A treia reuniune a Consiliilor Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) a avut loc la 11 mai, 2018, la Chișinău. Virgil Alin Chirilă, Secretar de Stat din partea ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România, Excelența Sa Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova la Chișinău, Angela Munteanu, consilierul premierului Republicii Moldova Pavel Filip, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, Mariana Gâju, co-prim-vicepreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, președintele Ligii femeilor primari din România, Mădălin Adi Teodosescu, președintele Asociației Orașelor din România au fost printre cei circa 190 de participanți la Adunarea Generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Gazda și organizatorul evenimentului e fost Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).
În discursul său, președintele CALM Tatiana Badan a menționat că acest an este unul marcat de mai multe evenimente cu încărcătură istorică, deoarece este anul Centenarului Unirii, eveniment ce nu poate lăsa indiferentă nicio persoană care își respectă istoria, cultura, limba, neamul și idealurile naționale, pe care se fundamentează existența și viitorul unei națiuni.
„Rolul satului și comunelor din RM în păstrarea tradițiilor, culturii, limbii și conștiinței naționale este enorm. Trebuie să fim foarte precauți în legătură cu diverse inițiative de lichidare și optimizare a satelor.
Totodată președintele CALM a amintit că se împlinesc 5 ani din momentul când Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova s-au unit și au creat această platformă comună, fără precedent, extrem de importantă pentru noi toți – CALRRM, care și-a făcut drept scop principal impulsionarea și crearea unei uniune mai strânsă între APL din România și Republica Moldova, de a determina Guvernele ambelor state să acorde mai multă atenție problemelor colectivităților locale și descentralizării, pentru schimb de experiență și cunoștințe între APL, să implementeze proiecte comune de dezvoltare locală, să creeze condiții legale și să instituie diverse forme și modele de sprijin reciproc între localitățile înfrățite, precum și să stimuleze apariția unor programe și proiecte finanțate de către România și UE, destinate direct colectivităților locale din RM.
„Pe parcursul acestor 5 ani s-a intensificat procesul de înfrățiri. Sute de sate și orașe din România și Republica Moldova au încheiat acorduri de înfrățire și au început o colaborare mai strânsă. Tot în această perioadă a fost modificat cadrul legal din România care acum permite consiliilor locale să decidă direct privind finanțarea proiectelor în comunitățile locale din RM, cu care au stabilite înfrățiri. Aceste procese iau o amploare tot mai mare, zeci de asemenea proiecte fiind deja implementate cu succes și apreciate foarte mult de colectivitățile locale. Nu putem să nu menționăm sprijinul enorm și foarte important acordat de România satelor și orașelor din Republica Moldova, prin intermediul programului de reparare și renovare a grădinițelor și școlilor, precum și dotarea instituțiilor educaționale cu autobuze. Deja mii de instituții educaționale au fost reparate capital și dotate cu toate cele necesare pentru o activitate corespunzătoare tuturor cerințelor moderne. Contribuția și sprijinul României sunt vizibile și în domenii precum aprovizionarea cu apă, infrastructură, drumuri, cultură, ș.a. Apreciem foarte mult acest ajutor enorm al României și aducem mulțumiri din numele tuturor colectivităților noastre locale. Toate aceste rezultate demonstrează că CALRRM este pe calea cea bună și că implicarea cât mai largă și directă a APL în toate aceste procese de dezvoltare și modernizare a comunităților locale din ambele state este practic unica abordare valabilă și efectivă. Iată de ce considerăm că este necesar să consolidăm această structură și platformă comună a APL din ambele state, inclusiv prin formalizarea și recunoașterea ei oficială la nivel național, european și internațional. În acest sens, CALRRM trebuie să devină un actor important regional și un exemplu pentru alte țări de unificare a forțelor colectivităților locale.
Printre direcțiile principale de activitate a CALRRM, Tatiana Badan a propus:
1. Înregistrarea și recunoașterea oficială din partea Guvernelor ambelor state a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova în calitate de platformă comună de promovare a valorilor europene în guvernarea locală și consolidare a relațiilor între colectivitățile locale din ambele state;
2. Organizarea, cel puțin, anual, a unei ședințe comune între Guvernul României și al Guvernului Republicii Moldova, cu participarea reprezentanților Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova;
3. Promovarea activă a includerii reprezentanților APL din Moldova în toate structurile UE, responsabile de domeniul administrației publice locale și regionale, în calitate de membri-asociați sau cu statut de observatori, sau includerea unor reprezentanți ai CALM în delegațiile oficiale ale structurilor asociative ale APL din România, pe lângă organizațiile respective din UE;
4. Crearea unui fond special de dezvoltare și susținere a colectivităților locale din Republica Moldova, prin concentrarea finanțărilor europene și românești, cu simplificarea și uniformizarea procedurilor de accesare a fondurilor, cu realizarea unei gestiuni autonome a acestui fond, care să asigure acces egal, apolitic și transparent, a fiecărei colectivități locale. Toate acestea trebuie să se realizeze numai prin ogranisme instituite pe principii paritare, între reprezentanții APC, APL și structurile asociative ale APL și Consiliului APLRRM;
5. Instituirea de către Guvernul României și a Guvernului Republicii Moldova a unui program deschis de informare sau de formare profesională pentru funcționarii din APL, în vederea schimbului de cunoștințe, de experiențe și de bune practici;
6. Crearea unui program de corelare, adaptare, ajustare a cadrului legal din domeniul APL din Republica Moldova la cel al României, cu participarea experților din România.
Toate aceste propuneri se regăsesc și în Declarația-Apel adoptată, în unanimitate, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, aceasta va fi expediată ambelor Guverne.
La finalul discursului său, Tatiana Badan a menționat: „Trăim în condiții deloc simple, într-o societate divizată și dezamăgită, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos, să uităm cine suntem, de unde venim, cine sunt strămoșii și înaintașii noștri și care sunt idealurile noastre naționale. Să sperăm și să facem tot posibilul ca toate barierele să fie depășite, iar lucrurile să revină în albia normalității.
Președintele CALM le-a urat celor prezenți mult succes, multă sănătate, multă putere și curaj, multe împliniri și să privim cu încredere în viitor. „Vă dorim să vă simțiți bine, aici, acasă, să comunicăm, să trasăm obiectivele pe care le avem și pe care cetățenii le așteaptă.
Departamentul de Comunicare al CALM