Oleg Lipskii este deputat din partea PSRM, membru al Comisiei Administrație Publică. În cadrul unui interviu pentru calm.md, Oleg Lipskii a vorbit despre cauzele degradării satelor, dar și despre imposibilitatea implementării reformei administrativ-teritoriale în condițiile în care refomra APC încă nu a fost finaizată.
Mergeți destul de des în satele noastre. Ce părere aveți, acestea se dezvoltă sau stagnează?
Oleg Lipskii: Satele noastre sunt aproape distruse, cu părere de rău. Nu doar că stagnează, dar degradează. În multe localități rurale au rămas pensionari, invalizi, copii, oameni care iubesc paharul și câțiva mecanizatori care lucrează la lideri.
Cum se explică această realitate tristă?
Oleg Lipskii: În primul rând din cauza programului Pământ, au fost distruse întreprinderile colective, fostele colhozuri. Cu peticul de pământ pe care l-au obținut oamenii au pierdut posibilitatea de a avea, în rezultatul muncii lor, o bucată de pâine. Colhozurile puteau fi transformate în niște cooperative mai moderne, dar împărțirea pământului în parcele mici a creat probleme serioase pentru toată țara.
Despre exportul produselor agricole ce ne puteți spune, avem sau nu probleme la acest capitol?
Oleg Lipschii: Anul trecut a fost exportată în Rusia o cantitate record de mere, dar acest lucru nu soluționează problema. Statul, în mod normal, ar trebui să ajute producătorii în acest sens. La nivel de țară nu se simte că exportatorii de produse agricole sunt cumva protejați.
Totuși, sunt programe care ajută oamenii să-și deschidă afaceri, cu contribuții de la stat…
Oleg Lipskii: Sunt, dar ele nu au soluționat esența problemei. Oamenii continuă să părăsească țara. Nu există un concept care ar contribui la dezvoltarea agriculturii per ansamblu. Republica Moldova a primit credite în valoare de peste trei miliarde, vă imaginați cum ar fi fost dacă cu o bună parte din acești bani ar fi fost susținuți producătorii agricoli? Ar fi apărut mai multe locuri de muncă, iar agricultura s-ar fi dezvoltat.. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.
Cum credeți că am putea dezvolta satele?
Oleg Lipskii: Părerea mea personală este că nu mai este real să întoarcem colhozurile, pentru că nu mai sunt oameni. A doua problemă este că pământul este parcelat. Dacă statul ar avea un program de formare a unor cooperative, de exemplu, poate încet-încet lururile s-ar soluționa. Deocamdată eu nu observ acest lucru.
Autoritățile statului vorbesc despre necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale. Ce părere aveți despre această inițiativă?
Oleg Lipskii: Nu cunosc nimic despre această inițiativă, pentru că nimic formulat pe hârtie încă nu am văzut. Acum vin de la ședința Uniunii Transportatorilor și pot să vă spun că așa dezastru în această ramură încă nu a fost. Este un eșec total. Noi pierdem transportul, oamenii pleacă și mașinile sunt puse la evidență în afara țării, ministerul nu le poate asigura cu autorizații. Nu cerem investiții în transport, dar se poate de asigurat cu niște hârtii-autorizații, ca transportatorii să poată circula? Ați vorbit despre furnizarea și exportul mărfurilor. La moment, transportatorii nu pot tranzita Ucraina pentru a duce marfa în țările CSI deoarece nu sunt autorizații. De o lună și jumătate statul vecin nu eliberează autorizații pentru Republica Moldova. Cineva trebuia să se ocupe prealabil de acest aspect, să înțeleagă situația care este, să bată clopotele încă din aprilie-mai. Noi am ajuns în toamnă și ne-am dat seama abia acum că nu putem exporta din cauza unor hârtii. Piața din CSI este deschisă, dar nu putem duce marfa deoarece nu funcționează ministerul reformat.
La moment, este nevoie de o reformă administrativ-teritorială în Republica Moldova?
Oleg Lipskii: Dacă nu a fost dusă până la capăt reforma ministerelor, să mai începem încă una?
Despre activitatea APL ce părere aveți?
Oleg Lipskii: Agricultura și industria zac la pământ și APL nu au de unde să obțină impozite, să poată cât de cât să opereze cu banii, să soluționeze problemele oamenilor.
Sunt și proiecte cu bani europeni pe care APL reușesc să le implementeze…
Oleg Lipskii: E bine că o primărie sau alta câștigă și soluționează o problemă sau alta. Noi însă nu trebuie să mergem cu mâna întinsă, primăriile trebuie să aibă venituri proprii. Dacă noi tindem spre standardele europene trebuie ca primăriile noastre tot să aibă venituri. Dar din ce să câștige? Trebuie să fie dezvoltate întreprinderi care să aducă profit. Faptul că a câștigat un grant e foarte bine, dar acesta este un lucru instabil. Eu am venit în Parlament din transport, din afacere și înțeleg că nu pot conta pe faptul că cineva o să mă ajute azi-mâine, poimâine, eu cred că singur trebuie să am venit, dar pentru asta trebuie să am posibilitatea să-l obțin. Statul trebuie să stimuleze, să ajute APL să deschidă întreprinderi mici, mijlocii, să aducă investiții, dar noi aducem în țară doar credite.
Departammentul de Comunicare al CALM