Peste 25 de mii de locuitori din Edineț și Cupcini vor avea în sfârșit apă potabilă de calitate. După ani de așteptare, construcția noii stații de tratare a apei a început oficial pe 9 aprilie, în prezența oficialilor europeni, a autorităților naționale și locale. Locuitorii din orașele Edineț și Cupcini așteaptă de ani buni apă potabilă curată. Mulți dintre ei s-au plâns că apa de la robinet conținea noroi sau rugină. Noua stație de tratare, în valoare de aproape șase milioane de euro, își propune să schimbe acest lucru și să asigure apă de calitate pentru întreaga regiune.
„– Cu ce probleme v-ați confruntat până acum?
– Apa era murdară. De acum, cred că se va îmbunătăți, vom putea scălda copiii, spăla vesela, să ne folosim la bucătărie de apă mai curate”, a spus un localnic.
„Apa ne va ajuta cu orice. O putem bea, să spălăm hainele. Va fi un lucru formidabil. Copiii vor avea posibilitatea să bea apă curată, mai ales vara, când este foarte cald și facem pauze”, a menționat un localnic.
Proiectul, în valoare de aproape șase milioane de euro, face parte din programul EU4Moldova și este finanțat de Uniunea Europeană, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Primăria Edineț.
„Pentru noi, este foarte important ca toate domeniile Republicii Moldova să se dezvolte. Nu este vorba doar despre apă, nu este vorba doar despre drumuri, nu este vorba doar despre soluții energetice durabile. Avem nevoie de toate acestea, astfel încât Republica Moldova, ca viitor membru al UE, să devină mai sigură și să ofere o viață mai plăcută pentru cetățenii săi”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în R. Moldova.
„Așadar, este posibil ca mai multe întreprinderi mici și mijlocii să fie înființate în jurul acestei stații de tratare a apei. Și sperăm că această investiție va contribui, în general, la consolidarea economică a orașului Edineț și a regiunii înconjurătoare”, a spus Stella Avallone, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova.
„Vom avea în contextul respectiv altă formulă de deservire generalizantă de la Prut la Edineț. Sunt sigur că investiția respectivă va fi o investiție de lungă durată și cel puțin în următorii 40-50 de ani pentru zona respectivă, nu va fi o problemă aprovizionarea cu apă și canalizare”, a conchis Constantin Cojocaru, primar de Edineț.
„Guvernul pe lângă efortul intern manifestat prin suport financiar încearcă să caute inclusiv și suport internațional european în primul rând, ca să contribuie la aceste procese. Acest eveniment este un rezultat al eforturilor guvernului de a include Edinețul în programul de dezvoltare”, a subliniat Corneliu Cirimpei, secretar de stat la ministerul infrastructurii și dezvoltarii regionale.
Inginerii și managerii de proiect își propun să finalizeze lucrările până la sfârșitul anului 2025. Ei explică faptul că vor folosi o tehnologie lamelară, care va filtra și sedimenta impuritățile.
„Noi folosim tehnologia lamelară pentru a sedimenta apa și tot ceea ce este în suspendare în apa care scade și coboară în rezervoare. Apoi avem filter, pe care le utilizăm pentru a elimina mai multe substanțe solide în suspensie, după care avem o anumită dezinfecție. Deci, în dezinfecție, tot ceea ce este legat de bacteriologie este practic zdrobit”, a spus Margot Luc, manager de proiecte la compania Suez.
Acum trei ani, la Edineț au fost reabilitați și extinși 33 de kilometri de rețele de apeduct, iar cu noua stație de tratare, autoritățile locale și cele europene speră ca întreaga regiune să beneficieze de o infrastructură modernă și sigură pentru apă potabilă.