Raisa Spinovschi este primară la al doilea mandat în Cocieri, Dubăsari, o localitate din stânga Nistrului cu circa 4000 de locuitori.

E greu să lucrezi cu oamenii, să răspunzi așteptărilor acestora?

Raisa Spinovschi: Nu este greu să lucrezi cu oamenii, mai greu este să faci față tuturor problemelor cu care se confruntă ei. Cerințele sunt mari, suntem în situație de criză, salariile sunt mici, locuri de muncă nu sunt, vrei să ajuți oamenii și nu întotdeauna ai posibilitatea. Mai ales noi, cei care locuim în partea stângă a Nistrului, suntem afectați din toate părțile. De fiecare dată când vrem să ajungem la Chișinău trebuie să trecem vama transnistreană, am avut multe necazuri și din cauza pandemiei. În general, nivelul de viață este foarte scăzut în localitățile rurale, iar din cauza că satul Cocieri este izolat, angajarea consătenilor mei la un loc de muncă din Chișinău este dificilă, iar în orașul Dubăsari aceștia nu prea sunt acceptați la muncă.

Cum reușiți să faceți față tuturor provocărilor care apar în activitatea unui ales local?

Raisa Spinovschi: Totul depinde de posibilitățile pe care le avem. Uneori reușim, alteori nu, însă facem tot posibilul să realizăm ceea ce ține de competențele noastre.

Veniturile proprii ale primăriei vă permit să soluționați mai multe probleme?

Raisa Spinovschi: Împreună cu Consiliului local am decis să acordăm mai multă atenție familiilor vulnerabile și celor cu mai mulți copii. Anul trecut, prin decizia Consiliului local, am alocat câte 1000 de lei pentru fiecare nou-născut din localitate. Oferim câte un ajutor material și persoanelor care împlinesc 65-70 de ani. Acordăm suport și pentru oamenii cu boli incurabile. De asemenea, tot din veniturile proprii ne străduim să reparăm drumurile locale. Anul acesta am primit o sumă mai mare pentru drumuri, dar până acum aceste venituri erau modeste și eram nevoiți să folosim resursele noastre. Tot din veniturile proprii am reușit să reparăm Casa de Cultură, grădinița, clădirea Primăriei etc.

Care este cea mai mare dorință a Dvs. în calitate de ales local?

Raisa Spinovschi: Cetățenii să aibă un trai decent acasă, să avem locuri de muncă și să nu plece tinerii peste hotare. Sigur că visez la libera circulație și să fie soluționat conflictul transnistrean.

Traiul decent al oamenilor și locurile de muncă depind de autoritățile locale de nivelul întâi?

Raisa Spinovschi: Depind într-o oarecare măsură. Vorbim despre infrastructură, apă, canalizare, susținerea micului business, în toate aceste domenii este nevoie și de contribuția autorității locale. De exemplu, taxele locale nu trebuie să fie exagerate, astfel încât agenții economici să poată și să dorească să deschidă afaceri, ceea ce înseamnă și locuri de muncă în comunitate. Este mult mai ușor să inițiezi o afacere știind că ai susținerea APL.

Reușiți să mențineți legătura cu alți colegi primari. Este importantă această consolidare a capacităților autorităților locale?

Raisa Spinovschi: Este foarte importantă deoarece avem întrebări și probleme comune, iar rezultatele sunt mult mai bune atunci când există o conlucrare între primari, schimb de opinii, de experiență. Avem nevoie de o structură care ne-ar convoca mai des în ședințe comune, să ne expunem opiniile și să avem susținere, inclusiv din partea autorităților centrale. Nu cred că e productiv să stea fiecare în găoacea sa. Putem aveam mult mai multe rezultatele doar fiind o echipă unită care se susține.

CALM-ul reușește să consolideze primarii în acest mod despre care vorbiți?

Raisa Spinovschi: CALM-ul a înregistrat succes nu doar în consolidarea primarilor, dar și atunci când vorbim despre anumite rezultate ale autorităților locale, cum ar fi descentralizarea Fondului Rutier, obținerea altor taxe și impozite. Cred că din cauza pandemiei nu ne-am întrunit de mai mult timp,  așteptăm și o ședință comună a primarilor cu autoritățile centrale nou-alese.

Reușiți să scrieți și să câștigați proiecte pentru comunitate?

Raisa Spinovschi: Pentru că asemenea specialiști nu există în primăriile noastre, de scrierea proiectelor ne ocupăm noi, primarii, sarcină care ne ia foarte mult timp. Știți cum e cu proiectele, poți să muncești la ele câte două săptămâni și apoi să le arunci la coșul de gunoi pentru că nu au fost acceptate. Cu toate acestea, noi nu renunțăm și ne străduim să facem față lucrurilor.

Ce vă bucură în activitatea Dvs.?

Raisa Spinovschi: Mă bucură rezultatele muncii noastre, tinerii care rămân în localitate și încearcă să contribuie la dezvoltarea acesteia. În Cocieri avem o școală de arte cu copii foarte talentați și mă bucură foarte mult reușitele lor. Sunt mai multe lucruri frumoase care se întâmplă aici. În grădiniță sunt condiții bune și vin la noi copii din mai multe localități. Inițial am deschis șase grupe, acum deja activează opt grupe. Sunt lucruri îmbucurătoare care ne motivează.

O femeie primară poate să acorde suficient timp și familiei sau trebuie să se dedice mai mult comunității?

Raisa Spinovschi: Cel mai mult timp îl dedic primăriei și comunității. În familie se simte lipsa mamei și a soției. Totuși, îmi pare bine că cei dragi mă înțeleg și mă susțin în tot ceea ce fac.

Imprimare