Satul Chetrosu este situat pe ambele maluri ale râului Cubolta, la 9 km de centrul raional Drochia. Conform datelor recensământului din anul 2018, populația satului constituia 5301  locuitori, (inclusiv cei 1020 de oameni temporar absenți).

Sursa de existență pentru majoritatea locuitorilor satului Chetrosu rămâne și astăzi agricultura,  creșterea  vitelor și  meșteșugăritul.

Acum câteva milenii, pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova era Marea Sarmatică. În urma retragerii apelor s-au format depuneri calcaroase. Multe dintre aceste minuni ale naturii le putem vedea pe teritoriul satului Chetrosu. Aceste depuneri calcaroase formează astăzi un monument al naturii denumit „Dezgolirea de roca Chetrosu” care se întinde pe o suprafata de 25 ha și face parte din grupul de monumente geologice ale Patrimoniului Republicii Moldova. Un alt monument al naturii care este amplasat în această localitate este intitulat „Aflorimentul Chetrosu” și este administrat de Primăria satului.  Aliona Eșanu, primară la primul mandat a satului Chetrosu spune că cea mai mare avere a localității sunt oamenii săi. Doctorul habilitat în studiul artelor Leonid Cemortan; savantul, fondatorul Catedrei de Filologie Franceză a USM Grigore Cincilei; muzeograful Gheorghe Cincilei; doctorul în economie și politicianul Vasile Vâșcu; poeta Lidia Ungureanu; doctorul în științe medicale Constantin Râmiș; cântărețul de muzică populară Arsenie Botnaru sunt doar câteva dintre personalitățile care au dus faima satului peste hotarele țării.

În anul 2016, primăria satului Chetrosu a semnat un acord de înfrățire cu comuna Rebrișoara, Județul Bistrița- Năsăud, România.

Unele dintre cele mai importante rezultate înregistrate de APL din Chetrosu este renovarea celor două grădinițe de copii. Acest lucru a devenit posibil grație contribuției României (550000 lei într-un caz și 150000 în cel de-al doilea caz).

Alte proiecte au fost implementate pe teritoriul GAL „Calea Dropiei”, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2020, ca parte a proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova și presupun „Dotarea cinematografului din cadrul Centrului Cultural Chetrosu cu echipament tehnic”, dar și Promovarea turismului rural prin crearea traseului și amenajarea popasului turistic„.

O altă inițiativă care devine realitate vizează iluminarea stradală , proiect finanțat din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

În calitate de primară, Aliona Eșanu își propune ca toată localitatea să fie dotată cu sistem de iluminare stradală, să construiască pavaje în centrul localității, să repare mai multe drumuri, să reconstruiască monumentele, să amenajeze parcul central etc.

Despre importanța Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primara Aliona Eșanu spune că este una evidentă. „În primul rând, aceasta are menirea să dezvolte liderismul feminin și să sporească rolul femeilor în procesul decizional. De asemenea, Rețeaua permite organizarea întrunirilor tematice, profesionale, schimbul de experiență, oferă asistență femeilor din cadrul APL, dar și aleselor locale, mai ales celor care sunt la primul mandat. Consider că acestea sunt punctele forte pentru fiecare femeie primară, astfel avem siguranța că vom avea mereu sprijin și consiliere în activitate.”

Să fii femeie primară este greu, dar și frumos, susține Aliona Eșanu. „Avem  posibilitatea, în limita competențelor, să rezolvăm problemele oamenilor din comunitate. Această funcție cere multă implicare, capacități, abilități de conducere, cunoștințe, răbdare.”

Motto-ul de care se ghidează în activitatea este: „Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau un alt timp. Noi suntem schimbarea pe care o căutăm”, spunea Barack Obama.

În calitate de aleasă locală, Aliona Eșanu își propune să dezvolte localitatea, să implementeze mai multe proiecte, să atragă investiții. „Îmi doresc să motivăm tinerii să devină antreprenori, să putem crea noi locuri de muncă. Visez ca satul să fie amenajat, să aibă un aspect frumos, să ne mândrim că trăim aici, să avem servicii de calitate, zone de odihnă, să determinăm tinerii să-și găsească rostul aici la Chetrosu. Îmi doresc ca satul nostru să înflorească și împreună cu el,populația să întinerească.”

Imprimare