La 12 februarie a fost prezentat Planul de Acțiuni al Consiliului Europei -Republica Moldova. Documentul are o perioadă de implementare de patru ani (2024-2027) și a fost prezentat de către secretarul general al Consiliului Europei Alain Berset.
Potrivit directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, Planul de Acțiuni conține prevederi importante și chiar o schimbare de paradigmă în domeniul administrației publice locale, a democrației locale și descentralizării. „Este evident că, practic, la toate capitolele, a crescut interesul față de acest domeniu la nivelul Consiliului Europei. Democrația locală și autonomia locală sunt în topurile priorităților, în Planul de Acțiuni există un compartiment special dedicat democrației locale. Este un lucru îmbucurător, care ne oferă încrederea că domeniul dat va fi permanent în vizorul Consiliului Europei”, a declarat Viorel Furdui.
Directorul executiv a specificat că Consiliul Europei, prin intermediul Congresului Puterilor Locale și Regionale, este cea mai importantă instituție la nivelul Europei care veghează asupra domeniului democrației locale, a drepturilor primarilor și aleșilor locali, cum decurg lucrurile în administrația publică locală, a situației în domeniul descentralizării și autonomiei locale.
Amintim că anume Consiliul Europei a adoptat Carta Europeană a Autonomiei Locale, document care este în vigoare pentru R. Moldova de la 1 februarie 1998. Din acest motiv, la inițiativa CALM anume la 1 februarie în R. Moldova sărbătorim Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din APL.
„ Datorită Consiliul Europei, în R. Moldova au avut loc mai multe procese pozitive, inclusiv progrese în domeniul autonomiei locale. Consiliul Europei este instituția care mereu a fost de partea primarilor și aleșilor locali, mai ales atunci când guvernările încercau să abuzeze prin adoptarea unor acte unilaterale”, a declarat Viorel Furdui.
Directorul executiv al CALM a reiterat faptul că acest Plan de Acțiuni conține mai multe activități și acțiuni menite să întărească autonomia locală, democrația locală, descentralizarea, dar și implementarea Foii de parcurs semnată de către Guvernul R. Moldova. „Ne așteptăm ca în următoarea perioadă de timp, inclusiv pe acest domeniu să fie redirecționate anumite resurse care vor ajuta administrația publică locală din R. Moldova să devină mai rezilientă, mai puternică și să facem progrese în tot ce înseamnă descentralizare și autonomie locală.”