Ai o  idee de afaceri dar nu ai posibilitate să o realizezi din cauza lipsei finanțării? Acest articol este destinat să îți ofere soluții pentru a implementa idea și să pui pe roate o afacere de succes!

La etapa de formare a unei afaceri varietatea surselor de finanțare este foarte îngustă: granturi, economii personale, credit, împrumuturi de la prieteni/rude, subvenții sau investitor/business angels.

Primul pas este estimarea ideii de afaceri. Va trebui de elaborat un plan de afaceri bine structurat cu estimări veridice pentru a vedea la nivel teoretic cît este de viabilă idea, dacă se merită sau nu de a o implementa și de a îi acorda timp și bani pentru realizarea ei.

Al doilea pas este depistarea surselor de finațare pentru realizarea proiectului conform planului stabilit. Cele mai des abordate surse de finanțare (în cazul în care economiile personale nu sunt suficiente) la etapa inițială sunt:

1. GRANTURI

ODIMM acordă o varietate de granturi cu scopul de a susține inițierea și dezvoltarea unei afaceri de către tinerii antreprenori, femei sau muncitorii migranți pentru ca în final să fie create noi locuri de muncă și majorarea calității vieții în Republica Moldova.

     * Start pentru Tineri: acest program este dedicat tinerilor pentru suport în implementarea ideilor/proiectelor sale de afaceri. Sunt eligibili tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova, doritori să inițieze o afacere sau care conduc deja o întreprindere nou-înregistrată în zonele rurale și urbane. Valoarea grantului este de până la 180 000 lei, contribuția proprie a solicitantului trebuie să fie de minim 20% din valoarea investiției totale. Investițiile eligibile: echipamente tehnologice, mașini, utilaje, instalații de lucru, aparate și instalații de măsură, control și reglare, tehnică de calcul și până la 30% din contul grantului pentru active nemateriale: softuri, francize, obținerea certificatelor de calitate. 

     * Femei în Afaceri: are ca scop de a reduce inegalitatea de gen, ajută femeile să obțină abilități manageriale pentru a-și dezvolta afacerile, preponderent în zonele rurale și de a spori accesul acestora la resurse, servicii și tehnologii moderne. Granturile sunt destinate femeilor care planifică să î-și inițieze sau să î-și extindă afacerea (companii lansate pîna la 2 ani). Valoarea granturilor acordate este de până la 165 000 lei cu contribuția proprie a aplicantei de 10%. Finanțarea se oferă pentru utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare.

     * PARE 1+1 stimulează înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii de către lucrătorii migranți. Oferă șansa unui viitor acasă pentru persoanele interesate să revină din străinătate și să inițieze o afacere. Valoarea grantului oferit este de până la 250 000 lei cu contribuția proprie de minim 50% din valoarea investiției.

2. CREDITE cu componentă de GRANT

Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (Tineret DLC-RISP 1, Tineret DLC-FIDA 1) prin intermediul băncilor comerciale acordă credite pentru întreprinderile din spaţiul rural private de orice formă organizatorico-juridică în afara or. Chişinău şi or. Bălţi. La toţi fondatori vîrsta urmează să fie cuprinsă între 18 – 35 de ani. Suma maximă a creditului pînă la 300 000 lei, perioada pînă la 5 ani cu perioada de grație de 2 ani, rata dobînzii 8,5-9,6% (linia de credit este deschisă prin programul RISP sau FIDA-1, componenta de  grant este de 40% din suma creditului se acordă de către Comisia Europeană).

EU4BUSINESS Credit Line (BERD) este o inițiativă a Uniunii  Europene cu scopul de a ajuta afacerile mici și mijlocii să î-și realizeze potențialul maxim și să stimuleze o creștere economică. Pot fi accesate credite de la 5000 pînă la 5 mln. EUR cu un termen de creditare pînă la 10 ani și o perioadă de grație de 4 ani. Linia de credit se deschide prin una dintre Băncile Comerciale (Mobias Banca, Pro Credit Bank, MAIB sau Victoriabank), iar componenta de grant de pînă la 15% din suma creditului este acordată de BERD.

3. CREDITE

Credite Bancare pentru tineri antreprenori: toate băncile comerciale din Moldova au oferte de credit pentru tinerii care planifică sau deja au inițiat o afacere. Prioritar băncile se accentuiază pe sfera agricolă, dar sunt analizate și alte domenii de activitate. Suma acordată este de până la 1 500 000 MDL oferită pe un termen de 5-8 ani (cu perioada de grație pînă la 12 luni) și o rată a dobânzii de la 4,5 pînă la 9,6% anual, optimal pentru a facilita creșterea afacerii tale.

Pentru cei care au nevoie de gaj sau suport pentru garantarea creditelor există optiunea de la ODIMM (Fondul  de Garantare a Creditelor). E necesar să depui actele la Bancă, iar ODIMM îți va examina cererea de garantare în doar 3 zile. Urmează semnarea contractului de garantare și ridicarea scrisorii de garanție financiară de la oficiul ODIMM. Cu aceste confirmări te vei prezenta la bancă să primești deja creditul solicitat.

