Starea democrației locale din Republica Moldova este monitorizată de instituțiile europene!

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) a luat act de intenția Guvernului de la Chișinău de a plafona taxele locale.

În cadrul ședinței biroului CALRCE, coraportorii pentru Republica Moldova Gunn Marit HELGESEN și Marc COOLS au vorbit despre politica fiscală a statului nostru reieșind din recomandările Congresul  Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, dar și despre necesitatea respectării autonomiei financiare a autorităților locale. Dosarul raportorilor CALRCE va fi expediat Comitetului de Monitorizare pentru a fi studiat în contextul Foii de parcurs asumate de autoritățile centrale ale Republicii Moldova.

Reamintim că Guvernul Republicii Moldova a venit cu inițiativa de plafonare a  taxelor locale și de eliminare a unor taxele locale, măsuri ce vor diminua baza fiscală a autorităților locale  într-o perioadă de profundă criză pandemică și economică.

Congresul Autorităților Locale din Moldova dezaprobă această ingerință a Guvernului în autonomia locală, care vine în contradicție cu

recomandările Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și angajamentele asumate de statul nostru în relația cu această instituție internațională.

Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă de consolidarea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre. Format din două camere – Camera Autorităților Locale și Camera Regiunilor – și trei Comitete, în cadrul CALRCE se întrunesc 648 de aleși locali, reprezentând mai mult de 200.000 de autorități locale și regionale.

Prin aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei la 13 iulie 1995, statul nostru și-a asumat consolidarea statului de drept și a democrației, inclusiv a celei locale.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare