parcursul acestui mandat oamenii au înțeles că nu mai este actual să votezi pentru o siglă de partid, dar  trebuie să îți dai votul pentru oameni profesioniști, care sunt școliți și care știi că se vor implica. Astăzi în Consiliu avem și reprezentanții partidelor care nu mai sunt active în viața politică. Cred că este extrem de important să punem accentul pe abilitățile celor pe care îi alegem, nu pe o siglă de partid. În general, consider că APL-urile nu trebuie politizate deoarece este foarte greu, mai ales pentru primarii la primul mandat, să aibă consilieri care au alte preferințe politice sau alte viziuni asupra lucrurilor și să tot tergiverseze implementarea proiectelor și dezvoltarea unei comune. De asemenea, cred că avem un număr prea mare de consilieri în satele și comunele noastre.

Cum a avut loc cooperarea Dvs cu cetățenii în acest mandat?

Valentina Meșină: Am identificat prioritățile atunci când am lucrat la strategia de dezvoltare a comunei. Am candidat cu un program de activitate dar, după consultarea cetățenilor care au primit acasă pliante și erau rugați să identifice problemele din sectoarele în care locuiesc, am constatat că programul meu nu prea coincide cu doleanțele sătenilor. Astfel, am implementat acele proiecte care au obținut cel mai mare punctaj din partea cetățenilor.

Încurajați și alți cetățeni să candideze în următoarea campanie electorală?

Valentina Meșină: Nu este interesant ca cineva să candideze de unul singur, fără a avea concurenți. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a alege pe cel mai bun, pe cel care are abilități de a identifica soluții la problemele existente, de a fi alături de cetățeni, inclusiv în situații de criză, așa cum a fost pandemia sau cum este războiul de la hotar și criza refugiaților. Primarul trebuie să fie mereu alături de săteni și pregătit să acționeze, indiferent de încercarea prin care trebuie să trecem.

Femeile au spart aceste stereotipuri că locul lor nu este în funcțiile de conducere sau mai avem de lucru la acest capitol?

Valentina Meșină: Eu cred că am fost îndrăzneață, am avut multă voință și astfel am devenit prima femeie primară în comuna Ruseștii Noi. Cred că am avut noroc și de încrederea pe care mi-au acordat-o cetățenii, fiind aleasă de majoritatea locuitorilor comunei. Când am devenit primară am observat o părere de rău pe chipul unor doamne care ar fi putut să-mi fie concurente demne, dar nu au avut această încredere necesară de a acționa. Sper că prin exemplu propriu le-am încurajat să candideze în campania electorală din acest an, atât pentru funcția de primară, cât și pentru cele de consiliere locale.  

Imprimare