O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat în perioada 23-25 octombrie la Vilnius, la Forumul liderilor locali din Uniunea Europeană și Parteneriatului Estic. Despre subiectele abordate în cadrul acestui eveniment am discutat cu președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primarul de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan.
Întrebată despre utilitatea Parteneriatului Estic, Tatiana Badan a fost de părere că deși acest proiect nu a reușit să însumeze prea multe rezultate, totuși este un început de cale.
„Noi, cei din Parteneriatul Estic ne-am pronunțat mereu în favoarea proiectelor directe ce ar susține dezvoltarea țărilor noastre, nu o singură dată am spus că este necesar să avem o colaborare strânsă cu Uniunea Europeană, să putem dezvolta proiecte mai concrete cu autoritățile locale din țările-membre ale UE.
Președintele CALM a menționat că la acest eveniment au participat reprezentanți ai mai multor țări din UE, cu o democrație locală dezvoltată și au vorbit despre succesele înregistrate, experiențe ce sunt foarte interesante și utile pentru noi. „Totuși, pentru a înregistra și noi un asemenea nivel de dezvoltare a autonomiei locale este necesar să avem reforme foarte bune în țările noastre, să avansăm la capitolele autonomie locală și descentralizare. Nu putem să vorbim despre anumite programe benefice, cu servicii bune pentru țările noastre, atât timp cât nu există descentralizare, sistemul fiind excesiv de centralizat, când autoritățile publice locale din Republica Moldova încă nu au autonomie locală. Abia se fac anumiți pași în această privință, descentralizarea Fondului Rutier fiind singura realizare în acest sens resimțită de cetățeni.
Un alt subiect abordat la Vilnius a fost importanța dialogului dintre autoritățile centrale și cele locale cu asociațiile reprezentative ale APL. „Un rol important în parcurgerea acestor pași spre progres în domeniul democrației locale îl joacă anume asociațiile reprezentative care pot să negocieze, să discute cu autoritățile centrale, să facă lobby contribuind la îmbunătățirea sistemului de administrație publică locală, a punctat președintele CALM.
La Vilnius au fost prezentate mai multe experiențe foarte bune a reprezentanților APL din UE. Tatiana Badan a opinat că noi, cei din Republica Moldova, Ucraina și Georgia mai avem mult de lucru la acest capitol, pentru că încă nu există cultura sau voința politică de a discuta productiv cu autoritățile publice locale despre problemele care există, iar vocea autorităților locale încă nu este suficient de bine auzită pentru a putea îmbunătăți serviciile și calitatea vieții cetățenilor noștri.
Întrebată despre relația de cooperare între reprezentanții asociațiilor autorităților locale din Republicii Moldova, Ucraina, Georgia, Lituania, etc, președintele CALM a afirmat că „Congresul Autorităților Locale din Moldova este bine cunoscut și apreciat de către multe asociații atât din spațiul fostsovietic, cât și de către colegii din Uniunea Europeană. Ne cunoaștem foarte bine, avem mai multe platforme de comunicare unde activăm și preluăm unele bune practici, suntem atenți la problemele pe care le-au avut colegii noștri și cum le-au depășit. Salutăm această relație de bună prietenie pe care o avem, dar și parteneriatele cu asociațiile din foarte multe țări. Suntem cunoscuți și apreciați în multe țări ale lumii, iar acest lucru ne bucură. Regretabil este faptul că în Republica Moldova suntem priviți, uneori, cu alți ochi.
Potrivit Tatiana Badan, CALM și-a demonstrat capacitățile și în cadrul acestui Forum, inclusiv prin prisma mesajelor expuse. „Sperăm ca pe viitor să avem mai multă deschidere în activitatea noastră, mai multe proiecte directe din partea Uniunii Europene pentru autoritățile publice locale din țările Parteneriatului Estic. Deocamdată, avem mai multe programe de dezvoltare a capacităților, dar noi avem nevoie de proiecte concrete, de dezvoltare și susținere atât a serviciilor publice, de dezvoltare a infrastructurii, etc. Până atunci însă este necesar să mergem pe calea descentralizării fiscale și financiare, dar și consolidării autonomiei locale, să încurajăm autoritățile locale prin susținerea acestora. Nu poate astăzi o primărie dintr-o localitate sau chiar municipiu, cu un buget limitat, centralizat, să soluționeze multe probleme ale comunității. Este nevoie de voință politică, de dialog instituționalizat cu APC, de continuarea activității cu mult curaj, deoarece rolul nostru este să ne consolidăm și să facem față așteptărilor mari ale cetățenilor.
Serviciul de Comunicare al CALM