Un grup de reprezentanţi ai Societăţii Culturale „ECHO PYZDR” din Polonia a întreprins, săptămâna trecută, o vizită de documentare la Primăria oraşului Căuşeni. Vizita a fost organizată la iniţiativa Asociaţiei obşteşti socio-ecologice „Civis” din Republica Moldova, care, în parteneriat cu colegii polonezi, a implementat pe parcursul anului trecut un proiect cu genericul „Descoperă Moldova. Promovarea potenţialului turistic al raionului Orhei la salonul internaţional de turism de la Poznan”.
Proiectul respectiv a avut scopul de a promova două regiuni cu mari posibilităţi turistice: raionul Orhei din Republica Moldova şi districtul Pyzdry din Polonia. Programul a fost unul de succes, în urma căruia au avut de câştigat autorităţile publice locale, oameni de afaceri, organizaţii neguvernamenntale din ambele localităţi.
De vreme ce rezultatele primului parteneriat s-au dovedit a fi benefice şi fructuoase, Societatea Culturală „ECHO PYZDR” şi-a schiţat şi mai multe planuri de cooperare, care ar promova şi alte regiuni din ţara noastră, la fel de interesante şi cu un vast potenţial de dezvoltare a infrastructurii turistice. Astfel, în vizorul experţilor din Polonia au nimerit raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă.
Pe parcursul sejurului în aceste localităţi, delegaţia poloneză a fost găzduită de Primăria oraşului Căuşeni, care a oferit tot suportul informaţional pentru documentare cu cele mai relevante locaţii turistice în regiune.
Valoarea bisericilor de unicat şi a vinului gustos
Interesul cel mare l-a prezentat Biserica Adormirii Maicii Domnului din Căuşeni, care este un monument arhitectural construit în secolele XVI–XVII, ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi şi Mitropolitul Daniil al Proilavei. Pictura datează din anul 1763, fiind de unicat în spaţiul est-carpatic prin amplasarea sa semiîngropată. Potrivit oaspeţilor polonezi, acest locaş este unul dintre minunatele biserici ortodoxe româneşti din Basarabia. „Am fost uimiţi să găsim aici o bisericuţă, trecută atât de mult cu vederea şi adesea complet uitată, care ţine piept timpului, neclintită. Totodată, am avut o deosebită plăcere s-o cunoaştem aici de Maria Bondarenco, localnică evlavioasă care are grijă de biserică, de curtea acesteia şi de cheia de la uşa de la intrare, atât cât i-a stat în putere”, au constatat delegaţii din Polonia.
Alt punct în excursia oaspeţilor a fost Vinăria „Purcari” din satul cu aceeaşi denumire din raionul Ştefan Vodă. Aici experţii polonezi au avut posibilitatea să vadă una dintre cele mai faimoase fabrici de vinuri din Republica Moldova, mai ales din zona de sud a ţării, care deja are pus pe picior mare infrastructura turistică. Membrii delegaţiei au apreciat cele văzute, dar mai cu seamă degustarea colecţiei de vinuri de la Purcari.
Experienţa din Polonia trebuie neapărat preluată
Mesagerii societăţii „ECHO PYZDR” au rămas impresionaţi de cele văzute la Căuşeni şi Ştefan Vodă şi au declarat cu ferimtate că găsesc în această regiune oportunităţi de dezvoltare, promovare şi implementare a unui proiect comun cu o localitate din Polonia. Urmează ca împreună cu partenerii de la Asociaţia obştească socio-ecologică „Civis” din Republica Moldova să fie elaborat un plan de acţiuni comune. Acesta va putea fi realizat după ce căuşenenii vor efectua o vizită de răspuns în Polonia, unde vor putea vedea locuri nu mai puţin frumoase, cu mesaj istoric, arhitectural şi cultural.
Primarul oraşului Căuşeni, Grigore Repeşciuc, s-a arătat entuziasmat de aceste proiecte, afirmând că în cazul unor rezultate pe potrivă vor avea de câştigat ambele părţi. „Dar în special noi, care avem încă multe de învăţat şi de preluat de la colegii din Polonia. Trebuie să transferăm cât mai consecvent şi eficient experienţa poloneză la noi, în diferite sfere de activitate, progresul din Polonia fiind unul demn de urmat. Sunt convins că relaţiile la nivel local sunt poate cele mai importante, lucrurile mari pornind de la cele mărunte”, a conchis primarul de Căuşeni.