Companii de microfinantare: sunt mai flexibile comparativ cu banca, procedura de aplicare este mai simplă și mai rapidă. Suma acordată pentru începători este de pînă la 1 700 000 MDL pe termen de pînă la 7 ani (perioada de grație pînă la 12 luni) cu rata dobînzii pînă la 10,5% anual. Ofertele diferă de la o companie la alta (Prime Capital, Microinvest, Mikro Kapital, …).

4. LEASINGUL pentru tehnică și echipament:

LEASING.MD de la MAIB acordă finanțare pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor în leasing (noi și second-hand). Prețul echipamentelor și utilajelor finanțate este de pînă la 250 000 EUR cu contribuția proprie de pînă la 30% din cost. Perioada de finanțare pentru utilaje și echipamente noi pînă la 60 luni, pentru cele uzate pînă la 48 luni, dobînda avantajoasă (se stabileste individual).

ADMA: programa Guvernamentală de Leasing pentru tehnică și echipament agricol. Condițiile de finanțare sunt simplificate (set minim de documente, aprobare timp de o zi), cota “ZERO” TVA. Dobânda 0%, perioada de de finanțare este de 2 ani cu aport propriu inițial 50% (pentru tineri pînă la 35 ani sau femei aportul propriu inițial este 25% cu perioada de finanțare 3 ani), grafic de rambursare anual.

Livada Moldovei: suma finanțării de la 5000 pînă la 5 mln. EUR, finanțare pe termen lung pentru tehnica si echipament agricol, dar nu mai mare decît perioada utilă de funcțiune a bunului finanțat de leasing, rata dobînzii 5,5 – 6,5% la EUR, perioada de grație, grafic flexibil de rambursare adaptat specificului activității sezoniere, cota „ZERO” TVA, scutirea de plata taxelor vamale, procedurilor vamale și accizelor.  

5. SUBVENȚII AIPA:

Subvenții în avans pentru proiectele Start-up în domeniul agricol (compania înregistrată pînă la 1 an) AIPA oferă subvenții în avans pînă la 65% din costul proiectului (pînă la  1  mln. MDL).

Subvenții (post-investiție) pentru companiile noi formate în domeniu agricol care deja au efectuat investiția se accesează conform procedurilor stabilite. Dosarul pentru subvenționare se depune în baza sub-măsurilor eligibile (din luna februarie până în luna octombrie a fiecărui an).

6. CROWDOUNDING

Este o sursă de finanțare nouă pentru R.M, cadrul legat și fiscal încă nu prevede acest proces de colectare a fondurilor online (nu sunt supuse impozitării).

Daca ai o ideie de afaceri poți apela la ajutorul comunității pe care trebuie să îi convingi să creadă în ideia ta. În rezultat putem obține resurse necesare pentru lansarea afacerii fără a fi ulterior restituite (cu condiția că le vei oferi ceva în schimb celor cate te ajută, ex: dacă înființezi o linie de producere a îmbrăcămintei ai putea oferi donatorilor cîte un maiou de firmă ca semn de mulțumire pentru încrederea lor și susținerea oferită).

La dispozitie avem o varietate de platforme, atît pe plan internațional cum ar fi KickstarterIndiegogoPatreonGoFundMeChuffed, … cît și în Moldova este activa platforma Sprijina.

7. Business Angels și Fondurile de Investiții

Sunt investitorii particulari sau asociațiile de investitori care sunt gata să ofere finanțare sub condiții de parteneriat pentru Start-upuri care au o perspectivă de dezvoltare.

Platforma PROEX oferă soluții pentru ambele părți, intrunește inițiatorii de idei / afaceri active care au nevoie de investiții și investitorii / asociațiile de investitori care sunt în căutarea proiectelor investiționale oportune.

Dacă ai o ideie / proiect investițional și ești în căutare de investiții plasează propunerea pe PROEX în compartimentul PROIECTE INVESTIȚIONALE, iar investitorii cointeresați o să eie legatura direct cu tine.

Pe de altă parte în compartimentul PROPUNERILE INVESTITORILOR vedem propunerile actuale de la investitorii care sunt dispuși să aloce finanțare pentru ideile / proiectele cu perspectivă.

Dupa elaborarea planului de afaceri si aprecierea cu canalele de finantare urmeaza al treilea pas: faza de negociere cu finantatorii implementare a proiectului investitional.

Cheia succesului unui antreprenor este abilitatea de a selecta corect partenerii. Echipa PLAN.MD vine în ajutor la elaborarea planului de afaceri, te ajută la alegerea celor mai potrivite canale de finanțare pentru afacerea ta și oferă suport/consultanță pe tot parcursul perioadei de finanțare și implementare a ideii/proiectului tău (contacte: 078094194info@plan.md sau www.plan.md).

Accesarea la suportul specialiștilor competenți este o investiție care ne economisește timpul și banii pînă căpatam o experiență proprie.

 

Imprimare