Structurile asociative ale primarilor din România fac front comun la Bruxelles pentru a susține CALM!
În perioada 6-7 februarie curent, Congresul Autorităților Locale din Moldova a participat la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor (COR). Președintele COR Karl-Heinz Lambertz a salutat prezența CALM la eveniment, afirmând despre intenția COR de a colabora cu CALM. Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene menționând că susținerea Republicii Moldova rămâne a fi un obiectiv important al României, țara sa dorind să creeze cât mai multe legături între comunitățile locale din cele două state.
„România este pregătită și dispusă să acorde sprijinul ei tehnic statelor care vor să meargă pe calea europeană. Acest lucru este valabil și pentru Republica Moldova, stat membru al Parteneriatului Estic, pe care România îl asistă în implementarea reformelor necesare integrării europene”, a afirmat premierul român.
„Trebuie să demonstrăm împreună, acum, că Uniunea are în continuare capacitatea de a avansa în întărirea politicilor europene, de a obține rezultate concrete pentru cetățeni, a declarat premierul României la Bruxelles. „Comitetul European al Regiunilor, DVS cu toții aveți un rol important de liant între politicile europene și comunitățile locale și regionale, între Uniune și cetățeni. Sunt convinsă că cel de-al 8-lea summit European al Regiunilor și Orașelor care se va desfășura la București în luna martie va avea o contribuție importantă la transmiterea unui semnal de încredere în viitorul Uniunii, de unitate europeană și de angajament pentru o Uniunie mai puternică în următorul deceniu.”
Emil Drăghici, președintele ACoR, primarul comunei Vulcana-Băi, Dâmbovița, membru al delegației României la COR a făcut apel în cadrul sesiunii de a veni pentru teritoriul din vecinătatea de nord-est și de est a României, respectiv cel al Republicii Moldova și pentru autoritățile administrației publice locale constituite în Congresul Autorităților Locale din Moldova – CALM, cu programe de cooperare speciale menite să mențină cetățenii din România, dar și din Republica Moldova la un nivel de încredere avansat în politicile Uniunii Europene, reieșind din faptul că circa jumătate din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni europeni, cu acte în toată regula, având diverse cetățenii: italiană, bulgară, portugheză, spaniolă, cehă, poloneză, cea română fiind majoritară, fiind astfel integrați în Uniunea Europeană. „Iată de ce acest teritoriu din vecinătatea Uniunii Europene, precum și cetățenii de aici au tot dreptul la relații privilegiate, iar acestea trebuie dezvoltate cât mai urgent cu putință și pe cât mai multe planuri,” a afirmat Emil Drăghici.
Adrian Teban, vicepreședintele Asociației Orașelor din România, primar al orașului Cugir, județul Alba-Iulia, membru al delegației României la Comitetul European al Regiunilor a vorbit despre modul în care Comitetul Regiunilor poate susține parcursul european privind democrația locală din Republica Moldova.
„Avem chiar noi, aici, posibilitatea să dăm putere de negociere și comunicare partenerilor noștri din Republica Moldova. Cred într-o idee de integrare europeană de jos în sus a comunităților locale din Republica Moldova. E inutil să amintesc că raporturile cu guvernele centrale tind să fie extrem de greoaie,” a afirmat Adrian Teban.
Membrul delegației României la COR a amintit despre rezoluția Parlamentului European privind sprijinul comunităților locale din Moldova. „Este o atitudine căreia trebuie să îi dăm mai multă valoare și noi, aici, în cadrul COR, privind comunitățile locale.”
Adrian Teban a declarat că cetățenii Republicii Moldova și comunitățile locale moldovene au nevoie de o relație specială și mai profundă cu UE în cadrul COR și a propus crearea unui grup de lucru special dedicat colaborării cu primarii din Republica Moldova, având în vedere progresele realizate în cadrul CORLEAP, comparativ cu celelalte state din Parteneriatul estic și angajamentul primarilor și al structurilor asociative din România de a susține acest grup de lucru.
Mariana Gâju, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, membru al delegației României la Comitetul European al Regiunilor a mulțumit oficialilor europeni pentru că au făcut posibilă participarea CALM la sesiunea COR, reiterând angajamentul românilor de a ajuta Republica Moldova în calea sa spre integrarea europeană.
În seara zilei de șase februarie, delegația CALM a avut o întrevedere cu reprezentnații României la Comitetul European al Regiunilor în frunte cu premierul Viorica Dăncilă. S-a discutat despre modalitățile de consolidate a relațiilor APL dintre cele două state, dar și despre unele evenimentele ce vor avea loc în perioada deținerii de către România a președinției Uniunii Europene .
Tatiana Badan, președintele CALM, primar de Selemet, Cimișlia a menționat că delegația CALM a trait la Bruxelles momente istorice privind
dezvoltarea cooperării între CALM și Comitetul European al Regiunilor, pentru o democrație locală puternică, eficientă și modern. Tatiana Badan a mulțumit Președintelui COR Karl-Heinz Lambertz, dar și reprezentanților României pentru susținerea și promovarea APL din Republica Moldova.
Serviciul de Comunicare al CALM