Proiectul cu o valoare totală de 285 mii 500 euro, echivalentul a aproape 6 milioane de lei, implementat de primăria municipiului Edineț, în parteneriat cu primăria orașului Cernăuți din Ucraina a fost tema emisiunii „Ora primarului de la 10 TV. Invitați în studio au fost primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM, Constantin Cojocaru și directorul ÎM Apă-Canal Edineţ, coordonatorul proiectului Vitalie Sorocan.
În ce constă acest proiect transfrontalier?
Constantin Cojocaru: Este unul dintre cele 16 proiecte transfrontaliere bilaterale Republica Moldova-Ucraina. Pe lângă acesta vom beneficia indirect încă de un proiect din cele 16, în calitate de aplicant fiind Direcția Situații Excepționale a MAI și primăria Cernăuți. Ne bucurăm că am obținut acest rezultat, deoarece până în 2014 proiectele veneau pe filieră trilaterală: România-Ucraina și Republica Moldova, iar statul nostru și Ucraina întâmpinau diferite greutăți deoarece încă nu aveau capacitățile respective. Am aplicat și în parteneriat cu primăria Botoșani pentru implementarea a câtorva proiecte. Acestea sunt proiecte de până la 300 de mii de euro, în cadrul cărora se pregătesc condițiile pentru accesarea mai multor bani pentru infrastructură, scopul fiind și însușirea mai multor aptitudini. Mă bucur că am stabilit o bună colaborare cu primăria Cernăuți, am încercat să găsim ce ne unește, ce avem în comun, mai ales că ambele orașe au fost întemeiate de Alexandru cel Bun.
Vitalie Sorocan: Proiectul are menirea de a soluționa problemele legate de componenta de mediu și prevede limitarea emisiilor de CO2 în atmosferă. Transportul și gunoiștile existente sunt generatoare de CO2. Ne-am axat pe transportul din orașul Edineț deoarece sursele financiare nu sunt atât de consistente, iar soluționarea problemelor legate de managementul deșeurilor implică mult mai multe surse financiare. Suma de 285 mii de euro este împărțită în jumătate pentru ambele orașe. Cei care traversează frontiera moldo-ucraineană au observat că mulți cetățeni din partea cealaltă a frontierei merg cu bicicleta. Ne-am gândit că ideea ar fi binevenită și la Edineț, mai ales că prin implementarea acestui proiect avem posibilitatea să reducem emisiile de CO2 în atmosferă, să promovăm un mod sănătos de viață și să îmbunătățim colaborarea între primăriile Edineț și Cernăuți. Ne dorim să putem aplica și la alte proiecte mai mari, nu doar în cadrul Parteneriatului Estic, dar și în cadrul altor programe. Proiectul are o perioadă de implementare de 14 luni, scopul final fiind de a motiva cel puțin 5% din populația municipiului Edineț să meargă pe biciclete.
Când am elaborat cererea de finanțare, ca să fim mai convingători în ideea de a schimba autoturismul pe biciclete, am preconizat să facem monitorizarea calității aerului prin intermediul unui aparataj pe care până la momentul actual nu l-am putut procura nici din RM, nici din Ucraina, acum suntem la etapa când l-am identificat în Rusia, la un Institut de Cercetări. Pe parcursul implementării proiectului acest utilaj va fi instalat în mai multe zone ale orașului, ca să vedem diferența de poluare a aerului. Am elaborat un studiu de prefezabilitate ce ține de o viitoare strategie a infrastructurii bicicletelor care va fi în cadrul orașului Edineț, urmează ca aceasta să fie aprobată prin decizia Consiliului orășenesc.
Aveți mai multe proiecte implementate în Edineț. Dle primar, care este formula succesului?
Constantin Cojocaru: Nu este una ambalată, valabilă pentru toți. Întotdeauna menționez că toți lucrătorii municipiului Edineț sunt mai capabili decât primarul. Un bun primar nu este cel care este înconjurat de oameni mediocri, ci de oameni capabili, fiecare pe segmentul său. Prima componentă a succesului este formată din oameni de calitate. În primăria municipiului Edineț avem angajați cu o anumită experiență, dar avem și tineri cu cunoștințe vaste în IT, în domeniul promovării, ș.a. Transparența este un alt factor care stimulează rezultatele. Pe parcursul a trei mandate de primar majoritatea consilierilor m-au susținut. Am avut Consilii bătăioase, sub aspect conceptual, de multe ori consilierii aveau viziuni în contradicție cu cele ale primarului, dar în asemenea situații de multe ori se naște adevărul. Totodată, încerc să comunic cât mai mult cu oamenii.
Aveți și alte tipuri de servicii neordinare în Edineț.
Constantin Cojocaru: La inițiativa mea și a unei asociații obștești a fost creat un serviciu de taxi social. Am văzut că doi colegi au preluat această inițiativă, lucru care mă bucură. Dacă la Chișinău sau Bălți cu taxiul merg oamenii mai înstăriți, la Edineț merg cei aflați în dificultate. Acest serviciu de taxi este la al treilea an de activitate, nu cheltuim atât de mult, circa 200 de mii de lei pe an. Potrivit regulamentului, de acest serviciu de taxi poate beneficia orice persoană cu deficiențe locomotorii, dar și bătrânii care se mișcă foarte greu. Să știți că acești oameni care practic sunt nevoiți să stea doar acasă sunt foarte fericiți că pot beneficia de acest serviciu, nu abuzează, cu mici excepții. În acest context, mai avem un serviciu care este la întreținerea unei asociații obștești. Avem o grădină publică de peste 40 de ha, iar la intrare în parc sunt cinci biciclete, intenționăm în cadrul proiectului să procurăm și altele și oamenii să aibă posibilitatea să circule cu ele. Cunosc procurori, pedagogi, oameni în vârstă, copii care aleg să se plimbe cu bicicleta prin parc. Aceste servicii sunt fără plată, iar responsabilitatea directă o are sectorul asociativ.
Avem și o spălătorie specială de care pot beneficia toți oamenii în vârstă. Aici lucrează tinerii defavorizați, cu deficiențe psihice, care au posibilitatea să primească un salariu. De spălătoria socială poate beneficia orice cetățean din Edineț. Există și utilaj care calcă și usucă lucruri mai mici, dar și foarte mari. Avem și alte proiecte pe care le implementăm ce țin de infrastructură, apă și canalizare, dar astăzi am vorbit despre cele mai puțin obișnuite. În calitate de vicepreședinte al CALM vreau să dau un sfat primarilor mai tineri, eu fiind la al treilea mandat, să încerce să pornească de la proiecte mici, să vadă partenerii că APL are capacitatea de a implementa proiecte, de a-și dezvolta anumite capacități, iar după aceasta, sigur vor veni și proiecte mari.
Departamentul de Comunicare al CALM