Primara satului Cobîlea, Șoldănești, Angela Ababii, a vorbit în cadrul Conferinței Naționale a Femeilor Primare ,,Rolul și contribuția femeilor lidere în promovarea dezvoltării locale durabile și incluzive, promovarea păcii și coeziunii sociale în Moldova”,   despre integrarea refugiaților în comunități, o preocupare majoră a primarilor în această perioadă de când a început războiul în Ucraina.

Această primăvară a venit cu soare, căldură ei creându-ne o stare de bine și noi speranțe într-un an mai bun, cu reușite frumoase, liniște și pace pentru țara noastră, după multiple crize și provocări cu care ne-am confruntat pe parcursul ultimilor ani: pandemie, secetă, criza energetică, care a afectat considerabil bugetele administrațiilor publice locale etc.

După mai multe provocări ne-am pomenit și cu criza provocată de declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina.

După ziua de 24 februarie 2022 ne-am pomenit că nu avem experiență și nici susținere în gestionarea crizei refugiaților. În localitățile noastre veneau femei și copii, persoane vârstnice care aveau doar hainele cu care erau îmbrăcați, fără produse alimentare, cu probleme de sănătate, speriați și care trebuiau cazați, alimentați, îmbrăcați, oferit suport psihologic și toate acestea fără a avea specialiști sau a dispune de suficiente resurse financiare. Ne-am străduit să-i cazăm în casele noastre, să-i primim cum știm mai bine,  pentru că ne-am dorit ca ei să se simtă ca acasă. În această perioadă am avut noroc de sprijinul populației din localitate care a contribuit prin deschiderea ușilor caselor lor, oferind haine, produse alimentare, de igienă etc. Refugiații au fost încălziți, sprijiniți, astfel această criză ne-a oferit posibilitatea de a demonstra Uniunii Europene  că suntem un popor mărinimos și că suntem europeni.

În acest context mulțumesc tuturor cetățenilor care s-au implicat în soluționarea acestei crize. Împreună cu familiile gazdă am reușit să integrăm pe parcursul anului 2022, dar și 2023, persoanele refugiate în activități comune, dar am avut parte și de susținerea partenerilor de dezvoltare.

Un rol important în soluționarea crizei refugiaților l-au avut băștinașii, care prin intermediul Asociației de băștinași au contribuit la colectarea de produse alimentare și  de igienă. Am avut parte de susținerea Guvernului Marii Britanii care a alocat 10 mii de lire sterline pentru proiectul ,,O floare pentru pace”, implementat în parteneriat cu Asociația de băștinași din localitate.

Integrarea refugiaților în comunități a fost o altă preocupare pentru noi, primarii, în această perioadă de criză. Organizarea cursurilor de însușire a limbii române, a taberelor de vară pentru copii, atragerea de fonduri și consilierea psihologică a femeilor refugiate, crearea condițiilor de interacțiune și agrement a refugiaților, susținerea acestora în procesul de identificare a locurilor de muncă – sunt doar câteva exemple de preocupare a primarilor care au reușit cu succes să realizeze incluziunea socială a persoanelor refugiate.

Mulți dintre colegii mei primari, cu suportul partenerilor de dezvoltare, cu implicarea  refugiaților, au reușit să doteze centre temporare de plasament, au creat cantine sociale, spălătorii sociale, tabere de odihnă etc.

Parteneri de nădejde în sprijinul autorităților locale au fost PNUD Moldova, People in Need, Cehia, CARITAS, AO Pro Umanitate din Germania, Guvernul Suediei  cu care, prin intermediul ONG-urilor din localități, am dezvoltat multe servicii, atât pentru refugiați, dar de care beneficiază și cetățenii satelor noastre pe care le administrăm.

Au fost lecții din care am avut doar de învățat, am putut fi sprijin   pentru aceste personae care au mare nevoie de susținere și împreună suntem gata să punem umărul și în continuare, cu atît mai mult că avem sprijinul a mai multor Parteneri de dezvoltare care apreciază eforturile noastre si ne susțin. Prin astfel de implicări noi, primarii din Republica Moldova, am demonstrat că direcția noastră de integrare este în marea familie a Uniunii Europene, o preocupare a Autorităților Centrale pe care noi o susținem.

Un rol important în soluționarea acestor probleme le-am avut anume noi, femeile primare, consiliere, angajate în administrația locală, care am știut să ne mobilizăm la timp și să facem față acestor provocări fără precedent.

Noi, femeile primare, cred  că am avut mai multă îndrăzneală, mai multă voință și astfel am venit la cîrma Administrației Publice Locale. Eu cred că am avut noroc și de încrederea pe care mi-au acordat-o cetățenii, fiind aleasă de majoritatea locuitorilor satului. Sper că prin exemplul propriu, prin mesajele de susținere, mai ales că suntem într-un an electoral, să încurajez și alte femei să candideze, atât pentru funcția de primară, cât și pentru cele de consiliere locale și, în general, să se implice în politică, în procesul decizional al localității și al țării.

Imprimare