Miercuri, 06.06.2018, experți din cadrul CALM, PNUD, CMI și IDIS Viitorul s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova. Probleme de ordin juridic și instituțional ce provoacă impedimente în promovarea cooperării inter-municipale au  constituit subiectul discuțiilor.

Înființarea, reorganizarea sau dizolvarea întreprinderilor municipale, conflictul de interese,  în ce condiții mai multe unități administrativ-teritoriale pot crea o întreprindere inter-municipală au fost de asemenea aspecte analizate de experți.

Alte subiecte puse în discuție au fost formele organizatorice optime care ar diminua riscurile de vulnerabilitate a întreprinderilor municipale.

Experții au încercat să identifice și unele reguli de joc în condițiile în care una dintre primării ar alege la un moment dat să se retragă din cadrul acestei cooperări inter-municipale.

Spre finalul evenimentului s-a decis elaborarea unui studiu amplu care să identifice și să sistematizeze toate problemele actuale  în calea dezvoltării cooperării intercomunitare din Republica Moldova, precum și a soluțiilor necesare.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2016 autorităţile publice locale gestionau 550 de întreprinderi municipale, iar autorităţile publice centrale – 250 de întreprinderi de stat.

Departamentul de Comunicare al CALM






Imprimare