Săptămâna trecută, la inițiativa Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE), la Chișinău a avut loc o masă rotundă în cadrul căreia s-a pus în discuție dialogul dintre autoritățile publice centrale și cele locale, dar și care sunt mecanismele de îmbunătățire a acestuia. De la președinta CALM, Tatiana Badan, aflăm dacă există sau nu acest dialog instituționalizat, ce așteptări au primarii de la autoritățile centrale în această privință și de ce este nevoie de acest mecanism asupra căruia atrage o atenție deosebită și Consiliul Europei.
La Chișinău s-au reunit aleși locali, reprezentanți ai puterii centrale și experți ai Consiliului Europei și NALAS, subiectul principal fiind dialogul instituționalizat dintre APL și APC din Republica Moldova…
Tatiana Badan: CALM și autoritățile publice locale din RM salută evenimentul organizat de CALRE la Chișinău. Această platformă de comunicare ne oferă posibilitatea de a aduce mai multă claritate în domeniul ce vizează autoritățile publice locale – consolidarea dialogului dintre autoritățile publice locale și cele centrale. CALM, în activitatea sa de 12 ani, am cerut și cerem acest dialog instituționalizat în relația cu autoritățile centrale. Ne dorim să avem abordări comune la problemele ce vizează APL, la îngrijorările pe care le avem noi. Noi cunoaștem că s-au făcut anumite progrese la capitolul dialogului cu autoritățile centrale, primim pentru avizare proiectele actelor normative care sunt pe agenda Guvernului și Parlamentului, ne expunem, doar că este foarte târziu ca să putem schimba ceva în mod esențial deoarece nu suntem prezenți atunci când se pune temelia unui act normativ. Totodată, deși se solicită avizul nostru la un proiect sau altul, adesea nu se iau în considerare propunerile noastre, iată de ce credem că acesta este un mecanism de comunicare nu tocmai eficient, iar noi ne dorim să avem prevederi ale actelor normative care nu se bat cap în cap, care ar aduce mai multă claritate în implementare și ar fi în beneficiul APL și al cetățenilor. Anume noi suntem cei care zi de zi ne confruntăm cu probleme de ordin administrativ, cu diverse probleme ale cetățenilor, noi suntem cei care implementează sau asigură funcționalitatea acestor legi sau hotărâri de Guvern.
Am observat că toate guvernele comit cam aceleași greșeli, nu întotdeauna se înțelege importanța dialogului instituționalizat și anume CALM-ul se sesizează atunci când se atestă probleme comune în APL. Aceste probleme sunt abordate în cadrul CALM, sunt examinate de experții noștri și atunci când se constată că această problemă este comună pentru majoritatea APL-urilor, că există lacune într-un act normativ sau altul, atunci CALM face o expertiză și vine cu această abordare și cu soluții către autoritățile centrale.
La noi încă nu se înțelege importanța acestui dialog instituționalizat, iar noi nu ne dorim simple formalități. Noi salutăm progresele care sunt, totuși așa și nu a fost creată o platformă de comunicare permanentă, cu instrumente clare, cu întrevederi care să nu fie ocazionale, cu invitarea CALM/APL în cadrul Comisiilor parlamentare de fiecare dată când pe agenda lor există un proiect de lege ce vizează activitatea APL.
Un exemplu în acest sens ar fi conceptul strategiei de reformă a APL, elaborat de către autoritățile centrale, cu participarea experților străini și fără APL…
Tatiana Badan: Autoritățile centrale argumentează această decizie prin faptul că acesta ar fi doar un schelet al conceptului strategiei de reformă care va fi supus dezbaterilor și va suporta modificările necesare. Democrația însă înseamnă altceva, atunci când de jos în sus se discută și în baza acestora se iau decizii, inclusiv la temelia unui document, mai ales a unui concept al reformei administrației publice locale, trebuie să fie propunerile APL. Din experiența noastră vedem că nimic nu s-a ales din toate conceptele sau strategiile elaborate, dar fără a fi consultate cu APL, au rămas să se prăfuiască pe rafturi deoarece nu erau niște documente care să reflecte soluții la necesitățile noastre, nu aveau mecanisme clare de implementare. Acest concept de reformă a APL este foarte important și considerăm un element discriminatoriu faptul că fără noi, dar cu experți străini a fost pusă temelia acestui document de politici. Experții internaționali au rolul de a ne ajuta, ei prezintă bunele lor practici, dar noi trebuie să decidem ce este bun pentru noi și ce nu. Noi, APL și APC trebuie să scoatem în valoare ceea ce avem noi, să ținem cont de specificul acestui stat și a localităților noastre, de realitățile noastre, pentru că nu toate țările au aceleași tradiții, obiceiuri etc. Iată de ce noi, CALM-ul, APL cerem ca acest document să fie supus dezbaterilor în cadrul mai multor platforme, atât cu cetățenii, cât și la nivel local, la nivelul CALM. Cetățenii, autoritățile publice locale trebuie să cunoască prevederile acestui concept, ce se va întâmpla în rezultatul implementării acestuia etc. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar nu cred că cineva din afara țării știe mai bine decât noi cum ar trebui organizate și gestionate localitățile noastre. Noi trebuie să înțelegem că dialogul instituționalizat este un instrument foarte democratic, este o platformă unde participă la dialog și la luarea deciziilor atât autoritățile publice locale, cât și cetățenii care se pot expune pentru ca unul sau alt act normativ să fie bun, în beneficiul cetățeanului, a serviciilor publice. Până la urmă trebuie să se înțeleagă că noi toți muncim pentru țara noastră, pentru ca cetățenii să aibă un trai mai bun, să le fie respectate drepturile, să cunoască aceste prevederi legale etc.
Reiterăm că Congresul Autorităților Locale din Moldova este un partener al guvernării centrale și este deschis pentru schimbare. Au fost multe guverne din momentul în care a fost creat CALM-ul și noi tot ceream acest dialog instituționalizat, tot încercăm să explicăm ce presupune acest proces și care este importanța lui. Noi, autoritățile publice locale, suntem învățați de către partenerii de dezvoltare ca toate deciziile să fie luate transparent. Deja e timpul să învățăm că APL trebuie să participe la elaborarea tuturor inițiativelor ce vizează viața cetățenilor care sunt reprezentați de către autoritățile publice locale și cele municipale, numai astfel putem iniția niște reforme care vor avea un rezultat benefic pentru toți. Suntem deschiși, nu ne dorim confruntări cu puterea centrală, vrem să aducem schimbarea prin comunicare, iar dacă există probleme să venim cu argumente și soluții. Unii reprezentanți ai țărilor care au avansat la capitolul democrație locală spun că nu întotdeauna dialogul instituționalizat ne va oferi răspunsul pe care ni-l dorim. Însă, cel puțin vom avea o platformă unde ne vom putea auzi unii pe alții și deja vom putea schimba foarte multe lucruri. Îmi doresc să ne consolidăm eforturile și să înțelegem că în fața fiecăruia dintre noi este cetățeanul.