Peter Harley este irlandezul despre care se spune că face cât o mie de români. Și nu în zadar. Peter Harley promovează frumusețea satelor tradiționale românești. În perioada 18-19 august, curent, la Săpânța, Maramureș a avut loc Festivalul „Satele Unite ale României. Evenimentul a reunit peste 800 de participanți din toate zonele rurale ale României, inclusiv 50 de primari din Republica Moldova. Peter Harley este fascinat nu doar de România, ci și de Republica Moldova și speră că va reuși să realizeze o ediție a acestui festival și în stânga Prutului. Vă prezentăm un interviu acordat de Peter Harley pentru calm.md, atunci când Festivalul „Satele Unite ale României era în plină desfășurare.
De ce v-ați dorit să organizați acest eveniment?
Peter Harley: M-am stabilit cu traiul în România acum 25 de ani și de la bun început m-a impresionat foarte mult profunzimea țării, spiritualitatea puternică de aici. Am vizitat Republica Moldova în ianuarie-februarie 1995, am stat șase săptămâni în Chișinău și am simțit și mai profund această spiritualitate. Pe parcursul anilor m-am îndrăgostit de România și am descoperit că spiritualitatea românească, echivalentă cu spiritualitatea omenirii este foarte importantă și valoroasă pentru toți europenii. Această valoare izvorăște din faptul că aveți o legătură foarte puternică cu pământul, cu o cultură ce înflorește pe pământ. Sunteți adevărați, ai țării. Înțelegeți ce vreau să spun?
Țăranii noștri, chiar și bătrâni fiind nu renunță să prelucreze pământul.
Peter Harley: Exact. Sunt ca și omul de pe această pajiște care are livadă. Nu putem să călcăm pe acolo dacă el nu este de acord, această livadă este pentru el ca un membru al familiei.
„Nu-mi vine să cred că ați făcut asta!
A fost greu să aduceți atâția oameni la acest eveniment, din toate zonele României, inclusiv 50 de primari din Republica Moldova?
Peter Harley: Din toate eforturile pe care le-am făcut pentru acest proiect, cea mai ușoară a fost legătura cu Republica Moldova. Am fost invitat la Congresul organizat în luna mai, la Chișinău, de Asociația Comunelor din România (ACoR) și Congresul Autorităților din Moldova (CALM) și acolo am avut ocazia să fac public acest proiect. După aceasta am stabilit legătura cu Viorel Furdui, dânsul a fost foarte receptiv, are un stil al său foarte calm. El înțelege ce trebuie de făcut, ce se dorește și ce este bun. El pur și simplu mi-a zis: „Venim 50, sau poate 80 de primari. Nu-mi vine să cred că ați făcut asta și sunt extraordinar de recunoscător pentru că transmiteți un mesaj. Mulți zic că eu, irlandezul, dau un mesaj românilor să se trezească, să prețuiască adevăratele valori. Voi, prin prezența voastră, veniți cu o replică la jertfa mea și acesta e un lucru minunat. Am observat că atunci când sunt la un pahar cu prietenii mei din Moldova, pe care îi am de ani de zile la București, simt cum sunt în vestul Irlandei, aveți un umor extraordinar de firesc și subtil, și trist, aveți un fel al vostru mioritic de-a accepta soarta, dar foarte frumos. Am zis atunci că cei mai irlandezi români sunt moldovenii.
Unii susțin că acest concept mioritic ne joacă feste, că nu suntem ca georgienii, de exemplu, care luptă pentru apărarea demnității lor…
Peter Harley: Într-adevăr, vouă nu v-ați făcut niciodată bine cu acest concept. Dar ați făcut bine altora, tot timpul. Voi, românii, indiferent unde locuiți, sunteți ca un pansament pentru ură, pentru orgolii, absorbiți orgoliile și faceți prietenii din ele, așa faceți de sute de ani la nivel geopolitic. Sunteți un popor care ați menținut pacea sute de ani pentru toți europenii, atât cât ați putut voi. Voi ați fost tot timpul în linia întâi și nimeni nu v-a dat un tanc, v-au dat cel mai vechi pistol, dacă aveau pe atunci. Cea mai mare tristețe pentru un pacifist este să fie forțat să meargă la război pentru a menține pacea.
Pe de altă parte, alții se folosesc de această bunătate a noastră…
Peter Harley: Da, așa este. Dar dacă nu ați împlini acest rol ar fi haos, mai mult decât este acum.
Ce reprezintă cămașa națională pe care ați îmbrăcat-o astăzi?
Peter Harley: Are o istorie absolut extraordinară. Mi-a fost dăruită acum patru ani de doamna care a făcut-o, mătușa Pălăguța, din Maramureș. Dânsa mi-a dăruit-o la doi ani după moartea soțului ei. Ea atunci avea 80 de ani. Cu lacrimi în ochi mi-a zis: „ Domnule Peter, vreau să vă dăruiesc cămașa pe care am făcut-o pentru soțul meu atunci când eram proaspăt căsătoriți. Este prima cămașă pe care am făcut-o pentru el. A fost a lui și acum vreau ca tu să o porți. Pentru mine este mai mult decât o haină. Este o moștenire. Eu nu beau alcool, dar dacă aș bea atunci nu purtând această haină. Eu nu fumez, dar dacă aș fuma nu atunci când port această haină. Dacă aș împrumuta această cămașă cuiva (deși încă nu am împrumutat-o nimănui) i-aș cere să facă la fel. Pentru mine sunt haine sacre.
Ce urmează după „Satele Unite ale României?
Peter Harley: Cred că proiectul Vatra Fest de la Chișinău este unul lăudabil și vreau să-l promovez aici, pe scena din Maramureș, alături de grupul de primari CALM. Acest concept al reuniunii satelor mi-aș dor să fie ca un fel de adunare generală a satelor unite din România. Visez ca această reuniune a satelor să fie și în Republica Moldova.
Vă mulțumim!
Departamentul de Comunicare al CALM