Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a organizat la Tbilisi, Georgia, Conferința privind etica și transparența în activitatea APL. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 6-7 decembrie, 2017. Din delegația Republicii Moldova, membri ai CALM au făcut parte: Natalia Petrea, primar de Costești; Nina Costiuc, primar de Budești; Larisa Voloh, primar de Palanca; Grigorii Robu, primar de Nisporeni; Nicolae Melnic, primar de Călărași; Stela Onuțu, primar de Glodeni; Veaceaslav Bondari, primar de Anenii Noi; Vitalii Gorodinschii, primar de Briceni, Alexandru Palii, expert al Serviciului de Comunicare al CALM și Elena Nicolaev, primar de Șerpeni. La eveniment au participat delegații din mai multe țări, membre ale CoE, reprezentanți ai societății civile, ai CoE, primari, experți de talie națională și internațională.
Una dintre tematicile abordate în cadrul Conferinței a fost întărirea autonomiei locale și principiile etice în activitatea APL. De asemenea, au avut loc sesiuni și discuții despre cum ar putea fi preluate unele bune practici de către alte municipalități.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate cele 12 proiecte privind transparența guvernării locale, implementate în Ucraina, Armenia, Georgia și Republica Moldova. În acest sens, au fost selectate câte trei primării din fiecare țară. RM a fost reprezentată de primăriile din Budești, Costești și Palanca. Primarii, împreună cu coordonatorii de proiect au prezentat rezultatele implementării proiectelor, dar și dificultățile întâmpinate în procesul de realizare a acestora. Belarus și Azerbaijan au fost implicate doar în activități instructive.
În prezentarea proiectului implementat în Costești, primarul Natalia Petrea a menționat că a fost format un club cu cei mai activi cetățeni din localitate ce are drept scop susținerea primăriei Costești în acumularea și diseminarea informației importante pentru localitate, cum ar fi audierile, consultările publice, ș.a. „O altă parte importantă a proiectului a constat în îmbunătățirea site-ului costești.md. Datorită implementării acestui proiect, am reușit să plasăm pe site peste 500 de acte administrative. Pentru realizarea acestuia a fost necesară achiziționarea de tehnică performantă, cameră video, aparat foto. Datorită acestui proiect, din iulie, curent transmitem live ședințele consiliului local, dar și cele mai importante activități publice pe care le desfășurăm în localitate.” Primarul de Costești a mai menționat că este important ca și în continuare să asigure transparență în activitatea primăriei pe care o gestionează.
Nina Costiuc, primar de Budești: „La conferință am prezentat proiectul care întrunește toate condițiile pentru o bună guvernare: transparență, o conduită etică și implicarea cetățenilor. Proiectul nostru prevede participarea tinerilor în luarea de decizii. Am făcut un sondaj și o adunare generală a tinerilor, unde au fost identificați 20 de tineri-lideri din localitate. Le-am oferit activitate de mentorat, după care, o parte dintre ei au făcut o vizită la Bruxelles, care este supranumită capitala diplomației europene și a democrației. Tinerii noștri au avut ocazia să vadă cum colegii lor din Bruxelles se implică în viața obștească, dar și în procesul decizional. Am vizitat Parlamentul European, Ambasada RM la Bruxelles, dar și Biroul internațional al tinerilor. Această experiență a fost continuată la Chișinău, în cadrul căreia tinerii de la Budești s-au întâlnit cu experți de la IDIS-VIITORUL. În cadrul acestei întrevederi, tinerii noștri au avut posibilitatea să însușească detalii importante din Legea cu privire la Administrația Publică Locală, dar și abilități de a ține un discurs, de a pune accent pe prioritățile de dezvoltare a localității.” Nina Costiuc a menționat că va prelungi acest proiect și își propune ca ședințele Consiliului local să fie transmise on-line.
Totodată, primarul de Budești s-a arătat convinsă că această Conferință i-a unit pe foarte mulți primari, atât din RM, cât și din alte țări participante, cum ar fi Georgia, Armenia, Azerbaijan, Belarus sau Ucraina. „Relațiile de parteneriat dintre noi și aceste state sunt foarte importante, mai ales schimbul de experiență între primari. În total au fost expuse 12 proiecte care pot fi preluate de către alți primari. Acest lucru este important pentru a înțelege cât de necesar este să asigurăm buna guvernare prin participarea cetățenilor, dar și prin conducerea etică și transparența activității. ”
Larisa Voloh, primar de Palanca a explicat că proiectul implementat în localitate se numește ”Parteneriat pentru o bună guvernare și dezvoltare locală ”. „În cadrul acestuia noi ne-am propus să elaborăm documente strategice la nivel de localitate, cum ar fi: Regulamentul privind transparența în procesul decizional, reguli de comportament pentru funcționarii publici și integritate, Codul Etic, un nomenclator privind dezvoltarea continuă a specialiștilor din cadrul primăriei, etc. O altă activitate a constat în formarea unui grup de cetățeni activi, care ulterior vor aspira spre anumite funcții de conducere în cadrul localității, dar și editarea buletinelor trimestriale ce vor conține informații despre bugetarea participativă, despre implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, dar și de dezvoltare comunitară”.
Consiliul Europei este format din 47 de țări-membre, dintre care 28 sunt membre ale Uniunii Europene. Congresul Autorităților Locale și Regionale este una dintre instituțiile Consiliului Europei, responsabilă de întărirea democrației locale și regionale în cele 47 de țări-membre.
Serviciul de Comunicare al CALM