Opt localităţi din Republica Moldova au fost susţinute în elaborarea politicilor publice de interes local, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al României. Politicile elaborate au drept scop eficientizarea utilizării resurselor comunităţii, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, proiectul este foarte util pentru autoritățile publice locale, în contextul procesului de descentralizare.

„Proiectul a constat în identificarea unor probleme de interes general și oferirea unor soluții. Spre exemplu, a fost identificată o necesitate de amenajare a unui parc într-un loc problematic dintr-o comunitate, pentru aceasta nu este nevoie de mari resurse, este nevoie de implicarea cetățenilor. La finele acestui proiect putem spune că este o experiență interesantă, pozitivă pentru Republica Moldova și care trebuie dezvoltată”, a menționat Viorel Furdui.

Victoria Matveev a fost selectată să implementeze programul în satul Colibaşi, raionul Cahul, relatează Mesager. O problemă cu care se confruntau cetăţenii era accesul pietonilor pe drumurile publice. Trotuarele erau blocate de maşini sau materiale de construcţie.

„Au fost elaborate nişte bileţele anonime, în număr de 100, distribuite cetăţenilor. Ei s-au expus dacă este sau nu important de eliberat trotuarele şi care ar fi soluţiiile. Au venit şi cu soluţii. În baza acestor bileţele a fost elaborat un regulament de exploatare a trotuarelor şi spaţiilor publice”, afirmă Victoria Matveev, facilitator, satul Colibași.

Chiar dacă au fost întreprinse măsurile necesare pentru deblocarea trotuarelor, rămân încă multe lucruri de făcut. Astfel, autorităţile locale şi-au propus să implice cetăţenii şi în soluţionarea problemei deşeurilor. „Sunt procurate tomberoane, este procurată maşină specială, dar nu pe măsura aşteptărilor şi nevoilor noastre este şi implicarea cetăţenilor. Atâta timp cât sunt implicaţi cetăţenii în partea decizională, lucrurile merg mai eficient şi mai repede”, susține Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași.

Iar în Crihana Veche, deşeurile nu mai sunt evacuate de multă vreme. În scurt timp însă, serviciul va fi relansat.

Bugetul total al programului este de 70 de mii de dolari.

Imprimare