Asistența tehnică, acordată de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei, în cadrul parteneriatului dintre Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Agenția Relații Funciare și Cadastru, a ajuns în satul Ermoclia din raionul Ștefan Vodă.

Primarul Mihail Țurcan a menționat că până acum satul Ermoclia nu a avut șansa de a-și dezvolta capacitățile instituționale. „Acum se lucrează mult mai ușor și mai bine. Înainte, cetățenii care se adresau la primărie pentru eliberarea diverselor certificate trebuiau să aștepte zile întregi pentru a intra în posesia lor.  Acest lucru se întâmpla deoarece primăria nu avea capacitate tehnică și instituțională pentru a răspunde prompt solicitărilor care necesitau accesarea mai multor seturi de date deținute de autoritățile publice centrale și la care noi nu aveam acces. Datorită tehnicii performante și instruirilor organizate în cadrul acestui proiect, primăria va putea face față mult mai ușor și în timp restrâns tuturor adresărilor cetățenilor noștri.”

Alesul local a atras atenția asupra faptului că instruirea specialiștilor în reglementarea proprietății funciare din cadrul primăriilor beneficiare ale proiectului  este un element-cheie în procesul de implementare a acestuia. „Noua tehnică ne permite să avem acces la informația și datele deținute de autoritățile publice centrale. Cu resursele financiare existente în bugetul local ne dorim să acoperim toate necesitățile locuitorilor, ceea ce este imposibil, iată de ce, în calitate de ales local, m-am bucurat foarte mult atunci când primăria noastră a fost selectată în calitate de beneficiar a asistenței tehnice oferite de către poporul norvegian.”

Inginerul cadastral al primăriei satului Ermoclia Iurie Bulbuc afirmă că noua tehnică îl ajută foarte mult în cadrul activității zilnice. „Primul curs de instruire pentru utilizarea programului QGIS l-am făcut în luna iulie, în luna august se va desfășura cel de-al doilea curs. În afară de aceasta, ne străduim să învățăm și de sine stătător ca să putem folosi la maximă capacitate tehnica pe care am primit-o în dar. Înțeleg că acest instrument ne poate oferi șansa să avansăm la capitolul calitate a actului administrativ. Totodată, tehnica pe care am primit-o  ne oferă noi posibilități de corelare a planurilor de dezvoltare strategică cu elementele de planificare spațială.” Totuși, inginerul cadastral din Ermoclia crede că este nevoie de mai multe cursuri de instruire,  pentru a putea utiliza la 100% din capacitatea noii tehnici.

„Utilizarea prin servicii de rețea a datelor spațiale ne va ajuta în procesul de planificare spațială a teritoriului, iar un proiect național privind elaborarea planurilor urbanistice generale ar fi necesar pentru foarte multe localități pentru ca acestea să se poată dezvolta”, a specificat Iurie Bulbuc.

Proiectul „Dezvoltarea capacităților APL din Republica Moldova în utilizarea eficientă a datelor și informațiilor spațiale”, implementat cu suportul Agenției de Cartografiere a Norvegiei, în cadrul unui parteneriat dintre CALM și Agenția Relații Funciare și Cadastru, prevede dotarea a circa 150 de primării cu tehnică de calcul performantă și instruirea specialiștilor în reglementarea proprietății funciare în vederea utilizării Programului QGIS.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare