Ludmila Magu a devenit primară a orașului Cupcini în rezultatul alegerilor locale din 21 noiembrie 2021. Alegerile din Cupcini au avut loc după ce primarul orașului, Ivan Ostaficiuc, a decedat. Regretatul ales local avea 77 de ani și era la al optulea mandat de primar. În ultimii 25 de ani, Ludmila Magu a activat în calitate de secretar al Consiliului orășenesc Cupcini. Orașul Cupcini are circa 9000 de locuitori.
Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de primară?
Ludmila Magu: Nu de la bun început m-am hotărât să candidez, însă mulți oameni m-au rugat să-mi înaintez candidatura și într-o singură zi s-au colectat 507 semnături în susținerea mea. Atunci am înțeles că trebuie să încerc, să fiu la înălțimea celor care au încredere în mine. În afară de aceasta, știam că îmi vor fi de ajutor studiile pe care le am în domeniu, am absolvit Academia de Administrare Publică, dar și experiența pe care am acumulat-o în cei 25 de ani în calitate de secretar al Consiliului orășenesc Cupcini (1995-2021), perioadă în care am lucrat cot la cot cu fostul primar.
Care sunt principalele probleme ale orașului Cupcini și pe care vă propuneți să le soluționați?
Ludmila Magu: Cele spuse și alegătorilor în campania electorală. Nu am promis foarte multe pentru că am doar doi ani la dispoziție. Am venit în fața cetățenilor cu un plan concret și realizabil, cunoscând foarte bine care sunt problemele și că nu e posibil să faci foarte multe într-o perioadă atât de scurtă. Lucrăm de foarte mult timp la asigurarea localității cu apă și canalizare și ne dorim să vedem și rezultatele, este nevoie de reparația străzilor, amenajarea zonelor de odihnă, parcurilor, scuarurilor, trotuarelor, renovarea stadionului sportiv etc. Principiul meu de bază este de a păstra și a multiplica ceea ce există în Cupcini.
Aveți resurse în bugetul orașului pentru realizarea tuturor acestor obiective?
Ludmila Magu: Bugetul orașului nu este atât de mare pentru a soluționa toate problemele, punem accent pe scrierea proiectelor și atragerea investițiilor. Am finalizat un proiect transfrontalier în cultură și astfel am procurat 64 de instrumente muzicale pentru deschiderea unei fanfare în cadrul Școlii de Arte. Am lucrat trei ani la acest proiect, din 2018 și până în 2021 și a meritat pentru că astfel am obținut 600 de mii de lei necesari pentru ca astăzi fanfara noastră să cânte. Avem și agenți economici care, pe lângă impozitele pe care le achită în bugetul local, ne ajută atunci când avem nevoie.
Primarul municipiului Edineț v-a susținut în campania electorală…
Ludmila Magu: Vreau să-i mulțumesc cu această ocazie Dlui Constantin Cojocaru pentru susținere. A făcut-o din propria inițiativă și am rămas impresionată deoarece în campanie eram „bătută” din toate părțile și fără ca să mă aștept, a venit această susținere neașteptată. Știam că sunt murdare campaniile electorale, dar niciodată nu m-am gândit că poate fi spus chiar atât de mult neadevăr. Nu am răspuns la atacuri, am mers calmă înainte așteptând decizia fiecărui locuitor al orașului Cupcini.
De ce este importantă această relație de colegialitate între primari?
Ludmila Magu: Noi lucrăm împreună la proiectul ce presupune construcția rețelelor de apă și canalizare. Este un obiectiv major care a fost câștigat, în mare parte, datorită eforturilor colegilor din primăria municipiului Edineț. Acum suntem la etapa de finisare a proiectului tehnic ce prevede schimbarea țevilor pentru apă pe o distanță de 10 km.
Cum a trecut prima lună de la investirea în funcție?
Ludmila Magu: Emoții au fost diferite. Am trecut în noul birou la 24 decembrie. Deoarece primarul nostru a decedat, împreună cu colectivul ne-am străduit să respectăm nu doar legile omenești, dar și canoanele bisericești.