Despre eficiența și calitatea serviciilor publice pentru cetățeni, dar și alte aspecte ce țin de îmbunătățirea procesului de administrare publică au discutat, în cadrul emisiunii Loc de dialog de la Radio Moldova: Tatiana Badan, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia, care este și președintele CALM, Rodica Rusu, primarul satul Telița, raionul Anenii Noi și Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă.
Potrivit aleșilor locali, cetățenii, atunci când au de soluționat o problemă se adresează, în primul rând, autorităților publice locale de nivelul unu; fie că e vorba de protecția socială, sănătate, educație, salubrizare, de depunerea unor demersuri – toate fiind servicii publice.
Rodica Rusu a menționat că primarii nu reușesc să ofere cetățenilor toate serviciile de calitate din cauza că admisnistrația publică în Republica Moldova este construită în așa fel încât în fiecare localitate activează un primar și doar trei, patru angajați ai primăriei, salariile acestora fiind destul de modeste. Atribuțiile primarilor (dacă le numărăm pe toate din legislația Republicii Moldova sunt 37), pe lângă alte servicii pe care le au, puse doar în responsabilitatea acestuia, chiar și în cazul în care ar rămâne la locul de muncă 24 de ore, oricum nu ar reuși să acorde fiecărui serviciu timpul necesar.
Potrivit Tatianei Badan, anume administrația publică locală e cea care crează și organizează toate aceste servicii pentru cetățeni. „Aceasta este o competență și o responsabilitate mare a APL, dar, din păcate, în Republica Moldova încă nu beneficiem de o autonomie locală complexă și anume din acest motiv, nu întotdeauna putem să creăm servicii de calitate pentru cetățeni. Majoritatea primarilor sunt în căutarea posibilităților financiare, a proiectelor mai mici, sau mai mari pentru a le aduce în comunități, astfel încât cetățenii să poată beneficia de cele mai bune condiții. E vorba, în primul rând de lucruri elementare, mai avem și marea responsabilitate de a crea servicii de salubrizare, de aprovizionare cu apă potabilă, de a crea sisteme de canalizare. Toate aceste obiective necesită realizarea unor proiecte grandioase care solicită investiții mari, iar în Republica Moldova posibilitățile financiare sunt destul de modeste. Fondurile care vin din partea partenerilor externi, inclusiv de la Ambasadele acreditate la noi sunt destul de modeste și nu pot ajunge la un număr mare de autorități publice locale. În asemenea condiții, noi, primarii devenim și cerșetori, și autori de proiecte, deoarece nu avem specialiști care să le scrie, suntem mereu în căutare de soluții pentru a moderniza serviciile la nivel local”.
Nicolae Tudoreanu a amintit că doar câteva dintre atribuțiile aleșilor locali au acoperire financiară, restul fiind plasate într-un con de umbră. „Dacă e să analizăm un buget al unei autorități locale o să ne convingem că doar pentru câteva subprograme sunt prevăzute resurse financiare, componenta investițională lipsește cu desăvârșire, bugetul fiind orientat doar pentru achitarea serviciilor de întreținere și salarii. Din acest motiv este foarte complicat să lărgești spectrul de servicii publice.”
Invitații din studio au afirmat că și în aceste condiții, în ultimii ani s-au realizat mai multe obiective, cum ar fi serviciile de salubrizare, de apă și canalizare. Potrivit primarilor, deja 70-80% din primării au un serviciu de prestare a apei potabile. La capitolul servicii de salubrizare autoritățile locale au înregistrat rezultate mai modeste, problema fiind nu doar lipsa finanțelor, dar și pentru că o parte din populație nu conștientizează importanța semnarii contractelor de prestare a acestui serviciu.
Aleșii locali au amintit că în Republica Moldova mai mult de 70% din populație locuiește în localitățile rurale. Astfel, investițiile care se fac în majoritatea satelor sunt mult prea modeste comparativ cu cele de la centru. În acest context, Rodica Rusu a dat exemplul țărilor baltice, unde guvernul a negociat niște fonduri pentru dezvoltarea echilibrată a localităților și tocmai după aceea s-a realizat studiul de fezabilitate pentru fiecare regiune, la noi însă se procedează invers.
Primarii sunt de părere că este nevoie de niște programe de dezvoltare rurală pentru RM în ce privește drumurile, apa și canalizarea. Nicolae Tudoreanu a declarat că este nevoie ca guvernul să găsească resurse pentru a face niște studii pentru dezvoltarea localităților rurale, dar și să identifice posibilități de implementare a acestor strategii.
În concluzie, Tatiana Badan a subliniat faptul că trebuie să avem o adevărată descentralizare administrativă, financiară și fiscală. Doar așa primarii vor putea asigura servicii eficiente și atât de necesare. Tatiana Badan a menționat că periodic, în cadrul CALM au loc seminare pe politică bugetar-fiscală, astfel, cei din administrația publică locală sunt ajutați să-și dezvolte capacitățile de a crea servicii de calitate locuitorilor localităților rurale. Primarii spun că sunt foarte utile cunoștințele pe care le obțin în cadrul seminarelor CALM, totuși, de multe ori, nu dispun de finanțe pentru a le implementa în practică.