Primara orașului Drochia, vicepreședinta CALM, Nina Cereteu, consideră că în situația actuală, când a rămas foarte puțin timp până la alegerile locale generale din anul 2023, reforma Consiliilor raionale prin municipalizare este cea mai bună soluție.  „Susțin această inițiativă a CALM, IDIS Viitorul și Promo LEX. Consiliile raionale trebuie restructurate deoarece în forma actuală, ele nu aduc niciun beneficiu cetățenilor, iar oamenii înțeleg foarte bine acest lucru. Pentru primării și primari, Consiliile raionale sunt doar niște filtre politice de redistribuire a resurselor financiare. Acești bani ar putea fi gestionați de către primării, fără implicarea Consiliilor raionale.”

Potrivit Ninei Cereteu,  astăzi, Consiliile raionale nu au niciun rol în activitatea primăriilor sătești. „Cred că primarilor de sate le va fi mai ușor să activeze fără această bâtă politică. Și pentru orașele centre de reședință ar fi o schimbare benefică, am putea angaja mult mai mulți specialiști, am avea mai multe capacități. Nimeni nici nu ar observa lipsa acestor structuri. Totuși, din punct de vedere financiar, vom avea posibilitatea să motivăm funcționarii și va dispărea acest nivel de administrare care este absolut inutil.”

Vicepreședinta CALM constată că salarizarea mizeră constituie o problemă acută în administrația locală, iar reforma Consiliilor raionale ar oferi posibilitatea autorităților statului să direcționeze resursele necesare pentru motivarea funcționarilor publici.  „Astăzi noi nu avem pârghii pentru a-i motiva pe angajații noștri, dar ne dorim ca ei să-și îndeplinească atribuțiile, să atragă investiții, să nu plece la privat sau peste hotare. Municipalizarea ne va oferi posibilitatea să angajăm mai mulți specialiști cu alte salarii și vă asigur că toate primăriile de orașe, viitoare municipii, vor fi capabile să facă față tuturor atribuțiilor care le vor reveni. Noi și astăzi facem mult mai mult decât este indicat în fișa postului.”

Nina Cereteu se arată convinsă de faptul că municipalizarea poate fi realizată, mai ales că acest model este funcțional în municipiile Chișinău și Bălți, unde nu există Consilii raionale. „Este nevoie doar de un singur lucru-voința celor de la centru să creeze premise pentru dezvoltarea comunităților și motivarea angajaților noștri”.

Imprimare