„Funcția de primar este una foarte vulnerabilă. Deși aleșii locali contribuie la schimbarea localităților noastre, în condițiile în care anume ei sunt cei care atrag investiții în comunități și implementează proiecte de infrastructură, aleșii locali nu se bucură de garanții sociale, nici de anumite facilități, oricine poate să-i denigreze, inclusiv statul îl neglijează, chiar dacă la baza dezvoltării acestuia stau autoritățile publice locale.”
Declarația aparține președintei Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primară la al șaselea mandat în satul Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan.
Președinta CALM a declarat că și în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, mai multe femei care au candidat pentru funcția de primară nu au avut parte de protecție atunci când împotriva lor au fost lansate campanii de denigrare, discursuri de ură, mesaje defăimătoare și nefondate. „Este descurajator și regretabil, în condițiile în care femeile își doresc să candideze pentru a îmbunătăți viața oamenilor din localitățile lor.”
Totodată, Tatiana Badan a menționat că statul R. Moldova ar trebui să instituie anumite norme legislative în vederea asigurării funcționarilor publici și aleșilor locali cu garanții sociale. „Acești oameni aduc schimbarea în localitățile noastre cu bani puțini, dar fapte mari. Avem primari cu cinci, șase sau șapte mandate care nu au mai fost aleși. Mă întreb pe mine, dar întreb și autoritățile centrale: ce facem cu acești oameni care s-au dedicat o viață administrației locale și comunităților lor? Cum ar putea un bun specialist să aibă curaj să candideze în alegerile locale, când funcția de ales local înseamnă să pierzi foarte multă sănătate, să nu mai ai timp pentru familie, să lucrezi zi și noapte la scrierea de proiecte dar, la un moment dat, după toată această dedicație, atunci când cetățenii își aleg un alt lider, să ai sentimentul că ești inutil și că tot ceea ce ai făcut nu este apreciat?”
Președinta CALM consideră că primarii care și-au adus aportul la dezvoltarea satelor și orașelor noastre, în momentul în care își încetează activitatea de demnitate publică, statul trebuie să le asigure cel puțin șase salarii pentru ca aceștia să aibă o perioadă de tranziție pentru a-și găsi rostul, să poată să-și trateze bolile acumulate în perioada activității în APL, dar și să simtă aprecierea din partea statului pentru tot efortul depus.
O altă problemă enunțată de Tatiana Badan sunt salariile mult prea mici din administrația publică locală.